9 Pikku prinssi -tarinan viisautta - Äitiyden Ihme
 

9 Pikku prinssi -tarinan viisautta

9 Pikku prinssi -tarinan viisautta
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2020

Pikku prinssi -tarina on ihastuttanut sekä lapsia että aikuisia jo vuosikymmenten ajan. Kyseessä on  ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn vuonna 1943 julkaisema kirja, joka on noussut jonkinlaiseen kulttimaineeseen eri ikäisten lukijoiden keskuudessa. Kirja mielletään usein lapsille tarkoitetuksi saduksi, mutta tosiasiassa se tarjoaa viihdykettä ja oppeja kaiken ikäisille, ja myös miljoonat aikuiset ympäri maailman ovat nauttineet tästä kirjallisuuden taideteoksesta.

Tämä onnen tavoittelusta kertova tarina on kestänyt aikaa ja on yhtä relevantti tänä päivänä kuin kirjoittamishetkelläänkin. Pikku Prinssin mielenkiintoisinta antia ovat sen viisaudet, jotka de Saint-Exupéry kirjoitti paperille taianomaisesti. Seuraavaksi jaamme näistä viisauksista yhdeksän.

9 Pikku prinssi -tarinan viisautta

1. Aika

Aika on teema, joka nousee kirjassa toistuvasti esiin. Esimerkiksi seuraava lausahdus viittaa aikaan: “Ihmisellä ei ole enää aikaa ymmärtää mitään. Ihminen ostaa valmiiksi tehtyjä asioita kaupoista. Mutta koska ei ole olemassa kauppoja, joista voisi ostaa ystäviä, ihmisellä ei enää ole ystäviä.”

Tässä tekstissä kritisoidaan sitä, kuinka ihmisellä on taipumus kiireeseen, ja miten vähän omistetaan aikaa sille, millä on oikeasti merkitystä. Myös seuraavassa katkelmassa toistetaan sama viesti: “Se aika, jonka käytät ruusuusi, tekee ruususta niin tärkeän.” Tämä viittaa asioille antamaamme arvoon, joka ilmenee ajan omistamisena kyseiselle asialle.

2. Matkalla

Pikku prinssi sanoo: “Kävelemällä vain suoraa tietä ei voi päästä kovin pitkälle.” Tässä viitataan siihen, kuinka tärkeää on hidasteiden rikkominen. Muutos ja vaihtelu mahdollistavat edistymisen, kun taas muuttumaton pysyvyys estää meitä kehittymästä.

3. Katsominen ja näkeminen

“Nyt jaan salaisuuteni, hyvin yksinkertaisen sellaisen. Vain sydämellä voi nähdä oikein; mikä on olennaista, on näkymätöntä silmille.” Lainaus kertoo siitä, miten sydän näkee paljon muutakin kuin ulkoisen olemuksen ja auttaa keskittymään olennaiseen.

4. Autiomaa

Monet kirjan tapahtumista sijoittuvat autiomaahan, asumattomalle ja karulle alueelle. Antoine de Saint-Exupéry haluaa kuitenkin, että lukija näkee asian toisin. Pikku Prinssi sanoo:“Se, mikä autiomaasta tekee kauniin, on se, että se piilottaa itseensä lähteen, jonnekin.” Lausahdus kertoo, että aina on toivoa.

5. Itsensä ja toisten tuomitseminen

“Se on kaikkein vaikein asia. On paljon vaikeampaa tuomita itsensä kuin toinen. Jos pystyt tuomitsemaan itsesi oikein, olet todella viisas ihminen.”  Tällä lainauksella kirjailija korostaa sitä, että itsensä tarkasteleminen objektiivisesti on hyvin vaikeaa. On paljon helpompaa huomata toisten ihmisten tekemät virheet.

6. Tähtien merkitys

Monet Pikku prinssi -sadun fraaseista osoittavat, että todellisuus on itsessään merkityksetöntä. Mikä todellisuudelle antaa tarkoituksen, on ihminen itse ja hänen kokemuksensa. Tämä ajatus ilmaistaan kauniisti seuraavassa lauseessa: “Olen tanssinut yhdellä tähdellä, olen nauranut yhdellä tähdellä. Kun katsot yöllistä tähtitaivasta, huomaat tähtien nauravan.” 

7. Parempi nauttia ennemmin kuin järkeillä

Kirja toistaa ajoittain ajatusta herkkyydestä viisauden lähteenä. “Kukkia ei pitäisi milloinkaan kuunnella. Niitä pitäisi vain katsoa ja haistaa niiden tuoksua.” Tällä lainauksella tarkoitetaan sitä, että sanoihin ei kannata jäädä roikkumaan liiaksi, sillä ne estävät asioiden todellisesta olemuksesta nauttimisen.

8. Asioiden kesyttäminen

Kesyttämisellä on hyvin erityinen merkitys Pikku prinssin tarinassa. Prinssi tarkoittaa sillä yhteyksien luomista. “Ihminen voi ymmärtää niitä asioita, joita hän on kesyttänyt.” Jotta voit kesyttää jonkun, sinun tulee viettää sen tai hänen kanssaan aikaa. Aika ja kesyttäminen muuttavat ihmisen tai asian erityiseksi.

9. Välillä täytyy vähän itkeä

Edellisen kanssa samoilla linjoilla on seuraava kirjan sitaatti: “Saatat joutua itkemään, jotta voit muuttua kesytetyksi.”  Tämä tarkoittaa sitä, että kärsiminen on väistämätönä, jotta voi olla läheinen jonkun kanssa. Ei ole olemassa ihmissuhdetta täysin ilman kipua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Capestany, E.J. (1982). The Dialectic of the Little Prince. University Press of America, Maryland.
  • de Saint-Exupéry, A. (1943). El principito. Emecé Editores.
  • López Valero, A., Encabo Fernández, E., & Moreno Muñoz, C. (2002). Esencias de un “pequeño príncipe”. Didáctica de la literatura y valores. Didáctica. Lengua y Literatura.
  • Link, D. (2015). INFÂNCIA. Alea : Estudos Neolatinos. https://doi.org/10.1590/1517-106x/172-199
  • Pérez-Muskus, C. I. (2015). El Principito: Claves para educar en la amistad. Estudio a la luz del pensamiento de Rafael Tomás Caldera. https://dadun.unav.edu/handle/10171/39432

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.