7 vinkkiä, joilla auttaa pientä lasta sopeutumaan päivähoitoon
Muutokset voivat olla vaikeita myös aikuisille ja erityisen haastavia ne ovat pienille lapsille, jotka eivät täysin ymmärrä, mitä tapahtuu ja mistä muutos johtuu. Päivähoidon aloittaminen on yksi pienen lapsen elämän suurimmista muutoksista ja haasteista, ja on tärkeää, että vanhemmilla on työkaluja, joiden avulla he voivat auttaa lasta sopeutumaan päivähoitoon.
7 vinkkiä, joilla auttaa pientä lasta sopeutumaan päivähoitoon
Jännitys ja jopa pelko ja ahdistus ovat hyvin tavallisia tunteita uusien haasteiden edessä. Aikuiset pystyvät yleensä hallitsemaan ja käsittelemään negatiivisiakin tunteitaan ja selviämään näin muutoksesta. Pienillä lapsilla ei vielä ole tarvittavia työkaluja voimakkaiden tunteiden käsittelyyn, minkä lisäksi heidän ymmärryksensä maailmasta on vielä melko rajallinen. Päivähoidon aloittaminen ja pitkiä aikoja kotoa poissa oleminen on usein lapsen elämän ensimmäinen suuri muutos, ja on täysin luonnollista, jos hän kokee tilanteen vaikeana ja vastustaa sitä.
Moni lapsi pelkää ensimmäisinä hoitopäivinä tai -viikkoina, että vanhemmat hylkäävät hänet. Lapsen kokema jännitys ja ahdistus voivat näkyä esimerkiksi toistuvana itkuna, ruokahaluttomuutena ja univaikeuksina. Nämä ovat kuitenkin ohimeneviä ongelmia, jotka vähenevät sitä mukaa kun lapsi tottuu tilanteeseen ja huomaa, että vanhemmat palaavat joka päivä hakemaan hänet kotiin.
1. Ymmärrä lasta
Lapsen ensimmäiset hoitopäivät ovat usein monella tapaa haastavia myös vanhemmille, mutta vaikka he kokisivatkin muutoksen helppona, heidän täytyy muistaa, että se ei ole sitä lapselle. Vanhempien on tärkeää olla mahdollisimman ymmärtäväisiä ja empaattisia sekä pyrkiä asettumaan lapsen asemaan ja ymmärtämään hänen tunteitaan.
Vanhemmat voivat itse kuvitella tilanteen, jossa he eivät pysty huolehtimaan itsestään ja jossa heidät jätetään vieraaseen paikkaan, vieraan ihmisen hoiviin. Tällaisessa tilanteessa pelko ja muut ikävät tunteet ovat luonnollisia ja perusteltuja, ja on tärkeää, että vanhemmat auttavat lasta pääsemään niistä yli.
Lue myös: Päivähoidon hyödyt lapselle
2. Valmistele lasta muutokseen
Päivähoitoon sopeutuminen kannattaa aloittaa jo kotona selittämällä lapselle, mitä on tapahtumassa. Jos mahdollista, lapsen kanssa on hyvä käydä tutustumassa hoitopaikkaan etukäteen, jotta hän näkee päiväkodin tilat ja tapaa hoitajat ja saa sitten palata rauhassa kotiin vanhempansa kanssa.
3. Suorita muutos asteittain
Yksi hyvä tapa auttaa lasta sopeutumaan päivähoitoon on kunnioittaa hänen tahtiaan ja aloittaa lyhyillä hoitopäivillä. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta joissain tilanteissa lapsi voidaan jättää päivähoitoon aluksi vain puoleksi tunniksi, seuraavana päivänä tunniksi, sitten puoleksitoista tunniksi ja niin edelleen.
4. Muista positiivinen asenne
Vaikka prosessi olisi vaikea myös vanhemmille, heidän täytyy pysyä positiivisina ja iloisina ennen lapsen viemistä päivähoitoon, sillä tämä on paras tapa piristää lasta ja auttaa vähentämään hänen stressiään ja pelkoaan. Jos lapsi huomaa vanhempansa olevan tavallista huolestuneempi tai jännittyneempi, hänkin alkaa helposti tuntea olonsa epämukavaksi tai epävarmaksi.
5. Anna lapsen ottaa tärkeä esine mukaan hoitoon
Yksi hyvä tapa auttaa lasta sopeutumaan päivähoitoon on antaa hänen ottaa suosikkilelunsa tai muu hänelle tärkeä esine mukaan. Näin hänellä on koko ajan lähellään jotain, joka yhdistää hänet kotiin ja joka tuo hänelle turvaa ja itsevarmuutta.
6. Varmista, että lapsi tietää, ettei hän jää yksin
Etenkin ensimmäisinä hoitopäivinä lapsi saattaa kuvitella vanhempiensa hylkäävän hänet, minkä vuoksi on tärkeää, että vanhemmat kertovat ja osoittavat asian olevan toisin. Lapsi kannattaa aina saattaa ovelle tai sisälle saakka ja noutaa täsmälleen sovittuna aikana.
7. Hyvästele lapsi, mutta älä venytä hyvästejä
Hylkäämisen tunnetta korostaa se, että vanhempi vain jättää lapsen hoitopaikkaan ja katoaa mitään sanomatta. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että vanhempi jättää lapselle joka aamu hyvästit ja kertoo hänelle selvästi, että hakee hänet myöhemmin kotiin. Hyvästejä ei kuitenkaan kannattaa venyttää liiaksi, sillä tästä on enemmän haittaa kuin hyötyä – se voi nimittäin esimerkiksi pahentaa eroahdistusta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- BERNARDO PACHECO P.1, TAMARA VENTURA W. (2009). Trastorno de ansiedad por separación. Revista mexicana de investigación educativa, 80 (2): 109-119. Recuperado en 17 de septiembre de 2021, de https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062009000200002
- Perez Toldi, R. ANTICIPAR Y COMUNICAR CON BEBÉS Y NIÑOS PEQUEÑOS. Teta à porter. [Internet]. Disponible en: https://tetaaporter.com/2018/02/15/anticipar-comunicar-bebes-ninos-pequenos/