5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää - Äitiyden Ihme
 

5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää

5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kommunikoiminen niin kodin ulkopuolella kuin sen sisälläkin on tärkeää, mutta ei aina helppoa. Vanhemmilla on suuri vastuu siinä, miten he viestivät lastensa kanssa, ja oikeiden sanojen sanominen oikeaan aikaan on tärkeää. Tänään jaamme viisi lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää aivan jokapäiväisessä elämässä.

Kun vanhempien ja lapsen välinen suhde on vakaa ja vahva, lapsi kasvaa todennäköisemmin tasapainoiseksi ja menestyväksi aikuiseksi. Alla jakamamme lauseet ravitsevat tätä sidettä ja tukevat lapsen itseluottamusta ja itsevarmuutta.

5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää

“Mikään ei vedä vertoja sanoille ja viestinnälle. Mikään ei ole verrattavissa siihen, kun oikealle henkilölle pystytään puhumaan oikeaan aikaan niin, että henkilö, jolle puhutaan, haluaa kuunnella, ja puhuva henkilö haluaa puhua.”

– Carmen Martín Gaite

5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää

  1. “Rakastan sinua.” Tämä on todennäköisesti näistä viidestä lauseesta itsestäänselvin, mutta myös tärkein. Lapsen täytyy saada tietää, että hänen vanhempansa rakastavat häntä ja hyväksyvät hänet ehdoitta. Vanhempien ei kannata olettaa, että lapsi tietää sanomattakin vanhempien rakastavan häntä. Vaikka rakkaudesta kertominen sanoin voikin olla toisinaan vaikeaa, näillä kahdella sanalla on valtava vaikutus perheen dynamiikkaan.
  2. “Jatka yrittämistä.” Niin kauan kuin kyseessä on asia, joka ei millään tavalla vahingoita lasta, vanhempien kannattaa kannustaa ja motivoida häntä yrittämään ja vastaamaan haasteeseen. On vanhempien tehtävä auttaa lasta uskomaan itseensä ja kykyihinsä. Aikuisuudessa elämässä tulee väkisinkin vastaan erilaisia haasteita, joten lasta on hyvä kasvattaa rohkeaksi, kykeneväksi ja sinnikkääksi.
  3. “Olen ylpeä sinusta.” Vanhempien ei tarvitse odottaa lapsen saavuttavan jotain suurta ennen kuin hänelle kerrotaan, että hänestä ollaan ylpeitä. Lapsen on tärkeä tietää, että vanhemmat ovat ylpeitä siitä, mitä hän on, eikä siitä, mitä hän tekee. Tätä ilmausta kannattaa käyttää, kun lapsi käyttäytyy hyvin tai osoittaa sellaisia arvoja, joita halutaan rohkaista.
  4. “Anteeksi.” Toisinaan itse kukin tulee sanoneeksi riidan aikana asioita, joita ei oikeasti tarkoittanut. Jos näin tapahtuu, on tärkeää pyytää anteeksi. Kun vanhempi osoittaa nöyryyttä, lapsi kunnioittaa häntä entistä enemmän. Hän oppii, että jokainen tekee virheitä, ja omista virheistä on kannettava vastuu.
  5. “Olen täällä sinua varten, voit luottaa minuun.” Kasvaessaan lapsi alkaa vaatia enemmän itsenäisyyttä ja hän haluaa valita omat polunsa. Vanhempien on tärkeää kertoa lapselle, että olipa tämä kuinka vanha tahansa, vanhemmat ovat aina hänen tukenaan.

Muutama extravinkki

5 lausetta, joita jokaisen vanhemman tulisi käyttää

Perheen perustaminen on seikkailu, johon liittyy paljon iloa ja onnea, mutta myös pelkoa, kysymyksiä ja epäilyksiä. Kuinka ja milloin yllä esitettyjä lauseita kannattaa käyttää?

  • Ota pieniä askeleita. Valitse yksi lukemistasi lauseista ja käytä sitä vähintään kerran seuraavan kuukauden aikana. Tämän jälkeen valitse toinen lause ja ala yhdistää ja käyttää niitä enenevissä määrin. Itsensä ilmaiseminen ei aina ole helppoa, mutta se on taito, joka kannattaa opetella.
  • Täydennä sanoja fyysisellä kontaktilla. Pelkkä oikea ilme tai halaus voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.
  • Vältä sanomasta asioita, joita kadut myöhemmin. Älä reagoi asioihin negatiivisin sanoin, vaikka olisit suutuksissasi. Ikävät lauseet jäävät lapsen mieleen pidemmäksi ajaksi kuin positiiviset.
  • Tunnista ja tunnusta lapsen saavutukset, olivatpa ne sitten isoja tai pieniä. Asiat eivät aina suju odotetusti, mutta aina voi yrittää uudelleen. Korosta lapsen hyviä puolia, vaikka joutuisit korjaamaan sopimatonta käytöstä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.