13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa - Äitiyden Ihme
 

13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa

13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen nuori on oma yksilönsä, eivätkä kaikki murrosikäiset suinkaan käyttäydy samalla tavalla. Murrosikään liittyy kuitenkin aina uudenlaisia haasteita nuoren kasvaessa lapsesta aikuiseksi. Nuoren itsenäistyminen on usein haastavaa sekä hänelle itselleen että hänen vanhemmilleen, mikä voi näkyä kotona esimerkiksi toistuvana riitelynä. Tänään puhumme siitä, miten vanhemmat voivat lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa mahdollisista ongelmista huolimatta.

13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa

1. Ole nuoren tukena ja anna hänelle tilaa kommunikoida

Osoita nuorelle vilpittömästi ja kunnioittavasti, että olet aina hänen tukenaan, etkä ole koskaan niin kiireinen, ettei sinulla ole aikaa auttaa ja kuunnella häntä. Jos nuori näkee, että olet aina valmis kuuntelemaan, hän on halukkaampi kommunikoimaan kanssasi.

2. Opettele kuuntelemaan

Jos osoitat kiinnostuksesi kuuntelemalla nuorta, hän täyttää keskustelun aikaiset hiljaiset hetket ajatuksillaan, tunteillaan, toiveillaan ja peloillaan. Älä päätä keskusteluja luennoilla tai neuvoilla, joita nuori ei pyytänyt.

3. Opeta nuorta rakastamaan

Tapa, jolla ilmaiset ja osoitat rakkauttasi ja kiintymystäsi läheisiäsi kohtaan, opettaa nuorta rakastamaan vapaasti ja anteliaasti. Tämä auttaa häntä luomaan hyviä ja terveitä ihmissuhteita tulevaisuudessa.

13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa

4. Anna nuoren ilmaista itseään

Sen sijaan, että kuulustelisit nuorta, anna hänen kertoa sinulle, mitä hän tarvitsee. Tämän jälkeen voit esittää kysymyksiä ja tiedustella esimerkiksi, mitä mieltä nuori itse on asiasta, miten hän aikoo ratkaista ongelman tai mikä häntä huolestuttaa. Nämä kysymykset johtavat keskusteluihin, jotka voivat olla hyvin hedelmällisiä teille molemmille.

5. Voita nuoren luottamus

Tärkein kriteeri mille tahansa hyvälle ihmissuhteelle on luottamus. Osoita siis nuorelle, että hän voi luottaa sinuun ja että et nolaa häntä tai muutu hysteeriseksi, vaikka hän kertoisi sinulle arkaluontoisiakin asioita. Mitä enemmän lapsesi luottaa sinuun, sitä enemmän pystyt neuvomaan ja auttamaan häntä erilaisissa kysymyksissä, ongelmissa ja vastoinkäymisissä.

6. Asetu nuoren asemaan

Pyri näkemään maailma nuoren silmin. Se, että kontrolloit lapsesi tekemisiä ja käytöstä, saa hänet vain etääntymään sinusta.

7. Hyväksy nuoren ystävät

Vaikka et pitäisi nuoren ystävistä, pyri hyväksymään heidät. Oman lapsen ystävien tai seurustelukumppanin hyväksyminen on yksi parhaista tavoista vahvistaa keskinäistä sidettänne. Voit antaa nuorelle neuvoja, mutta älä puhu pahaa hänen ystävistään. Jos jokin ystävyyssuhde on myrkyllinen, hänen täytyy ymmärtää ja hyväksyä se itse.

8. Arvosta nuoren tunteita

Vaikka et hyväksyisi lapsesi seurustelusuhdetta, muista, että sanoillasi on häneen suuri vaikutus. Nuori saattaa olla suhteeseen emotionaalisesti sitoutuneempi kuin uskotkaan.

9. Ole ymmärtäväinen

Kun nuori on surullinen tai pettynyt tai painii ongelman kanssa, paras asia, jonka voit tehdä, on halata häntä ja kertoa olevasi pahoillasi. Tässä hetkessä hän ei tarvitse luentoja, vaan tukea ja turvaa.

13 tapaa lähentyä teini-ikäisen lapsen kanssa

10. Anna nuorelle tarpeeksi huomiota

Nuoren huomiotta jättämisellä on sama vaikutus kuin hänen kritisoimisellaan. Jos et kiinnitä häneen huomiota, hän saattaa tuntea olonsa hylätyksi ja ajatella, ettei kukaan välitä hänestä. Tällaisessa tilanteessa nuori turvautuu usein negatiivisiin keinoihin saadakseen huomiota.

11. Muista, että teini-ikäinen on herkkä ja haavoittuvainen

On tavallista, että nuori käyttäytyy välinpitämättömästi tai uhmakkaasti, mutta usein tämä on pelkkää pintaa. Teini-ikäinen on herkässä iässä ja tekee monet asiat yksinkertaisesti suojellakseen itseään. Käyttäytyipä hän miten hyvänsä, hän tarvitsee huomiosi ja rakkautesi.

12. Kannusta nuorta yrittämään sitkeästi

Pelätessään epäonnistumista nuori saattaa kadottaa itseluottamuksensa tai lakata yrittämästä. On sinun tehtäväsi kannustaa häntä jatkamaan yrittämistä ja tarvittaessa valitsemaan toinen polku, joka sopii paremmin hänen kykyihinsä.

13. Auta nuorta käsittelemään vaikeita tunteita

Teini-iässä tunteet ovat voimakkaita, ja nuori voi kokea olonsa surulliseksi ja jopa epätoivoiseksi. Rohkaise ja auta häntä pääsemään irti negatiivisesta mielentilasta ja opeta hänelle, kuinka selviytyä tunneperäisistä haasteista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.