10 lausetta, joita lapselle ei saa sanoa - Äitiyden Ihme
 

10 lausetta, joita lapselle ei saa sanoa

10 lausetta, joita lapselle ei saa sanoa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Sanat voivat vaikuttaa lapsen elämään ikuisesti. Siksi vanhempien on hyvä tietää, että on olemassa joitakin asioita, joita lapselle ei saa sanoa koskaan, vaikka olisi kuinka vihainen tahansa.

Vanhemman on tärkeää olla hyvin tarkka siitä, mitä puhuu lapselleen, sillä väärin valituilla sanoilla ja lauseilla on pysyvä ja voimakas vaikutus lapsen elämään.

Kaikilla sanoilla on seurauksensa – joillakin positiivinen, toisilla negatiivinen. Tässä artikkelissa esittelemme lauseet, joita lapselle ei saa sanoa missään tilanteessa.

Mitä lapselle ei saa sanoa – kielletyt sanat ja lauseet

1. “Anna kun teen sen puolestasi”

Vanhempana on luonnollista haluta helpottaa lapsensa elämää keinolla millä hyvänsä, mutta tällöin tulee helposti otettua tilanne haltuun lapsen puolesta. Se, että käytät tätä lausetta koskien lapsen kotitehtäviä, kotiaskareita tai muita päivittäisiä aktiviteetteja, saattaa lannistaa lapsen. On parempi, että autat lastasi tehtävien tekemisessä kuin, että teet tehtävät hänen puolestaan. 

2. “Älä itke”

Tämä lause osoitetaan usein varsinkin pojille. Se opettaa lasta pitämään tunteensa sisällään, mikä ei ole tervettä. Sinun tulisi välttää lapsen torumista, kun hän osoittaa turhautumistaan tai suruaan itkemällä.

3. “Miksi et ole enemmän kuin veljesi tai siskosi?”

Vertaileminen saattaa olla vahingoittavaa missä tahansa elämänvaiheessa. Ei ole mitään syytä vertailla lasta toisiin, sillä vertailu vain loukkaa häntä. Korvaa tämän kaltaiset lauseet korostamalla lapsen hyviä puolia ja ominaisuuksia. Kehu piirteitä, jotka tekevät lapsestasi ainutlaatuisen persoonan. Lapsen tulisi tuntea, että kunnioitat ja ihailet häntä omana yksilönään.

Mitä lapselle ei saa sanoa?

4. “Minä lupaan”

Lapselle ei tulisi luvata asioita, ellei lupauksen pitäminen ole täysin varmaa. Rikottu lupaus osoittaa lapselle, ettei hän voi luottaa sinuun niin paljon kuin kuvitteli. Käytä sen sijaan fraasia “minä yritän” estääksesi lasta innostumasta liikaa. 

5. Pahan puhuminen muista ihmisistä

Alentavasti muista ihmisistä puhuminen lapsen kuullen vaikuttaa lapsen käytökseen tulevaisuudessa. Muista, että olet lapsesi roolimalli, ja lapsi matkii kaiken, mitä teet tai sanot. Jos haluat, että lapsesi oppii puhumaan muista ihmisistä kunnioittavasti, täytyy sinun näyttää hänelle esimerkkiä.

6. “Koska sanon niin”

Tämä lause on melko kliseinen, ja sitä käytetään silloin, kun aikuinen ei halua tai osaa perustella tekojaan. Yritä välttää tämän lauseen käyttämistä. On parempi selittää lapselle tekojensa syyt, kuin käyttää kyseistä fraasia. Lapsi ei näe hyvää syytä lopettaa huonoa käytöstään, jos ei saa vanhemmalta pätevää selitystä, miksi näin tulisi tehdä.

7. “Ole hiljaa”

Tätä lausetta ei tulisi koskaan sanoa kenellekään, mutta ei etenkään lapselle. Tämä lause ei ole ainoastaan tyly ja töykeä, mutta se myös uhkaa lapsen kykyä ilmaista itseään sekä edistää vihamielisyyttä. Sen sijaan, että käyttäisit tätä epäkohteliasta lausetta, voisit selittää lapselle etukäteen, milloin ja miksi hänen tulisi olla hiljempaa ja milloin hän saa puhua esteettä.

8. “Olet niin…”

Vanhemmat saattavat käyttää tällaista lausetta negatiivisessa sävyssä ollessaan vihaisia. Tämän kaltaisen lauseen käyttö vahvistaa vanhemman ikäviä tuntemuksia lasta kohtaan. Jos tällaisia negatiivissävytteisiä lauseita käytetään jatkuvasti lapselle puhuttaessa, alkaa lapsi itsekin uskoa niiden sanomaan. Vanhemman tulisi sen sijaan korostaa lapsen vahvuuksia ja lahjakkuutta, mikä puolestaan vahvistaa lapsen itsetuntoa.

Lapselle tulee puhua kunnioittavasti

9. “Odotapa vain, kun isäsi (tai äitisi) tulee kotiin”

Tätä lausetta käytetään, kun lasta halutaan pelotella kurinpidolla, jonka isä tai äiti toteuttaa kotiin tullessaan. Tämän  fraasin käyttö on merkki vanhemman heikosta auktoriteetista, ja se osoittaa, ettet pysty itse hallitsemaan tilannetta.

Kun lapsen huonoon käytökseen ei puututa heti sen tapahtuessa, lapsi unohtaa, mitä on tehnyt väärin, eikä osaa yhdistää myöhemmin annettua läksytystä ei-toivottuun käytökseen. Tämän lauseen käyttö muodostaa lapsen mieleen myös negatiivisen kuvan isästä tai äidistä, ja lapsi voi oppia pelkäämään häntä.

10. “Jätä minut rauhaan”

Jos käytät tätä lausetta usein, lapsi saattaa alkaa tulkita sitä väärin. Lapsi saattaa alkaa uskoa, että pelkkä hänen läsnäolonsa ärsyttää sinua. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, on hyvä varoittaa lasta etukäteen, että nyt ei ole paras aika puhua kanssasi. Kun voit paremmin, mene lapsesi luo ja nauti hänen seurastaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.