Kuinka pitkään vauva voi juoda tuttipullosta ilman suun terveyshaittoja?
 

Kuinka pitkään vauva voi juoda tuttipullosta ilman suun terveyshaittoja?

Jos vauvan pulloruokinta jatkuu yli tietyn iän, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia suun terveyteen. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista.
Kuinka pitkään vauva voi juoda tuttipullosta ilman suun terveyshaittoja?
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa.

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2023

Kun imetys ei onnistu, tuttipullosta tulee vauvan syöttämisessä oleellinen väline. Vauvat voivat juoda tuttipullosta tiettyyn ikään asti ilman, että se vaikuttaa haitallisesti heidän suunsa terveyteen. Liian pitkäkestoisella pulloruokinnalla voi kuitenkin olla haitallisia seurauksia. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pitkään vauva voi juoda tuttipullosta ilman suun terveyshaittoja.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ja muut virastot suosittelevat yksinomaista imetystä puolivuotiaaksi asti. Tämän jälkeen imetystä tulisi jatkaa täydentäen sitä muulla ravinnolla 2-vuotiaaksi asti tai sitä vanhemmaksi, jos äiti ja lapsi niin haluavat. Nämä suositukset eivät kuitenkaan päde pulloruokintaan. Tuttipullon käytön jatkaminen 2-vuotiaaksi asti voi haitata suuontelon normaalia kehitystä.

Vauvan suun kehitys

Jotta ymmärtäisit paremmin, miksi tuttipullon käyttö tulee lopettaa aiemmin kuin mikä on arvioitu imetyksen kesto, sinun on tärkeää ymmärtää jotakin suun kehityksestä. Imiessään vauva tekee leualla ja kielellä erilaisia liikkeitä sen mukaan, kuinka häntä syötetään.

Imetys edistää suun ja hampaiden kehitystä

Vastasyntynyttä imetetään.
Imemisliike imetyksen aikana edistää suun ja hampaiden kehitystä. Kun vauvaa ruokitaan pullolla, hänen ei tarvitse nähdä paljon vaivaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia suussa myöhemmin.

Imetyksen aikana vauvat tekevät suullaan lypsyliikettä ravinnon saamiseksi. Tämä edistää suun ja hampaiden kehitystä ja vähentää siten virhepurennan kehittymisriskiä myöhemmässä elämässä. Imetyksen aikana kielen takaosa ja vauvan kova suulaki tarttuvat nänniin, kun taas huulet sulkevat suun tiukasti. Tämä luo tyhjiön, joka yhdessä leuan edestakaisten liikkeiden kanssa mahdollistaa maidon virtauksen. Kieli ottaa lusikan muodon ja liu’uttaa maitoa taaksepäin nieluun.

Nämä liikkeet vahvistavat lihaksia ja edistävät leuan sekä kaikkien muiden suu- ja kasvorakenteiden harmonista kehitystä. Tätä ei kuitenkaan tapahdu, kun vauvaa ruokitaan pullolla.

Mitä imetettäessä tapahtuu

Pulloruokinnan aikana ravintoa pääsee suuhun kuin itsestään ja vauvan tarvitsee vain niellä se. Leuan liikkeet ovat siten paljon heikompia, huulet eivät sulkeudu yhtä tiukasti ja kieli pysyy litteässä asennossa. Suulihasten vähäisempi käyttö voi johtaa heikompaan lihastonukseen. Tällöin luun ja ruston kasvu ei ole harmonista, ja alaleuka saattaa jäädä taka-asentoon, jossa se on vauvan syntyessä.

Tästä syystä tuttipullon käyttö kannattaa lopettaa ennen ensimmäistä ikävuotta. Lisäksi on suositeltavaa valita sellainen pullo, jossa on anatominen tuttiosa ja pienet reiät. Tämä rinnan kaltainen muotoilu edesauttaa leuan liikettä eteenpäin sekä imemisen, nielemisen ja hengityksen koordinaatiota.

Varo tuttipullokariesta!

Toinen huomioitava näkökohta vauvan pulloruokinnassa on riski tuloaan tekevien maitohampaiden reikiintymisestä. Heti kun ensimmäiset hampaat puhkeavat, ne ovat alttiita sairauksille, jos niitä ei hoideta kunnolla. Tuttipullokaries on aggressiivinen ja nopeasti etenevä maitohampaiden sairaus.

Ilman hyvää suuhygieniaa bakteerit pääsevät hyödyntämään suussa olevia makeita yhdisteitä ja tuottamaan hammaskudosta tuhoavia happoja. Hampaiden reikiintymisriskin pienentämiseksi lapsen ei kannata antaa nukahtaa tuttipullo suussaan. Pulloon ei kannata myöskään laittaa mehua eikä sen sisältöä tulisi makeuttaa, ja suu ja ikenet tulisi puhdistaa huolellisesti varsinkin iltaruokinnan jälkeen.

Hammaslääkäri tutkii vauvan reikäisiä hampaita.
Ns. tuttipullokaries on yhteydessä sokeripitoisten aineiden, kuten maidon, jäämiseen hampaiden pinnoille pitkäksi aikaa.

Kuinka pitkään vauva voi juoda tuttipullosta?

Tuttipullon käyttö tulisi lopettaa mieluiten 12–18 kuukauden iässä. Purentaongelmien ja suun poikkeavuuksien välttämiseksi sen käyttöä ei tulisi jatkaa 2. ikävuoden jälkeen. Vauva kannattaa vieroittaa pullosta vähitellen kuusikuukautisesta alkaen, kun aloitetaan kiinteiden ruokien antaminen. Tässä vaiheessa vauva alkaa tutustua ruokailuvälineisiin. Maidon ja veden tarjoaminen harjoitusmukista on hyvä keino vähentää tuttipullon käyttöä.

18 kuukauden iästä lähtien vauvan pureskelu on jo tehokkaampaa, ja kiinteän ruoan nieleminen on yleensä hyvin opittu. Tuttipulloa ei mielellään tulisi käyttää enää tässä iässä. Muista, että epätyypillinen nieleminen aiheuttaa purenta- ja puheongelmia sekä haittaa kasvo- ja suurakenteiden oikeanlaista kehitystä.

Vieroita tuttipullosta vähitellen

Edellä mainittujen haittojen lisäksi pulloruokinnan jatkaminen voi aiheuttaa ravitsemusongelmia. Jos lapsi odottaa saavansa pullon aina halutessaan, hän saattaa kieltäytyä kokeilemasta uusia ruokia. Hän saattaa myös alkaa kärsiä pureskeluvaikeuksista sekä kasvua haittaavista ravintoainepuutoksista.

On tärkeää, että tuttipullon käyttö lopetetaan vähitellen. Siitä vieroittaminen mahdollisimman varhain auttaa saavuttamaan tuon ikärajan ilman ongelmia ja ehkäisemään useita ongelmia tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herrera, M., Machado, L., & Villalobos, D. (2013). Nutrición en recién nacidos a término y en niños de 1 a 6 meses. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría76(3), 117-125.
  • Fernández-Vegue, M. G. (2018). Alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de La Asociación Española de Pediatría23.
  • Córdova Aguilera, D. N. (2021). Caries de biberón, prevención y tratamiento (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Fortes Jara, M. F., & Mendoza Trujillo, A. F. Lactancia materna directa, uso de biberón en los infantes, hábitos orales y su asociación con las características oclusales en la etapa pre-escolar de cuatro instituciones educativas.
  • ACHÀ AGUILAR, C. V. (2021). USO PROLONGADO DEL BIBERON Y/O CHUPON EN LA PRIMERA INFANCIA.
  • García Suárez, A. (2019). Caries temprana de la infancia. Prevención y tratamiento. Presentación de un caso.
  • Peña, M. K. S., Córdoba, L. M. L., Agudelo, D. L., & García, Y. Q. (2018). Proyecto pedagógico para disminuir el consumo del biberón en la primera infancia. Infancias Imágenes17(1), 53-66.
  • Centeno, J. E. O. Cuidados de la salud bucodental en él bebe.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.