Mitä tapahtuu, kun vauva on 11 kuukauden ikäinen? - Äitiyden Ihme
 

Mitä tapahtuu, kun vauva on 11 kuukauden ikäinen?

Mitä tapahtuu, kun vauva on 11 kuukauden ikäinen?

Viimeisin päivitys: 13 elokuuta, 2020

Yhdenteentoista elinkuukauteensa mennessä lapsi on oppinut jo monia taitoja. Ollessaan 11 kuukauden ikäinen, vauva on jo hyvin kiinnostunut ympäristöstään, ja asioiden tutkiminen ja uusien löydösten tekeminen on hänelle mieluisaa ajanvietettä. Hän oppii pikkuhiljaa jakamaan lelujaan ja muita esineitä muiden kanssa sekä jäljittelemään esimerkiksi eläinten ja kulkuneuvojen ääniä. Tämä kertoo siitä, että hänen kognitiiviset ja sosiaaliset taitonsa kehittyvät. Samaan aikaan hänen tarpeensa olla sosiaalinen kasvaa koko ajan.

Ruokailu, kun vauva on 11 kuukauden ikäinen

11 kuukauden ikään mennessä lapsen silmä-käsi-koordinaatio on parantunut huomattavasti, ja hän osaa jo suorittaa monenlaisia liikkeitä vaivattomasti. Näihin taitoihin kuuluvat muun muassa ruokaan tarttuminen ja sen suuhun laittaminen. Lapsi osaa myös pureskella ruokaa, olivatpa hänen ensimmäiset hampaansa puhjenneet tai eivät. Vanhemmat voivat alkaa lisätä lapselle tarjottaviin keittoihin enemmän proteiinia, lisätä kasvisten määrää tämän ruokavaliossa ja tarjota tälle myös jogurttia.

Ollessaan 11 kuukauden ikäinen lapsi liikkuu jo melko vaivattomasti

11 kuukauden ikäisen vauvan aktiivisuus ja lepo

 • Tässä iässä vauva nukkuu vielä melko paljon. Hän voi kuitenkin olla melko arvaamaton asian suhteen, joten levon määrä voi vaihdella. On täysin normaalia, että 11 kuukauden ikäinen lapsi heräilee usein kesken unien. Lapsi omaksuu vakaamman unirytmin vasta 5-6 vuoden iässä.
 • Lapsi alkaa tutustua itseensä paremmin ja myös muodostaa katsekontaktia ja fyysistä yhteyttä hoitajiinsa ja kaikkeen hänen ympärillään.
 • Tähän ikään mennessä lapsi liikkuu jo melko vaivattomasti.
 • Lapsi pystyy helposti tarttumaan esineisiin ja ryömii itse. Myös kääntyileminen on jo hänelle helppoa.
 • Lapsi alkaa osoittaa mielenkiintoa kävelyä kohtaan ja yrittää usein kävellä itse ilman avustusta.

Lapsen neurologinen kehitys 11 kuukauden iässä

Kun vauva on 11 kuukauden ikäinen, hänen aivojensa myeliinin tuotanto kasvaa. Kyseessä on keskus- ja ääreishermostossa esiintyvä rasvainen aine, joka kontrolloi tiedonkulkua aivojen eri osien välillä. Myös tietoa käsittelevien ja välittävien hermosolujen määrä aivoissa on lisääntynyt.

11 kuukauden iässä lapsi omaksuu ja kehittää seuraavia taitoja:

 • Monet lapset osaavat jo istua ilman tukea pitkiäkin aikoja. Lapsen liikkeet ovat nopeita ja entistä koordinoidumpia.
 • Vauva alkaa lausua ensimmäisiä kaksitavuisia sanoja tarkoituksenmukaisesti.
 • Vauvalla on suuri halu ja kiinnostus tutkia ympärillään olevaa maailmaa.
 • Moni lapsi alkaa ottaa ensimmäisiä askeleitaan ottamalla tukea muista ihmisistä tai esineistä.
 • Lapsi tarttuu esineisiin entistä vaivattomammin.
 • Lapsi pystyy erottamaan ihmiset toisistaan ja on kiinnostuneempi tutuista kuin vieraista ihmisistä.
Mitä tapahtuu, kun vauva on 11 kuukauden ikäinen?

11 kuukauden ikäisen lapsen taidot ja aktiivisuus

Tässä iässä lapsi alkaa osoittaa asioita ja esineitä etusormellaan. Hän myös työntää usein sormensa erilaisiin reikiin ja aukkoihin ja tutkii maailmaa tuntoaistinsa avulla. Viimeistään tässä vaiheessa onkin tärkeää varmistaa kodin turvallisuus peittämällä pistorasiat ja siirtämällä sähköjohdot lapsen ulottumattomiin.

Lapsi oppii erottamaan esineitä toisistaan, heittämään palloa, asettamaan esineitä laatikkoon ja pitämään lusikkaa kädessään. Omat saavutukset saavat lapsen ilmaisemaan tunteitaan esimerkiksi nauramalla ja tapauttamalla. Vauva jäljittelee kuulemiaan ääniä ja alkaa käyttää ääntään itkemisen sijaan saadakseen huomiota. Kun 11 kuukauden ikäiselle vauvalle pukee paidan päälle, tämä osaa automaattisesti suoristaa kätensä ja osallistua aktiivisesti pukeutumiseen. Lapsi saattaa myös ojentaa jalkojaan, kun hänelle puetaan kenkiä.

Lapsi pystyy jo ymmärtämään tiettyjä abstrakteja käsitteitä kuten suunnat ylös ja alas. Hän osaa myös vastata sen tyyppisiin kysymyksiin kuten “missä isä on?” tai “missä sinun jalkasi on?”.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.