Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?
 

Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?

Kukaan ei pidä riitelemisestä ja konflikteista, mutta tästäkin huolimatta ne ovat normaali osa jokaista parisuhdetta. Vanhempien on kuitenkin tärkeä tietää, kuinka käyttäytyä, jotta riitely ei vaikuta perheen lapsiin.
Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Missä tahansa ihmissuhteessa on tärkeää osata ratkaista konfliktit, ja entistä tärkeämmäksi asia muuttuu pariskunnan perustaessa perheen. Se, että riitatilanteita ei hoideta tai ne hoidetaan huonosti, voi vaikuttaa lapsiin hyvin negatiivisesti.

Jokainen riitatilanne on erilainen, ja konfliktit voivat saada monia muotoja. Riita voi olla pientä pariskunnan osapuolten välistä sananvaihtoa tai paisua valtavaksi tuhoa aiheuttavaksi konfliktiksi. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, kuinka konfliktitilanteet kannattaa ratkaista, jotta ne eivät vaikuta perheen lapsiin.

Konfliktit ovat luonnollinen asia

Asiantuntijoiden mukaan erilaiset konfliktit ovat normaali osa intiimejä suhteita. Kun ihminen sisäistää tämän, konfliktit lakkaavat olemasta kriisitilanteita, ja parhaimmillaan pariskunnan osapuolet voivat nähdä ne mahdollisuutena kasvuun. Se, että pariskunta ei koskaan riitele, ei välttämättä tarkoita suhteen olevan erinomainen ja jatkuvan sellaisena hamaan tulevaisuuteen. Joissain tapauksessa konfliktien vältteleminen johtaa ongelmien patoutumiseen.

Les ja Leslie Parrottin mukaan yhteenottoja välttelevät ja erittäin harvoin riitelevät pariskunnat päätyvät korvaamaan suuttumuksensa muilla asioilla tunteidensa käsittelyn sijaan. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi masennus, liiallinen syöminen tai jopa fyysinen sairaus. Kirjassaan Learning to live together: Conflict as an opportunity for growth Gloria ja Victoria Pérez kirjoittavat, että konfliktit itsessään eivät ole positiivisia tai negatiivisia. Kaikki riippuu siitä, kuinka niihin suhtaudutaan ja miten ne hoidetaan.

Konfliktit voivat kuitenkin olla erittäin negatiivisia ja satuttaa, jos sen osapuolet keskittyvät joutaviin ja merkityksettömiin asioihin, käyttäytyvät vastuuttomasti tai sanovat ilkeitä asioita. Kaikki tämä ainoastaan pahentaa tilannetta.

Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?

Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?

  • Käsittele konfliktit oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Käy ongelmat läpi esimerkiksi lasten nukkuessa tai ollessa poissa kotoa. Varmista myös, että teillä on tarpeeksi aikaa keskustella asiasta ja että olette molemmat rauhallisia keskustelun alkaessa.
  • Pidä konfliktit yksityisinä. Pariskunnan väliset asiat kuuluvat ainoastaan heille itselleen. Sen lisäksi, että varmistat, etteivät lapset ole paikalla riidan aikaan, älä keskustele yksityisistä asioista muiden kuin puolisosi kanssa.
  • Harkitse asian selvittämisen lykkäämistä. Jos puolisosi ei halua keskustella asiasta juuri sillä hetkellä, mieti onko keskustelua mahdollista lykätä hieman. Älä kuitenkaan odota vuorokautta pidempään, sillä asia on tärkeä selvittää.
  • Ota aikalisä. Jos keskustelu kuumenee, muista, että voit aina pyytää aikalisän. Näin saatte molemmat mahdollisuuden rauhoittua ja jatkaa keskustelua myöhemmin.

Kun lapset ovat läsnä riitatilanteessa

Toisinaan eteen osuu tilanne, jolloin ei voida välttää sitä, että lapset ovat läsnä vanhempien riidellessä. Jos näin tapahtuu, on tärkeää noudattaa muutamia ohjeita.

  • Selitä kumppanisi kanssa lapsille, että he eivät ole ongelma ja riidan syy. Toisinaan vanhempiensa riidan todistava lapsi kokee olevansa syypää konfliktiin. Kerro siis lapselle, että riita koskee ainoastaan sinua ja kumppaniasi, eikä lapsia. Sinun ei tarvitse kertoa lapselle tarkkaa riidan syytä, mutta muista mainita, että löydätte kyllä ratkaisun ongelmaan.
  • Ole lapselle hyvä roolimalli. Pyri kääntämään tilanne niin, että lapset näkevät konfliktin mahdollisuutena oppia. Opeta lapsille, kuinka konfliktitilanne ratkaistaan rakentavalla tavalla. Osoita esimerkilläsi, miltä molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuva rauhallinen keskustelu näyttää. Näytä lapselle, että sinä ja kumppanisi kuuntelette toisianne, puhutte toisillenne kohteliaasti ja pyritte ymmärtämään toisianne riitatilanteesta huolimatta.
Kuinka vanhemmat voivat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?

Miksi on niin tärkeää osata ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin?

Ongelmien ratkaiseminen on luonnollisesti erittäin hyödyllistä pariskunnan osapuolille. Ratkaisun löytäminen yhdessä pariskuntana vahvistaa ja tiivistää suhdetta. Kun lapset näkevät vanhempiensa ratkaisevan konfliktit kypsästi ja rakentavasti, he oppivat hoitamaan omat ongelmansa vastaavalla tavalla. He oppivat sellaisia tärkeitä taitoja kuten neuvottelu- ja ongelmanratkaisukykyä.

On tärkeää, että vanhemmat osaavat ratkaista konfliktit niin, että ne eivät vaikuta lapsiin. Vanhempien jatkuva riiteleminen lasten edessä ja ongelmien selvittämättä jättäminen vaikuttavat väkisinkin negatiivisesti lapsiin. Tällainen käytös altistaa lapset henkilökohtaisille ongelmille heidän kasvaessaan kohti aikuisuutta. Vanhemmat näyttävät lapsille erinomaista esimerkkiä ratkaisemalla konfliktitilanteet kypsästi ja rauhallisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parrot, L. y Parrot, L. (2011). Asegure el éxito en su matrimonio antes de casarse. Editorial Vida. España.
  • Pérez, G. y Pérez, M.V. (2011). Aprender a convivir: el conflicto como oportunidad de crecimiento. Narcea ediciones. España: Madrid.
  • Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writingshttp://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
  • Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.