Mistä tietää, että on valmis äitiyteen? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tietää, että on valmis äitiyteen?

Mistä tietää, että on valmis äitiyteen?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet naiset huolehtivat kehostaan hedelmöittymisen toivossa ja valmistelevat kotiaan vauvan saapumista varten, mutta keskittyvät vähemmän äidiksi tuloon. Äitiys on paljon muutakin kuin vaippojen vaihtamista ja vauvan syöttämistä. Siihen liittyy monia henkisiä ja emotionaalisia haasteita ja muutoksia, jotka on hyvä tunnistaa jo ennen päätöstä lapsen hankkimisesta. Mutta mistä voi tietää, että on valmis äitiyteen?

Mistä tietää, että on valmis äitiyteen?

Onko sinulle selvää, miksi haluat vanhemmaksi?

Kun suunnittelet vauvan saapumista perheeseenne, sinun tulee myös tutkia syitä siihen, miksi olette päättäneet kumppanisi kanssa tulla vanhemmiksi. On tärkeää, että sekä äidillä että isällä on samat motiivit ja odotukset perheen perustamisessa. Ennen kuin vauva syntyy, sinun on alettava määritellä mitkä arvot haluat opettaa heille ja kuinka kohtaatte parisuhteenne edessä olevat muutokset. Perhettä ohjaavien yhteisten periaatteiden määrittely vaatii suvaitsevaisuutta ja pitkiä keskusteluja kumppanisi kanssa.

Onko sinulla luotettava tukiverkko?

Äitiyteen kuuluu se, että toisinaan tunnet hämmennystä tilanteissa, etkä osaa välttämättä toimia itsenäisesti niiden ratkaisemisessa. Siksi sinun on valmisteltava erilaisia strategioita ja ihmisiä tukemaan sinua uudessa äidin roolissasi. Ajattele ihmisiä ja palveluita, joita saatat tarvita joskus äitiyden aikana.

Mistä tietää, että on valmis äitiyteen?

“Kun päätät haluavasi lapsen, päätät samalla, että sydämesi kulkee kehosi ulkopuolella.”

– Elizabeth Stone

Luotatko itseesi ja kykyihisi?

Positiivinen vahvistaminen on hyödyllistä itseluottamukselle, sekä ennen äitiyttä että sen aikana. Jokainen päivä perheenä on suuri haaste, eräänlainen testi, johon sinun on varauduttava emotionaalisesti. Ajattele mielessäsi sellaisia positiivisia ja rohkaisevia lausuntoja, jotka auttavat sinua muuttamaan ajatusmaailmasi positiivisiksi kun kohtaat äitiyden vaikeita aikoja. Tällä tavalla sinulla on vahva emotionaalinen tuki mielessäsi, joka rohkaisee sinua jatkamaan ja muistuttaa sinua, ettei ole olemassa mitään estettä, joka on liian suuri ylipääsemiseksi.

Tunnetko omat pelkosi?

Hyvä harjoitus siihen kuinka voit nähdä oletko valmis äitiyteen, on tuoda omat piilevät pelkosi pintaan. Ajattele sellaisia tapahtumia ja tilanteita joita voi tapahtua kasvattaessasi lapsiasi ja suunnittele mielessäsi tapoja joilla voisit reagoida noihin tilanteisiin. Tärkeintä tässä harjoituksessa on se, että et enää piilota pelkojasi itseltäsi; olet alkamassa kohtaamaan ne. Näin voit olla varma, että jos jokin näistä skenaarioista todellisuudessa toteutuu tulevaisuudessa, sinulla on jo mielessäsi valmiina tarvittava tuki sekä resurssit niiden voittamiseen.

Mistä tietää, että on valmis äitiyteen?

Onko sinulla ollut mahdollisuus hoitaa muiden lapsia?

Kun on jo aiemmin saanut lapsen, tietää mihin ryhtymässä, mutta silloin kun kyseessä on ensimmäinen kerta, sinun olisi ensin hyvä huolehtia muiden vauvoista tai pienistä lapsista. Vahdi sisarustesi tai ystäväsi lapsia muutaman tunnin, tai jopa koko päivän ajan. Keskusteleminen sellaisten äitien kanssa, joiden äitiyttä ihailet, voi myös olla erittäin hyödyllistä.

Oletko antanut tarpeeksi aikaa itsestäsi huolehtimiselle?

Kun sinusta tulee äiti, prioriteettisi muuttuvat huomattavasti. Siksi onkin todella tärkeää antaa itsellesi tilaa ennen kuin sinusta tulee äiti. Suorita suosikki aktiviteettejasi yksin tai yhdessä ystäviesi kanssa, treenaa ja urheile haluamallasi tavoilla, tai suunnittele vaikka pieni yhteinen loma kumppanisi kanssa.

Onko sinulla unelmia ja projekteja?

Äidit yleensä jättävät unelmansa ja projektinsa syrjään voidakseen vastata lastensa tarpeisiin. Vaikka tämä on rakkauden ja uhrauksen teko, pitkällä aikavälillä se voi jättää turhautumisen ja surun tunteen. Ihanteellisessa tapauksessa sinun pitäisikin luoda valmiiksi jonkinlainen suunnitelma tai aikataulu, jotta sinulla voi olla myös oma tila itsellesi, jossa voit tehdä mitä haluat perheyhteydessä. Vaikka tavoitteesi muuttuvatkin ajan myötä, sinun on asetettava etusijalle ja taisteltava niistä asioista, jotka ovat sinulle itsellesi tärkeimpiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.