Äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita - Äitiyden Ihme
 

Äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita

Äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2021

Moni asia muuttuu äitiyden myötä, sosiaalinen elämä ja ystävyyssuhteet mukaan lukien. Äitiys on tietysti monin tavoin ihana asia, mutta siinä on myös surulliset puolensa, sillä se voi saada huomaamaan, että joistain ihmisistä ei ole vastaamaan haasteeseen.

On ihmisiä, joiden kuvittelimme olevan tukenamme missä tahansa tilanteessa ja elämänvaiheessa, mutta jotka sen sijaan ajautuvat meistä kauemmaksi. Saatamme ajatella olevamme itse syyllisiä tilanteeseen, ja joskus näin onkin, mutta ei suinkaan aina.

Ystävyyden eteen täytyy nähdä vaivaa. Kumpikaan osapuoli ei yleensä ole yksin vastuussa ystävyyssuhteen päättymisestä. Äitiyden myötä nainen saattaa kuitenkin huomaamattaan laiminlyödä itselleen aikaisemmin läheisiä ihmisiä.

Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita, vaan tekee kestävämpiä niistä suhteista, jotka ovat sen arvoisia. Kenties ihmiset, joita aikoinaan kutsuit ystäviksi, eivät lopulta olleetkaan sitä.

Mitä voin tehdä saadakseni ystäväni takaisin?

Älä anna sen, että ajattelet olevasi itse vastuussa ystävyyden katkeamisesta, estää sinua hakemasta sovintoa. Ymmärrä virheesi ja yritä hyvittää ne. Ota yhteyttä ystäviisi ja kutsu heidät osaksi lapsesi elämää.

Pyydä anteeksi

Anteeksi pyytäminen on yksinkertainen tapa myöntää oma osasi syyllisyydestä. Jos epäilet loukanneesi jonkun tunteita, pyydä anteeksi.

Myönnä, että et ole toiminut oikein ja osoita, että olet edelleen se sama ihminen kuin ennen. Jos ystävyys on todellista, toinen osapuoli osaa varmasti antaa sinulle anteeksi.

Osoita kiinnostusta ystäviä kohtaan

Osoita heille, että et ole itsekeskeinen ja kysy heiltä mitä heille kuuluu. Et ole ainut ihminen maailmassa kenellä on ongelmia.

Yritä olla ystäviesi tukena, kuuntele heitä ja osoita kiinnostusta heidän elämää kohtaan. Kukaan ei pidä ihmisestä, joka ajattelee vain itseään.

Äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita

Älä puhu jatkuvasti lapsestasi

Elämässä on muutakin kuin vain vaippoja ja tuttipulloja. Tekee hyvää jutella ystäville lapsestaan, mutta älä anna sen vallata koko keskustelua.

Jos puhut pelkästään vauvastasi ja lapsestasi, ystäväsi tulevat lopulta kyllästymään. Äitinä oleminen ei tarkoita, että kaikki muut kiinnostuksen kohteet tulisi unohtaa.

Yritä osallistaa ystäväsi lapsesi elämään

Kutsu heidät osallistumaan lapsesi elämään. Ystävät ovat kuin perhe, jonka me itse valitsemme ja he ovat tukenamme, kun sukulaisemme eivät pysty tai eivät ole paikalla.

Jotkut lapset kasvavat vanhempiensa ystävien kanssa, pitäen näitä kummivanhempina ja rakastaen heitä kuin tätejään ja setiään. Loppujen lopuksi, jos sinulle sattuisi tapahtumaan jotakin, haluat varmasti, että lapsesi on sellaisten ihmisten hoidossa, joihin voit sataprosenttisesti luottaa.

Pidä yhteyttä

Nykyään Internetin ja sosiaalisten medioiden takia on paljon helpompaa pitää ystävyyssuhteita elossa. Juttele ystäviesi kanssa aina, kun vaan voit. Kerro heille mitä elämässäsi tapahtuu ja ota selvää mitä heidän elämässään tapahtuu.

Sinun ei tarvitse olla netissä koko päivää, vain tarpeeksi kauan pysyäksesi ajantasalla viimeisimmistä uutisista. Sillä ei ole merkitystä oletko kaukana vai lähellä: ystäväsi ovat aina olemassa sinua varten.

“Ainoa tapa pitää ystävä, on olla ystävä.”

– Ralph Waldo Emerson

Kun sinä et muutu, mutta muut ympärilläsi muuttuvat

Äitiys ei pilaa ystävyyssuhteita

Vaikka ihmiset olisivat etääntyneet sinusta pyrkimyksistäsi huolimatta, älä lannistu. Se on elämän tapa auttaa pääsemään eroon myrkyllisistä ihmisistä, jotka olivat kanssasi vain hyvinä aikoina.

Sinulla on kaikki oikeus olla pettynyt ja surullinen sen takia, mutta älä haaskaa sille liikaa ajatuksia. Olet oppinut tunnistamaan ihmisiä, ketkä eivät ole hyväksi sinulle, joten pysyttele heistä kaukana mahdollisimman paljon.

Toksisten ihmisten piirteitä ovat muun muassa seuraavat:

  • He eivät välitä sinusta tai vauvastasi. He eivät ikinä kysy miten sinulla menee tai tarjoa apuaan.
  • Joskus he esittävät olevansa huolissaan, mutta kun tarvitset heitä, he eivät ikinä ole paikalla.
  • He valehtelevat sinulle.
  • Kun kutsut heitä lapsesi juhliin, he keksivät tekosyitä ollakseen osallistumatta.
  • Ainoa aika, jolloin he vastaavat puhelimeen tai lukevat viestejäsi on silloin kun heille itselle sopii.
  • He saavat sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi ja eristyneeksi.
  • He kritisoivat sinua koko ajan, eivätkä he ymmärrä, että sinun prioriteettisi ovat erilaiset kuin heidän.

Jos joku läheisesi käyttäytyy näin, pidä etäisyyttä heihin. Heihin ei kannata luottaa eivätkä he ansaitse olla elämässäsi. Hyödynnä tätä uutta elämänvaihettasi.

Äitinä oleminen luo myös mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä, ketkä kokevat samanlaisia asioita ja voit löytää uusia ystävyyssuhteita. Koulun portit, puistot ja neuvolat ovat kaikki loistavia paikkoja tavata toisia äitejä samalla, kun hoidat rutiineja lapsesi kanssa.

Voit myös yrittää osallistua kerhoihin, kursseille ja ryhmiin tavataksesi ihmisiä, kenellä on samanlaisia kiinnostuksen kohteita kuin sinulla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.