Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lapselle kivulias vaiva
 

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lapselle kivulias vaiva

Värttinäluun muodon ja kasvun vuoksi kivulias värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lähes aina 2-3-vuotiaiden lasten vaiva - yli 5-vuotiailla sitä esiintyy vain harvoin. Ongelma on yleisempi tytöillä kuin pojilla.
Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lapselle kivulias vaiva

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 28 elokuuta, 2019

Värttinäluu on peukalon puoleinen kyynärvarren luu, joka kyynärluun kanssa muodostaa kyynärvarren. Värttinäluun pään sijoiltaanmeno eli subluksaatio tarkoittaa tilaa, jossa värttinäluun kyynärnivelen puoleinen pää siirtyy osittain pois paikoiltaan. Lapsella vaiva johtuu tavallisesti käden äkillisestä nykäisystä tai riuhtaisusta.

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno lapsella

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on kohtalaisen tavallinen vaiva lapsilla, jotka ovat oppineet kävelemään, mutta ovat alle 5-vuotiaita. Vamma on harvinainen yli 5-vuotiailla, joiden luut ja nivelsiteet ovat jo vahvistuneet.

Värttinäluun pään sijoiltaan meneminen johtuu tavallisesti käden äkillisestä nykäisystä tai riuhtaisusta. Yleisin syy vammalle on tilanne, jossa vanhempi pitää lasta kädestä tämän yrittäessä karata tai muuten riuhtoa itsensä vapaaksi. Toiseksi yleisin syy on kaatuminen. Käytännössä vamma siis aiheutuu kyynärvarren vetämisestä lapsen käsivarren ollessa ojennettuna. Vammoja havaitaan enemmän lasten vasemmassa kädessä, mikä todennäköisesti johtuu siitä, että suurin osa lasten vanhemmista tai muista hoitajista on oikeakätisiä.

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lapselle kivulias vaiva

Millaisia ovat värttinäluun pään sijoiltaanmenon oireet?

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno voi olla vaikea havaita, sillä usein kädessä ei päällisin puolin näy mitään poikkeavaa. Tyypillisesti sijoiltaanmeno kuitenkin vaikeuttaa käden käyttöä, ja lapsi saattaa roikottaa kättään tai pitää sitä lähellä vartaloaan. Usein lapsi on myös itkuinen kivun vuoksi.

Jos ongelmaa epäillään, kannattaa kättä käydä näyttämässä välittömästi lääkärille. Joissain tapauksissa kyseessä voi olla myös sijoiltaan mennyt kyynärnivel.

Sijoilta menneen värttinäluun paikoilleen asettaminen on nopea toimenpide, jonka jälkeen lapsi pystyy yleensä käyttämään kättään normaaliin tapaan hyvinkin pian. Vaikka värttinäluun pään sijoiltaanmeno aiheuttaa toisinaan kovaa kipua, sen oireet jäävät onneksi lyhytaikaisiksi. On hyvä pitää mielessä, että mitä kauemmin luu on poissa paikoiltaan, sitä kivuliaampaa sen takaisin asettaminen usein on, ja sitä kauemmin kunnollisessa toipumisessa kestää.

Varotoimet kotona

Vaikka värttinäluun pään sijoiltaanmeno ei aiheutakaan lapselle pitkän aikavälin ongelmia, kehottavat asiantuntijat vanhempia ja muita lasten kanssa toimivia olemaan varovaisia etenkin pienten lasten kanssa leikittäessä. Niveliin kohdistuvalla paineella on aina haittavaikutuksia pikkulapselle, ja koska alle 5-vuotiaan lapsen luut ja nivelsiteet ovat vielä kehittymässä, käsivarteen kohdistuva veto-kierre-liike saa värttinäluun pään helposti sijoiltaan.

Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on lapselle kivulias vaiva

Vaikka lapsen pyörittäminen käsistä kiinni pidellen voikin tuntua hauskalta puuhalta sekä lapselle että aikuiselle, tässä leikissä on riskinsä. Turvallisuussyistä lapsen nostamista ranteista tai kyynärvarsista kannattaa välttää. Vanhempien kannattaa opastaa kaikkia lasta hoitavia oikeassa nostotekniikassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Krul, M., van der Wouden, J. C., van Suijlekom-Smit, L. W., & Koes, B. W. (2012). Manipulative interventions for reducing pulled elbow in young children. In M. Krul (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007759
    • Aylor, M., Anderson, J. M., Vanderford, P., Halsey, M., Lai, S., & Braner, D. A. V. (2014). Reduction of Pulled Elbow. New England Journal of Medicine371(21), e32. https://doi.org/10.1056/NEJMvcm1211809
    • McCormack, M. P. (1959, May 9). Pulled Elbow. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5131.1240-b

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.