Umpilisäketulehdus lapsella - Äitiyden Ihme
 

Umpilisäketulehdus lapsella

Umpilisäketulehdus lapsella
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Umpilisäketulehdus on nimensä mukaisesti umpisuolen umpilisäkkeen tulehdustila. Umpilisäke voi tulehtua minkä ikäiselle henkilöllä tahansa, mutta yleisimmin potilaat ovat 10-30-vuotiaita. Noin kaksi tuhannesta lapsesta kärsii vuosittain tulehtuneesta umpilisäkkeestä, ja umpilisäketulehdus onkin lasten yleisin vatsan alueen leikkaushoitoa vaativa tulehdus. Alle 2-vuotiailla tulehdusta esiintyy vain harvoin.

Umpilisäketulehdus on ikävä, kovaa vatsakipua aiheuttava vaiva, joka johtaa hoitamattomana umpilisäkkeen puhkeamiseen ja sitä kautta vatsakalvon tulehdukseen, joka on vakava tila, jonka komplikaatiot voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan. Näin ollen onkin tärkeää, että vanhemmat ottavat lapsen vatsakivun tosissaan ja tarkkailevat lasta muiden oireiden varalta.

Lapsen umpilisäketulehduksen oireet

Umpilisäketulehduksen havaitsemisen voi tehdä vaikeaksi se, että sen oireet voivat olla alkuvaiheessa hyvin samankaltaisia kuin akuutin maha-suolitulehduksen, ummetuksen tai ilmavaivojen aiheuttamat oireet.

Umpilisäketulehduksen tavallisimpia merkkejä ovat seuraavat 1-2 vuorokauden sisällä kehittyvät oireet:

  • Vatsakipu
  • Kuume
  • Pahoinvointi ja oksentelu

Lapsen umpilisäketulehdus alkaa yleensä lievällä kuumeella, ruokahaluttomuudella ja koko vatsan alueella tai ylävatsan keskellä tuntuvalla kivulla. Alussa kipu voi vuorotellen helpottaa ja pahentua, mutta lopulta se voimistuu ja muuttuu jatkuvaksi. Muutaman tunnin kuluessa kipu siirtyy vatsan oikeaan alaneljännekseen, mikä on merkki siitä, että tulehdus voi olla leviämässä vatsaonteloon. Vatsakipujen lisäksi lapsi voi kärsiä pahoinvoinnista ja oksentelusta ja joissain tapauksissa myös vähäisestä ripulista.

Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta, mikä johtaa vatsakalvon tulehdukseen, johon liittyy kivun voimistuminen, yleisvoinnin heikkeneminen sekä usein kuumeen nouseminen ja oksentelu. Vanhempien on hyvä tietää, että umpisuolen puhkeaminen johtaa tilapäiseen kivun helpottumiseen. Näin ollen kovasta vatsakivusta kärsinyttä lasta on tärkeä tarkkailla vielä kivun lievenemisen jälkeenkin.

Lapsen umpilisäketulehdus

Mistä lasten umpilisäketulehdus johtuu?

Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Sen pohjassa on 5-15 cm pitkä putkimainen suolen osa, jota kutsutaan umpilisäkkeeksi. Umpilisäketulehdus johtuu useimmiten siitä, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko ahtautuu, jolloin umpilisäke ärtyy ja turpoaa. Tämä voi johtaa sellaisten bakteerien kerääntymiseen, jotka tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää.

Monet tekijät voivat aiheuttaa umpilisäkkeen tulehduksen. Muutamia niistä ovat:

  • Bakteeritulehdus. Tämä on yleisin syy umpilisäkkeen tulehtumiseen.
  • Ulosteen kertymisestä johtuva tulehdus. Paksusuoli on kehon jätekanava, ja joskus tämä jäte voi kerääntyä umpilisäkkeeseen aiheuttaen sen tulehtumisen.
  • Vierasesineen aiheuttama tulehdus. Samoin kuin edellä mainitussa tilanteessa, vierasesine tukkii umpilisäkkeen ja aiheuttaa tulehduksen.
  • Loiset ja mikrobit. Myös nämä voivat aiheuttaa umpilisäkkeen tulehdustilan.

“Kehon onnellisuus perustuu terveyteen.”

– Thales Miletoslainen

Umpilisäketulehduksen hoito

Umpilisäketulehdus on usein todettavissa yksinkertaisella lääkärin tutkimuksella ja laboratoriokokeilla. Lääkäri esimerkiksi tunnustelee lapsen vatsaa ja kuuntelee suoliääniä stetoskoopilla. Diagnoosin varmistamiseksi suoritetaan yleensä kaikututkimus tai tietokonekerroskuvaus.

Tulehtunut umpilisäke poistetaan leikkauksella. Nykyään monet aikuisten umpilisäketulehduksista voidaan hoitaa antibiooteilla leikkaushoidon sijaan, mutta lapsilla umpilisäke poistetaan lähes kaikissa tapauksissa. Kyseessä on onneksi yksinkertainen rutiinitoimenpide, joka voidaan useimmiten suorittaa tähystysleikkauksena. Leikkaukseen yhdistetään usein kipulääkkeet, suonensisäinen nesteytys ja antibioottihoito.

Umpilisäkkeen poiston jälkeen

Lapset toipuvat umpilisäkkeen poistosta yleensä nopeasti, ja jos komplikaatioita ei ilmene, potilas kotiutetaan sairaalasta tavallisesti 2-3 päivää operaation jälkeen. Puhjenneen umpilisäkkeen tapauksessa lapsi saatetaan pitää sairaalassa pidempään.

Umpilisäkkeen poiston jälkeen tärkeintä on pitää leikkausalue puhtaana. Lapsen ei tarvitse noudattaa tiettyä ruokavaliota toimenpiteen jälkeen, vaan hän voi syödä samoja ruokia kuin ennenkin. Mitä tulee muihin aktiviteetteihin kotona, lapsi on vapaa tekemään kaikkea sitä, mihin pystyy. Lepo on kuitenkin tärkeää muutaman ensimmäisen päivän ajan kotiin saapumisen jälkeen.

Vaikka umpilisäkkeen poisto onkin nykyään rutiinitoimenpide, vanhempien tulee tarkkailla lapsen vointia kotiin paluun jälkeen. Jos lapsella huomataan mitään seuraavista oireista, tulee ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaan sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti:

  • Korkea kuume
  • Leikkausalueen verenvuoto
  • Leikkausalueen lisääntynyt punoitus tai turvotus
  • Paheneva kipu särkylääkkeistä huolimatta
  • Kellertävä tai vihertävä erite
  • Ruokahalun puute tai oksentelu

Jos lapsella on edessään umpilisäkkeenpoistoleikkaus, tilanne kannattaa selittää hänelle rehellisesti. Lapselle kannattaa kertoa, mikä ongelma on kyseessä, mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan. Lapsi saattaa olla peloissaan, joten vanhempien on hyvä selittää hänelle, että monet muutkin lapset käyvät läpi saman tilanteen, eikä siinä ole mitään pelättävää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cuervo, J. Apendicitis aguda. Rev. Hosp. Niños (B. Aires) 2014; 56 (252):15- 31 /15.
  • Kohan, R. Apendicitis aguda en el niño. Rev Chil Pediatr 2012; 83 (5): 474-481.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.