Mikä on synnytyksen jälkeinen psykoosi? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on synnytyksen jälkeinen psykoosi?

Jos olet synnyttänyt hiljattain, ja sinusta tuntuu, että käyttäydyt itsellesi epätyypillisellä tavalla, kärsien esimerkiksi ärtyneisyydestä, unettomuudesta ja hallusinaatioista, tämä artikkeli saattaa olla sinulle.
Mikä on synnytyksen jälkeinen psykoosi?
Marián Carrero Puerto

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Marián Carrero Puerto.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytyksen jälkeinen psykoosi, eli lapsivuodepsykoosi, on mielenterveyden häiriö, jota ilmenee hyvin pienellä osalla naisista synnytyksen jälkeen. Vajaa 1 % tuoreista äideistä kärsii tästä ilmiöstä, jonka oireet ovat huomattavasti vakavampia kuin synnytyksen jälkeisessä masennuksessa.

Monet tekijät voivat vaikuttaa synnytyksen jälkeisen psykoosin syntymiseen. Tällä häiriöllä on paljon tekemistä stressin sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvien hormonaalisten muutosten kanssa.

Myös naisen kehon läpikäymät muutokset synnytyksen jälkeen ovat vaikuttava tekijä. Samoin vastasyntyneen hoitamisen mukanaan tuomat vastuut ovat osallisena synnytyksen jälkeisen psykoosin puhkeamisessa.

Tästä psyykkisestä sairaudesta selviäminen voi viedä kuukausia, mutta onneksi valtaosa äideistä toipuu synnytyksen jälkeisestä psykoosista hyvin ja kykenee toimimaan normaalisti äitinä. 

Lääketieteen asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että synnytyksen jälkeiseen psykoosiin ei tule suhtautua kevyesti. Synnytyksen jälkeisen psykoosin hoito edellyttää usein välitöntä tai kiireellistä psykiatrista sairaalahoitoa.

Mistä synnytyksen jälkeinen psykoosi johtuu?

Kuten edellä mainitsimme, psykoosin pääasiallinen syy synnytyksen jälkeisenä aikana on stressi. Stressitaso nousee sellaiselle tasolle, jota äiti ei pysty enää kontrolloimaan.

Mikä on synnytyksen jälkeinen psykoosi?

Tämä väite perustuu tilastolliseen analyysiin, joka on tehty tätä sairautta kärsineestä väestöstä.

Näiden tutkimusten perusteella seuraavilla naisryhmillä on suuremmat todennäköisyydet sairastua synnytyksen jälkeiseen psykoosiin:

  • Naiset, jotka sairastavat skitsofreniaa
  • Naiset, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö
  • Äidit, joilla on huumeriippuvuus-tausta
  • Naiset, jotka eivät halunneet tulla raskaaksi
  • Seksuaalisen hyväksikäytön uhrit
  • Ihmiset, joilla on perheessä historiaa mielenterveysongelmista
  • Henkilöt, joilla on vakavia perheongelmia, olipa se sitten kumppanin tai muun perheenjäsenen kanssa
  • Huumeriippuvaiset, jotka pyrkivät raittiuteen
  • Joissakin tapauksissa, ensimmäistä kertaa äidiksi tulevat naiset, jotka kohtaavat äitiyden uuden haasteen

Stressin lisäksi on olemassa muita ei-psykiatrisia tiloja, jotka voivat myös vaikuttaa synnytyksen jälkeisen psykoosin esiintymiseen:

  • Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus
  • Aivokasvaimet
  • Äärimmäinen hormonaalinen häiriö
  • Synnytyksen aikainen tai jälkeinen tulehdus
  • Lääkkeistä, kemikaaleista tai huumeista johtuva myrkytystila

Nyt kun olemme keskustelleen synnytyksen jälkeisen psykoosin syistä, puhumme seuraavaksi sen oireista.

Synnytyksen jälkeisen psykoosin oireet

Äidit, joille kehittyy synnytyksen jälkeinen psykoosi, kokevat oireita, jotka ovat samankaltaisia kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireiden kanssa.

Niinpä päätelmä on, että monet sairastuneet naiset ovat jo ennestään kärsineet kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, tai heidän perheessään on historiaa mielenterveyssairauksista.

Kaikilla potilailla ei kuitenkaan esiinny samoja oireita ja oireiden vakavuus vaihtelee myös.

Alla on lista yleisimmistä oireista:

  • Unettomuus
  • Masennus
  • Hallusinaatiot
  • Sekavuus
  • Hyperaktiivisuus
  • Maaniset jaksot
  • Liiallinen ärtyneisyys
  • Voimakkaat mielialan vaihtelut
  • Agressiivinen käytös (itseään tai vauvaa kohtaan)
  • Vaikeudet tunnistaa ympärillään olevia ihmisiä

Viimeisimmän oireen osalta haluamme tehdä eron synnytyksen jälkeisen psykoosin ja synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä.

Vaikka on olemassa harvinaisia poikkeuksia, joissa masennus voi muuttua synnytyksen jälkeiseksi psykoosiksi, nämä mielenterveyden häiriöt eivät ole yhteydessä toisiinsa ja ovat selvästi erotettavissa toisistaan.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen ja psykoosin ero

Synnytyksen jälkeisellä masennuksella ja synnytyksen jälkeisellä masennuksella on joitakin yhteisiä oireita. Ne ovat kuitenkin kaksi selvästi erilaista sairautta.

Ensinnäkin, synnytyksen jälkeinen masennus ei ole radikaali mielisairaus, kuten psykoosi. Itse asiassa masennuslääkkeillä hoidettaessa oireet saadaan poistettua.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi vaatii kuitenkin sairaalahoitoa. Ennen vanhaan hoitokeinona käytettiin jopa sähköiskuja, sillä hallusinaatioista ei pääse eroon yksinkertaisilla lääkkeillä.

Äiti, jolla on synnytyksen jälkeinen masennus, ei koe hallusinaatioita tai identiteetin menetystä. Hän ei myöskään näytä menettävänsä otettaan todellisuuteen eikä hänellä ole vaikeuksia tunnistaa läheisiä ihmisiään.

Toinen merkittävä ero on se, että synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet ilmestyvät pikku hiljaa, kun taas synnytyksen jälkeisen psykoosin oireet ilmestyvät melko yhtäkkiä.

Itse asiassa oireet voivat ilmestyvät jopa neljän viikon kuluttua vauvan syntymästä.

Miten synnytyksen jälkeistä psykoosia hoidetaan?

Koska synnytyksen jälkeinen psykoosi on äärimmäinen mielenterveyden häiriö, sen hoito vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Monet tähän sairauteen liittyvät oireet eivät häviä itsestään. Samaan aikaan oireet hiipuvat vain hieman, mikäli niitä ei käsitellä oikean lääkityksen kanssa ja mikäli oireita ei valvota purkauksen yhteydessä.

Siispä hoito edellyttää yleensä pääsyä hoitolaitokseen, jossa monitieteinen ammattilaisryhmä voi hoitaa potilasta. Tähän tiimiin kuuluu lääkäri, psykiatria ja psykologi.

Hoito edellyttää myös tiettyjen lääkkeiden yhdistelmän määräämistä.

Lääketieteen ammattilaiset määrittävät, mitkä lääkkeet ovat tarpeellisia potilaan tarpeisiin, ottaen huomioon sekä potilaan henkisen olotilan että hänen mahdolliset muut sairaudet.

Hyvin äärimmäisissä tapauksissa käytetään uniterapiaa. Tällainen hoito korvaa sähköiskuhoidon, jota ei enää nykyään pidetä hoitovaihtoehtona.

Tämä vakava ja erittäin harvinanen sairaus edellyttää epäilemättä äidin intensiivistä hoitoa. Jos huomaat näitä oireita itsessäsi tai jossakin tuntemassasi uudessa äidissä, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.