Rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla - Äitiyden Ihme
 

Rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla

Rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla

Viimeisin päivitys: 13 tammikuuta, 2020

Vauvoilla ja isommillakin lapsilla esiintyvät rokotteiden sivuvaikutukset ovat olleet pitkään keskustelun aiheena. Vaikka lääketieteen ammattilaiset suosittelevatkin lasten rokottamista, rokotteiden ottaminen on Suomessa vapaaehtoista, ja jotkut vanhemmat kieltäytyvät niistä erilaisiin syihin vedoten.

Rokote on biologinen valmiste, jonka tavoitteena on tarjota immuniteetti tiettyä sairautta tai tautia vastaan aktiivisella immunisoinnilla. Rokote sisältää yleensä taudinaiheuttajan tai vaikuttavan aineen, joka muistuttaa sairautta tai taudin aiheuttavaa mikro-organismia. Rokote on usein valmistettu mikrobin heikennetystä tai kuolleesta osasta tai sen toksiinista tai sen pinnallisesta proteiinista.

Rokotteet ovat olleet hyvin tehokas keino etenkin tartuntatauteja vastaan. Kattavien rokotusohjelmien avulla monien aikaisemmin yleisten tautien tartuntatapauksia on saatu vähennettyä, ja esimerkiksi isorokon arvioidaan hävinneen maailmanlaajuisesti rokotteiden ansiosta.

Vauvan terveydestä on tärkeä alkaa huolehtia heti syntymän jälkeen. Rokotteet näyttelevät tässä omaa rooliaan ehkäisemällä varhaisesta iästä lähtien tiettyjä tauteja, jotka voisivat koitua vauvalle kohtalokkaiksi.

Rokoteohjelma

Rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla

Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia, ja ne annetaan lapselle neuvolassa, kouluterveydenhuollossa tai omalla terveysasemalla. Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 12 eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Nämä taudit ovat:

 • Rotavirusripuli
 • Keuhkokuume
 • Korvatulehdus
 • Kurkkumätä
 • Jäykkäkouristus
 • Hinkuyskä
 • Polio
 • Tuhka-, vihuri- ja vesirokko
 • Sikotauti
 • Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys
 • HPV-rokote tytöille

Jokainen rokotus annetaan sellaisessa iässä, että lapsi saa parhaan mahdollisen suojan tautia vastaan. Joissakin tapauksissa rokotetta tarvitaan useampi kuin yksi annos, jotta sen teho on riittävällä tasolla.

Mitä ovat rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla?

Rokotteiden sivuvaikutukset voidaan luokitella lieviksi, kohtalaisiksi ja vaikeiksi. Kaikissa tapauksissa rokotus ei aiheuta sivuvaikutuksia, vaan asia riippuu lapsen vastustuskyvystä ja sietokyvystä rokotetta kohtaan.

Rokotteiden sivuvaikutukset vauvoilla

On tavallista, että rokotuksen jälkeen pistoskohdassa ilmenee jonkin verran aristusta ja punoitusta. Osa rokotteista voi aiheuttaa lapselle lievää kuumetta ja ärtyneisyyttä, ja jotkut rokotetut lapset kärsivät ruokahaluttomuudesta. Tällaiset lievät sivuvaikutukset eivät joko tarvitse lainkaan hoitoa tai ne hoidetaan tulehduskipulääkkeillä.

Kohtalaisiin reaktioihin lukeutuu yli 40 asteen kuume, joka saattaa kestää useita päiviä. Kuumereaktioita voidaan hoitaa lapsille tarkoitetulla kuumetta alentavalla lääkkeellä. Vakavampia vaikutuksia ovat muun muassa erilaiset kohtaukset ja tajunnan menetys, mutta tällaiset oireet ovat hyvin harvinaisia.

Vanhempien tulee seurata rokottamiseen liittyviä mahdollisia sivuvaikutuksia saatujen ohjeiden mukaisesti. Mahdolliset poikkeavat oireet tulee ilmoittaa lääkärille tai terveydenhoitajalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.