Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan - Äitiyden Ihme
 

Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan

Monet tilanteet voivat aiheuttaa lapselle ahdistusta ja stressiä, minkä vuoksi vanhempien on hyvä tuntea erilaisia lasta auttavia rentoutumismenetelmiä.
Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aikuisen tavoin myös lapsi voi tuntea olonsa eri syistä levottomaksi tai hermostuneeksi. Todennäköisesti jokainen vanhempi on joskus kamppaillut vihaisen, turhautuneen tai väsyneen lapsen kanssa ja todistanut lapsen olevan stressaantunut tai hermostunut esimerkiksi koulun vuoksi. Tällaisissa tilanteissa lasta voivat auttaa erilaiset rentoutumismenetelmät.

Tämän tyyppiset menetelmät muun muassa:

  • Vähentävät ahdistuneisuutta
  • Helpottavat änkytystä
  • Ehkäisevät astmakohtauksia
  • Parantavat unen laatua ja helpottavat uniongelmia
  • Lisäävät oppimiskapasiteettia
  • Vähentävät tic-oireita
  • Parantavat keskittymiskykyä ja muistin toimintaa
  • Parantavat yleistä hyvinvointia
  • Vähentävät lihasten jännittyneisyyttä
  • Auttavat hallitsemaan tunteita, etenkin jos lapsella ilmenee vihanpurkauksia tai aggressiivista käytöstä

Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan

0-3-vuotiaat lapset

Tässä ikävaiheessa lapsi pystyy osallistumaan vain rajoitetusti erilaisiin rentoumismenetelmiin, ja aikuinen on niissä aktiivisempi osapuoli.

Shantala-hieronta

Shantala-hieronta on intialainen hierontatapa, jonka sanotaan paitsi rauhoittavan vauvaa, myös tekevän hänet tietoisemmaksi omasta kehostaan ja tiivistävän hänen ja vanhemman välistä sidettä. Kevyt hieronta kannattaa suorittaa lapsen ollessa rauhallinen, eikä keskellä kiukkukohtausta. Hyvä hetki on esimerkiksi kylvyn jälkeen ennen nukkumaanmenoa.

Taustalle voi laittaa soimaan pehmeää ja rauhallista musiikkia ja valot kannattaa himmentää. Tämän jälkeen vauvan jalkoja, sääriä, vatsaa, selkää, rintakehää, käsivarsia ja käsiä hierotaan ja stimuloidaan hellästi.

Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan
Rauhoittumispurkki

Italialainen pedagogi Maria Montessori keksi aikoinaan ajatuksen rauhoittumispurkista, jota voidaan hyödyntää lapsen rentouttamiseen ja rauhoittamiseen. Rauhoittumispurkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan läpinäkyvä lasinen tai muovinen astia, joka täytetään glitterillä, vedellä, liimalla ja väriaineella. Purkkia kallistaessa glitteri liikkuu hypnoottisella tavalla, mikä saa lapsen rauhoittumaan. Värit ja liike vangitsevat lapsen mielenkiinnon ja auttavat häntä tyhjentämään mielensä.

3-7-vuotiaat lapset

Tässä ikävaiheessa lapsen osallistuminen rentoutumisharjoituksiin on huomattavasti aktiivisempaa kuin edellisessä ikävaiheessa.

Kilpikonnatekniikka

Kilpikonnatekniikka tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että lapsi kuvittelee olevansa kilpikonna. Hän asettuu lattialle kilpikonna-asentoon vetämällä vartalonsa kerälle ja asettamalla päänsä käsiensä suojaan. Hänen tulee kuvitella, että hänellä on suojanaan kuori, jonka alle vetäytyä.

Kilpikonna-asennossa lapsen tulee hengittää hitaasti sisään ja ulos, jolloin hänen kehonsa rentoutuu ja jännitys poistuu. Jos menetelmää käytetään vaikean tilanteen purkamiseen, aikuinen voi tässä vaiheessa ohjata lasta miettimään, mitä hän tekee tultuaan ulos kuorestaan, eli millaisia ratkaisuja tilanteen ratkaisemiseen tarvitaan.

Muurahaistekniikka

Tämä tekniikka on saman tyyppinen kuin edellinen harjoitus. Lapsen täytyy kuvitella olevansa muurahainen ja tehdä itsensä mahdollisimman pieneksi. Muuttuessaan muurahaiseksi lapsen pitää rentouttaa kaikki lihaksensa.

Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan
Ilmapallotekniikka

Tässä harjoituksessa lapsi kuvittelee olevansa ilmapallo. Häntä pyydetään täyttämään keuhkonsa ilmalla ja hengittämään ulos hitaasti useamman kerran. Tämä menetelmä on usein hyvin tehokas esimerkiksi ADHD-lapsilla. Harjoituksen aikana lapsi kontrolloi hengitystään, mikä auttaa rauhoittumaan ja rentouttamaan lihakset.

7-9-vuotiaat lapset

Tämän ikäiset lapset ovat jo hieman itsenäisempiä ja voivat hyödyntää monimutkaisempia rentoutumismenetelmiä.

Räsynukketekniikka

Lasta pyydetään ensin jännittämään kaikki lihaksensa ja liikkumaan kuin robotti. Kun lapsi on minuutin ajan toiminut kuin robotti, hänen tulee rentouttaa koko kehonsa ja käyttäytyä kuin räsynukke. Tässä vaiheessa vanhempi voi liikutella hänen käsiään ja jalkojaan kuin nuken raajoja.

Mindfulness-harjoitus

Tähän harjoitukseen voi yhdistää myös musiikkia. Vanhempi voi ohjata harjoitusta itse tai apuna voidaan hyödyntää erilaisia meditaatioäänitteitä. Joka tapauksessa lapsen on tärkeä suorittaa harjoitus yhdessä aikuisen kanssa. Harjoituksessa on tärkeää olla hiljaa ja yrittää tyhjentää oma mieli.

Värittäminen

Tämä keskittymis- ja rentoutumismenetelmä on kasvattanut viime vuosina suosiotaan sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Värittämällä mandaloita tai muita kuvia lapsi pääsee parhaimmillaan niin keskittyneeseen tilaan, että hänen mielensä tyhjenee väliaikaisesti kaikista negatiivisista ajatuksista. Yksityiskohtaisten kuvien värittäminen voi myös auttaa parantamaan kärsivällisyyttä ja helpottamaan ahdistuneisuutta.

Parhaat rentoutumismenetelmät lapselle iän mukaan

9-12-vuotiaat lapset

Lapsen tullessa tähän ikävaiheeseen, hän voi hyödyntää yhdessä vanhempiensa kanssa mitä tahansa yllä mainituista tekniikoista parhaaksi katsomallaan tavalla. Harjoituksia kannattaa käyttää lapsen tuntiessa itsensä ahdistuneeksi, stressaantuneeksi, levottomaksi tai hermostuneeksi.

Näiden harjoitusten lisäksi lapsi voi hyödyntää monia muitakin tekniikoita, esimerkiksi asteittain etenevää rentoutusta, jossa vuorotellen jännitetään ja rentoutetaan lihakset. Harjoitteessa edetään systemaattisesti lihasryhmästä seuraavaan, supistaen ja rentouttaen lihaksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.