Papilloomavirus ja raskaus - Äitiyden Ihme
 

Papilloomavirus ja raskaus

Papilloomavirus ja raskaus
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 26 heinäkuuta, 2021

Papilloomavirukset ovat kaksijuosteisia DNA-viruksia, jonka alatyyppejä tunnetaan lähes 200. Niiden aiheuttamat tartunnat ovat hyvin yleisiä, ja arvioiden mukaan
vähintään kolme neljästä saa tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Viruksen alatyypeistä osa on ihmisessä oireettomia, kun taas osa aiheuttaa muun muassa syyliä, kondyloomaa ja kohdunkaulan syöpää. Tänään puhumme siitä, miten papilloomavirus vaikuttaa raskauteen ja sikiöön.

Mitä papilloomavirukset ovat?

Ihmisen papilloomavirus eli HPV-virus on yleisin seksin välityksellä tarttuva virus. Tartunta ei vaadi varsinaista yhdyntää, vaan HPV voi tarttua myös suuseksissä ja käsien välityksellä. Yli 80 % ihmisistä saa papilloomaviruksen elämänsä aikana, mutta tartunta on usein oireeton.

Papilloomaviruksen alatyyppejä tunnetaan lähes 200. Osa niistä aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomia sekä naisille että miehille. Naisten synnytinelinten papilloomavirustulehduksen oireiset ilmenemismuodot vaihtelevat visvasyylistä lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin. Myös kurkunpään syövän taustalla saattavat olla kohdunkaulan syöpää aiheuttavat alatyypit, kun tartunta on saatu suuseksin välityksellä.

On epätodennäköistä, että papilloomavirus siirtyy vauvalle.

Papilloomavirus ja raskaus

Raskauden aikana HPV-viruksen aiheuttamat syylät voivat lisääntyä ja kasvaa, mikä johtuu elimistön vastustuskyvyn heikkenemisestä ja emättimen eritteiden lisääntymisestä. On epätodennäköistä, että papilloomavirus vaikuttaa raskauden kulkuun, mutta se voi tarttua sikiöön tai vastasyntyneeseen. Papilloomavirusinfektio ei aiheuta sikiövaurioita, mutta imeväisikäisellä lapsella saattaa esiintyä kurkunpään papillomatoosia tai kondyloomia sukupuolielinten alueella.

Tartunnan hoito raskauden aikana

Ulkosynnyttimien kondyloomia ei tarvitse hoitaa raskauden aikana, mutta tarvittaessa yksittäisiä visvasyyliä voidaan poistaa kirurgisesti tai laserilla. Kohdunkaulan muutokset hoidetaan papa-tutkimuksen ja mahdollisen koepalalöydöksen perusteella. Yleensä hoidot voidaan aloittaa vasta synnytyksen jälkeen.

Papilloomavirustartunnan ehkäisy

Paras keino suojautua papilloomavirustartunnalta on HPV-rokote, joka suojaa hyvin pahanlaatuisia muutoksia aiheuttavilta virustyypeiltä. Kondomin käyttö estää noin 70 % tartunnoista, mutta ei estä niitä täysin, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carrillo, F. J. O., de Regil, D. B. G., & Jiménez, M. T. V. (2015). Infección por virus del papiloma humano en mujeres y su prevención. Gaceta Mexicana de Oncología14(3), 157-163.
  • Castillo, H. K., de los Ángeles Caro, V., Blanco, M. G., Acosta, L., Correnti, M., & Suárez, J. (2015). Papilomatosis laríngea juvenil y su relación con la infección genital por virus de papiloma humano durante el embarazo. Rev Obstet Ginecol Venez75(4), 260-268.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.