Millainen sairaus on tuhkarokko ja mitkä ovat sen oireet?
Tuhkarokkovirus on yksi tarttuvimmista viruksista. Se aiheuttaa tuhkarokkoa, joka on yleisinfektio eli koko kehon tulehdustila, joka voi aiheuttaa vaikeitakin jälkitauteja. Vaikka tuhkarokko on nykyään Suomessa harvinainen ongelma tehokkaan rokotteen ansiosta, haluamme jakaa tänään tietoa tästä sairaudesta.
Tuhkarokko tarttuu sekä kosketuksesta että ilman välityksellä pienissä hengitystieperäisissä eritepisaroissa. Sen lisäksi, että kyseessä on herkästi ilmateitse tarttuva infektio, sairastunut erittää tuhkarokkovirusta runsaasti, minkä vuoksi hän voi altistaa taudille suuren määrän ihmisiä. Kyseinen virus säilyy tartuttavana huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on poistunut tilasta. Asiantuntijoiden mukaan jopa 90 % tartuttavan henkilön kanssa kontaktiin joutuvista rokottamattomista ihmisistä saa itse tuhkarokkotartunnan.
Ennen rokotusten käyttöönottoa lähestulkoon kaikki lapset sairastivat tuhkarokon. Nykyään MPR-rokote antaa erittäin hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan, ja kansallisen rokotusohjelman ansiosta tuhkarokko on saatu lähes hävitettyä Suomesta. Vuonna 2014 tuhkarokkoon sairastui maailmanlaajuisesti lähes 300 000 henkilöä. Suomessa todetaan vuosittain tyypillisesti enintään viisi tuhkarokkotapausta, ja niissäkin tapauksissa tartunta on saatu ulkomailla. WHO pitää tuhkarokkoa edelleen yhtenä suurimmista tartuntatautiuhista.
Tuhkarokko on sairaus, jonka voi sairastaa vain kerran elämässään. Se kuitenkin tuhoaa immuunijärjestelmään kertyneen muistin, minkä johdosta tuhkarokon sairastanut voi olla tavallista alttiimpi erilaisille tulehduksille jopa 2-3 vuoden ajan. Tuhkarokko on sitä vakavampi sairaus mitä vanhempana sen sairastaa. Se on vaarallinen etenkin henkilöille, joiden vastustuskyky on heikentynyt sairauden tai lääkityksen johdosta.
Tuhkarokon oireet
Oireet alkavat yleensä 9-11 vuorokautta tartunnan jälkeen, mutta joissain tapauksissa ne ilmaantuvat vasta kolmen viikon jälkeen. Sairastunut levittää tautia 4 vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista ja toiset 4 vuorokautta sen puhkeamisen jälkeen.
Tuhkarokon ensioireita ovat kuume ja hengitystieoireet, minkä lisäksi silmät voivat punoittaa ja olla valonarat. Punaläiskäinen ihottuma puhkeaa 3-5 vuorokautta ensimmäisten oireiden ilmestymisen jälkeen ja kestää runsaan viikon. Ihottuma alkaa pään alueelta, edeten vartaloon ja lopuksi raajoihin. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.
Tuhkarokon mahdolliset jälkitaudit
Tavallisesti tuhkarokko on lievä ja itsestään paraneva sairaus, mutta siihen voi liittyä myös komplikaatioita. Jälkitauteja esiintyy etenkin alle 5-vuotiailla lapsilla, yli 20-vuotiailla aikuisilla ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
Yleisimpiä tuhkarokon jälkitauteja ovat seuraavat:
- Välikorvatulehdus
- Ripuli
- Kuumekouristukset
- Hengitysteiden bakteeri-infektiot
- Keuhkokuume
- Aivotulehdus
Viimeiseksi mainittu aivotulehdus on harvinainen komplikaatio, johon sairastuu noin yksi tuhannesta potilaasta. Hyvin harvinainen jälkitauti on vuosia sairastumisen jälkeen alkava aivojen yleistulehdus, joka ilmenee yhdellä sadastatuhannesta sairastuneesta, ja joka johtaa hitaasti kuolemaan. 1-3 sairastunutta tuhannesta menehtyy tuhkarokon seurauksena.
Tuhkarokon hoito
Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä, vaan potilasta hoidetaan oireenmukaisesti. Kuumetta ja särkyä voidaan lievittää kuume- ja tulehduskipulääkkeillä ja bakteeritulehduksia antibiooteilla. Keuhkokuume vaatii usein sairaalahoitoa, samoin kuin aivotulehdus, joka on hyvin vakava tila.
Tuhkarokko ei aiheuta yhtä pahaa kutinaa kuin vesirokko, mutta potilaan iho voi silti kutista ihottuman puhkeamisen jälkeen. Ihon raapimista tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa haavoja, jotka jättävät jälkeensä arpia.
Kuten jo yllä mainitsimme, tuhkarokkoon on kehitetty rokote, joka annetaan yleensä MPR-yhdistelmärokotteena. Niin sanottu laumasuoja taudin leviämistä vastaan syntyy, kun 96-99 % väestöstä on rokotettu.
Vinkkejä tuhkarokkoon sairastuneen lapsen vanhemmille
- Jos lapsella epäillään tuhkarokkoa, tulee ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Diagnoosin varmistuttua sairastuneen kanssa samoissa tiloissa oleilleet on suojattava rokotuksella epidemian ehkäisemiseksi – jos heitä ei ole rokotettu jo aikaisemmin.
- Lasta ei tule lääkitä ilman lääkärin tai sairaanhoitajan ohjeita. Lapsi kannattaa viedä lääkärin tutkittavaksi heti tuhkarokkoepäilyn herättyä. Ammattilainen osaa ohjeistaa lapsen turvallisessa lääkitsemisessä.
- Lapselle on turha suuttua, jos hän raapii kutiavaa ihoaan. Kutina on ärsyttävää minkä ikäiselle tahansa, ja etenkin lapsen voi olla vaikea ymmärtää, että ihoa on parempi olla raapimatta. Vanhempien tulee pysyä kärsivällisinä ja yrittää löytää parempia keinoja kutinan rauhoittamiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Delpiano L, Astroza L, Toro J. Sarampión: la enfermedad, epidemiología, historia y los programas de vacunación en Chile. Rev Chilena Infectol 2015; 32 (4): 417-429.
- Sarampión. Organización Mundial de la Salud. [En línea]