Lastenreuma eli juveniili idiopaattinen artriitti - Äitiyden Ihme
 

Lastenreuma eli juveniili idiopaattinen artriitti

Lastenreuma on tyypillisesti alle 16-vuotiailla lapsilla alkava krooninen tauti, jonka oireena on pitkäaikainen kipua, turvotusta ja liikelaajuuden kaventumista aiheuttava niveltulehdus.
Lastenreuma eli juveniili idiopaattinen artriitti
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nivelreuma mielletään yleensä ikääntyneiden ihmisten sairaudeksi, mutta se voi tosiasiassa ilmaantua missä iässä tahansa, voiden vaikuttaa myös lapsiin ja nuoriin. Tässä artikkelissa kerromme, millainen sairaus lastenreuma on, minkälaisia sen oireet ovat ja miten sitä hoidetaan.

Mikä on lastenreuma?

On yleinen harhaluulo, että nivelreuma on ainoastaan ikääntyvien aikuisten sairaus. Vaikka tämän sairauden tavallisin puhkeamisikä onkin 60 vuotta, myös lapsi tai nuori voi sairastua siihen. Lastenreuma eli juveniili idiopaattinen artriitti on niveltulehdus, jonka oireet ilmaantuvat ennen kuin lapsi on täyttänyt 16 vuotta. Jotta vaiva voidaan diagnosoida lastenreumaksi, on tulehduksen kestettävä vähintään kuusi viikkoa. Suomessa lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 150 lasta, joista puolet on sairastuessaan alle 5-vuotiaita.

Lastenreuma ei ole yksi yhtenäinen tauti, vaan se luokitellaan tavallisesti seitsemään alatyyppiin. Kaikista näistä tyypeistä käytetään nimeä lastenreuma. Alatyypit ovat seuraavat:

  • Yleisoireinen lastenreuma
  • Harvoihin niveliin kohdistuva tauti, eli oligoartriitti
  • Moniin niveliin leviävä harvanivelinen tauti
  • Seronegatiivinen polyartriitti
  • Aikuistyyppinen nivelreuma
  • Nivelpsoriaasi
  • Entesoartriitti

Lastenreuman tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta todennäköisesti syitä on monia, ja joissain tautimuodoissa myös perinnölliset tekijät lisäävät sairastumisen riskiä. Nykykäsityksen mukaan krooninen niveltulehdus on autoimmuunisairaus. Autoimmuunisairaudet johtuvat immuunijärjestelmän epänormaalista reaktiosta, jossa immuunijärjestelmä ei erota vieraita rakenteita ja soluja elimistön omista, vaan hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan.

Lastenreuma alkaa alle 16-vuotiailla lapsilla

Lastenreuman keskeinen tuntomerkki on yli kuusi viikkoa kestävä nivelen tai nivelten turvotus, johon saattaa liittyä väsymystä, kuumeilua, itkuisuutta ja joissain tapauksissa myös ihottumaa. Sairautta ei voida varmistaa minkään laboratoriatutkimuksen perusteella, vaan se todetaan pitkäkestoisen niveltulehduksen perusteella, kun muut mahdolliset tulehduksen aiheuttajat on poissuljettu esitietojen, lääkärintarkastuksen ja laboratoriokokeiden perusteella

Lastenreuman oireet

Lastenreuman oireet riippuvat sairauden tyypistä, mutta sen ensimmäinen oire on tyypillisesti nivelten aamujäykkyys. Epämukava olo ja kipu ilmenevät usein lapsen ärtyisyytenä ja kipeiden nivelten varomisena. Joissain tapauksissa nivel turpoaa niin, että ongelma on helposti havaittavissa. Yleisoireisen lastenreuman alkuoireisiin kuuluvat myös kuumeilu ja lievä ihottuma.

Tavallisimpia lastenreuman oireita ovat:

  • Nivelten jäykkyys ja nivelkipu
  • Tulehtuneet, punoittavat ja kuumat nivelet
  • Kuume, joka voi nousta korkeaksikin
  • Liikeratojen kaventuminen ja raajojen käytön vaikeus
  • Ihottuma
  • Kalpea iho ja turvonneet imusolmukkeet
  • Alaselän kipu
  • Punoittavat silmät, silmäkipu, valonarkuus ja muutokset näkökyvussä

Jos lapsi kärsii jostakin yllä mainitusta oireesta, suosittelemaan ottamaan yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Lastenreuman keskeinen tuntomerkki on yli kuusi viikkoa kestävä nivelen tai nivelten turvotus, johon saattaa liittyä väsymystä, kuumeilua, itkuisuutta ja joissain tapauksissa myös ihottumaa.

Lastenreuman hoito

Lastenreuma on alle 16-vuotiailla alkava sairaus

Lastenreuman vaikeus vaihtelee , mutta t auti pyrkii kuitenkin aina pitkittymään ja aiheuttamaan muutoksia nivelrustossa, luissa ja nivelsiteissä , minkä seurauksena nivelten toiminta heikkenee. Pahimmassa tapauksessa nivelissä havaitaan vaikeaa tuhoutumista tai täydellistä kiinniluutumista, mutta tällaiset tapaukset ovat onneksi nykyään harvinaisia.

Lastenreumaa sairastavilla esiintyy myös kasvuhäiriöitä, ja lapsen pituuskasvu voi hidastua vaikean taudin tai raskaan kortisonihoidon seurauksena. Tulehtuneessa nivelessä voi syntyä luun liikakasvua, mikä voi johtaa raajojen pituuseroihin tai virheasentoihin. Kasvuhäiriöitä voi esiintyä myös alaleuassa, jaloissa, ranteissa ja sormissa. Hoitamattomana lastenreumaan liittyy vaarallisia sydäntulehduksia ja munuaistauteja.

Hoidolla pyritään poistamaan lapsen oireet ja pitämään veren tulehdusarvot normaalilla tasolla. Joissain tapauksissa riittää yksinkertainen lääkitys ja liikehoito, mutta vaikeammat tapaukset vaativat raskaampaa lääkehoitoa yhdistettynä muuhun hoitoon.

Lastenreumaa hoidetaan yleensä käyttäen samoja lääkevalmisteita kuin aikuisten nivelreuman hoidossa. Pitkäaikaishoitoon käytetään eniten metotreksaattia, jonka rinnalle yhdistetään tarvittaessa muuta lääkehoitoa. Tukihoitona tarvitaan joskus kortisonivalmisteita. Hoidon keskittäminen ja tehostaminen ovat parantaneet lastenreuman ennustetta merkittävästi, ja tänä päivänä pysyvä invaliditeetti ja ennenaikaiset kuolemat ovat hyvin harvinaisia.

Lastenreumaa sairastavan on tärkeää noudattaa terveitä elämäntapoja ja oikeanlaista ruokavaliota. Tämän lisäksi mahdollisten muiden sairauksien hoidossa on oltava huolellinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.