Lasten suolentuppeuma: Syyt, oireet ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Lasten suolentuppeuma: Syyt, oireet ja hoito

Suolentuppeuma tai suolen tuppeutuminen vaatii varhaista hoitoa, jotta lapsen tila saadaan kohenemaan ongelmitta. Jatka lukemista, jotta osaat ryhtyä toimeen tilanteen vaatiessa!
Lasten suolentuppeuma: Syyt, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Suolentuppeuma on tila, jossa suoli työntyy itsensä sisään, samalla tavalla kuin teleskooppi painuu kokoon. Yleisimmin ongelma ilmenee ohutsuolen työntymisenä paksusuoleen, jolloin ohutsuolen loppuosa tunkeutuu paksusuolen sisään aiheuttaen kulkuesteen. Joissain tapauksissa ohutsuoli työntyy umpisuolen sisään. 

Suolentuppeumaa esiintyy etenkin 3-18 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Myös vanhemmat lapset voivat kärsiä vaivasta, mutta tapaukset ovat harvinaisia. Ongelma on selvästi yleisempi pojilla kuin tytöillä.

Varhainen hoito on avainasemassa, jotta komplikaatioilta vältytään. Kun ongelmasta ja sen oireista tiedetään etukäteen, voidaan vaikuttamaan merkittävästi hoidon onnistumiseen, jos oma lapsi kärsii suolentuppeumasta.

Lasten suolentuppeuman oireet

Kuten jo mainitsimme, suolentuppeuma muodostuu tyypillisesti ohutsuolen loppuosan tunkeutuessa paksusuolen sisään. Hankautuessaan toisiaan vasten suolen seinämät turpoavat ja suoli tukkeutuu, jolloin verenkierto kyseiseen suolen osaan estyy.

Lasten suolentuppeuma: Syyt, oireet ja hoito

Lapsi voi vaikuttaa muuten terveeltä, mutta hän kärsii kovista, aaltomaisista kivuista ja itkee kovaa. Itkukohtaukset toistuvat tyypillisesti 10-20-minuutin välein, ja niiden välillä lapsi voi vaikuttaa hyväkuntoiselta. Itkukohtauksiin liittyy oksentelua ja ripulia.

Vaikka oireet voivat vaihdella yksilöittäin, tavallisia merkkejä suolentuppeumasta ovat seuraavat:

  • Kova, aaltomainen kipu
  • Verinen ja limainen uloste
  • Alaraajojen koukkuun vetäminen ja vääntelehtiminen
  • Vihertävä oksennus vatsaan kertyneen sapen vuoksi
  • Heikkous, velttous, voimattomuus, kalpeus
  • Vatsan turpoaminen ja aristus

On tärkeää tietää, että kaikki lapset eivät kärsi suolentuppeuman kolmesta tavallisimmasta oireesta, eli itkukohtauksista, oksentelusta ja verisestä ulosteesta. Jos lapsella huomataan mitään yllä esitetyistä oireista, tulee hänet viedä välittömästi terveyskeskukseen, sillä suolentuppeuma on vaarallinen tila.

Lasten suolentuppeuman hoito

Suolentuppeuma diagnosoidaan vatsan kaikututkimuksella, ja tarvittaessa suoritetaan paksusuolen varjoainekuvaus. Tutkimusten jälkeen lääkäri määrittää parhaan hoidon. Toisinaan lapselle joudutaan antamaan nesteitä suonensisäisesti nestehukan vuoksi.

Ilma tai varjoaine

Valtaosa suolentuppeumista pystytään hoitamaan röntgenlääkärin toimesta peräaukon kautta annettavalla ilmalla tai varjoaineella. Tällöin ilmaa tai bariumia ohjataan suoliston läpi, mikä työntää suolen takaisin paikalleen. Metodi toimii 75 % tapauksista.

Lasten suolentuppeuma

Leikkaus

Pieni osa suolentuppeumista vaatii leikaushoidon. Kirurgi tekee pienen viillon vatsaan ja käyttää ilmaa palauttaakseen suolen paikoilleen. Mahdollinen kuollut kudos poistetaan ja ympäröivät kudokset ommellaan yhteen.

Toipuminen onnistuu yleensä hyvin, ja tuppeuman uusiutuminen on erittäin harvinaista.

Jos lapsella epäillään suolentuppeumaa, on tärkeä ottaa välittömästi yhteys lääkäriin tai soittaa hätänumeroon, sillä kyseessä on hengenvaarallinen tila.

Mistä lasten suolentuppeuma johtuu ja mitä seurauksia sillä voi olla?

Suolentuppeuman varsinaista aiheuttajaa ei tunneta, mutta ongelmaa tiedetään esiintyvän joissain tapauksissa hengitystie- ja suolisairauksien jälkeen tai muiden suolivaivojen yhteydessä.

Sen lisäksi, että suolentuppeumaan liittyvä oksentelu ja ripulointi voi aiheuttaa kuivattaa elimistön, suolenseinämä voi joutua kuolioon verenkierron estyttyä ja suolenseinämään synnyttyä reikiä. Tämän seurauksena ulostetta vuotaa vatsaan, mikä aiheuttaa tulehduksen ja voi jopa johtaa kuolemaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.