Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy - Äitiyden Ihme
 

Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy

Tänään kerromme muutamia vinkkejä vanhemmille, joiden lapsi kärsii matkapahoinvoinnista. Näiden neuvojen avulla matkustaminen on jatkossa miellyttävämpää koko perheelle.
Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokaisen vanhemman on hyvä tietää, kuinka lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy onnistuu loma- ja automatkoilla. Matkapahoinvointi voi aiheuttaa lapselle hyvinkin epämiellyttäviä oireita aina huimauksesta oksenteluun.

Alle 2-vuotiaat lapset kärsivät matkapahoinvoinnista harvoin, mutta 2-15-vuotiaat ovat erityisen alttiita tälle vaivalle. Monella ongelma seuraa mukana aina aikuisuuteen asti.

Mitä on matkapahoinvointi ja mistä se johtuu?

Matkapahoinvointi on huimaus- ja pahoinvointitila, joka johtuu heiluvan liikkeen aiheuttamasta sisäkorvan ärsytyksestä. Tilannetta pahentaa se, että silmien ympäristöstä välittämä tieto ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa tietoa. Näin voi tapahtua, kun lapsen keho on pysähdyksissä, mutta kaikki hänen ympärillään liikkuu. Kun aivot tulkitsevat virheellisesti lapsen liikkuvan, ne lähettävät signaalin, joka sekoittaa kehon.

Matkapahoinvoinnin oireet

Tyypillisiä matkapahoinvoinnin oireita ovat seuraavat:

  • Kalpeus
  • Kylmänhikisyys
  • Haukottelu
  • Lisääntynyt syljeneritys
  • Pahoinvointi ja vatsakipu
  • Oksentelu
  • Huimaus ja tasapaino-ongelmat

Vakavimmissa tapauksissa matkapahoinvointiin voi liittyä myös päänsärkyä, ripulia, puristavaa tunnetta rinnassa ja heikotusta.

Lapsen matkapahoinvointi ja sen ehkäisy

Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy

Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy onnistuu muutamalla tapaa. Lääkityksen tulisi aina olla viimeinen vaihtoehto. Parempi vaihtoehto on pyrkiä siedättämään itseään altistumalla vähitellen pahoinvointia aiheuttaville tekijöille, jotta elimistö oppii sietämään näitä tilanteita. Kuten mainitsimme, matkapahoinvointi voi olla vaivana läpi koko elämän.

Tämä mielessä pitäen, vanhempien kannattaa valita lapselle autossa tai muussa kulkuvälineessä mahdollisimman hyvä paikka ja asento. Matkustustilanteessa katse tulee kiinnittää kiinteään ympäristöön. Tämän lisäksi tulee huolehtia, että lapsi ei ole kylmissään, sillä tämä edistää huonon olon syntymistä.

Matkapahoinvointi on huimaus- ja pahoinvointitila, joka johtuu heiluvan liikkeen aiheuttamasta sisäkorvan ärsytyksestä. Tilannetta pahentaa se, että silmien ympäristöstä välittämä tieto ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa tietoa.

Toimet ennen matkaa

Ennen lähtöä kannattaa valmistella ainakin kaksi asiaa. Ensinnäkin, tarjoa lapselle viimeiset ruoat viimeistään puolitoista tuntia ennen lähtöä. Varmista, että lapsi ei ole liian täynnä, jotta hän ei päädy oksentamaan mahdollisen huonon olon iskiessä.

Suosittelemme nauttimaan ennen matkaa vähärasvaista proteiinia ja vihanneksia. Älä anna lapselle sellaista ruokaa kuin pasta tai hampurilaiset, sillä ne saavat tämän tuntemaan olonsa raskaaksi – ja lentokoneella matkustettaessa ilmavaivojen riski lisääntyy.

Toiseksi, jos mahdollista, ajoita matka lapsen päivä- tai yöunien ajalle. Sisäkorvan ärsytys ei vaikuta lapseen tämän nukkuessa.

Lapsen matkapahoinvoinnin ehkäisy

Toimet matkan aikana

Huolehdi seuraavista asioista ajomatkan aikana pitääksesi lapsen olon mahdollisimman mukavana:

  • Varmista, että lapsi pysyy istumassa omalla paikallaan. Jos kyseessä on vanhempi lapsi, joka ei istu enää turvaistuimessa, varmista, että hänen turvavyönsä on kiinni. Ohjeista lasta pitämään katseensa horisontissa. Jos tämä ei ole mahdollista, hänen on hyvä kääntää päätään hieman nähdäkseen ulos sivuikkunasta.
  • Älä salli puhelimen tai tabletin käyttöä, kirjan lukemista tai muuta toimintaa, jonka vuoksi lapsen pää on jatkuvasti kallistettuna tai liikkeessä. Kun katse on kiinnitetty tiettyyn pisteeseen, aivot havaitsevat, kuinka nopeasti auto liikkuu. Aivot eivät kykene sopeutumaan äkilliseen muutokseen, mikä aiheuttaa matkapahoinvointia.
  • On parempi, että lapsi ei syö ajomatkan aikana, vaan nauttii ainoastaan pieniä määriä vettä. Jos matka on pitkä, kannattaa välillä pysähtyä syömään.
  • Huolehdi, että auton sisälämpötila pysyy kohtuullisena, ei liian kylmänä tai kuumana. Jos lapsi tuntee olonsa huonoksi, anna raikkaan ilman kiertää autossa.
  • Jos lapsen olo on huono, auta häntä tekemään oloa rauhoittavia hengitysharjoituksia. Muista aina säilyttää autossa varmuuden vuoksi oksennuspusseja ja paperia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.