Lapsen korkea kolesteroli - Äitiyden Ihme
 

Lapsen korkea kolesteroli

Lapsen korkea kolesteroli

Viimeisin päivitys: 09 heinäkuuta, 2021

Aikuiset eivät ole ainoita, jotka voivat kärsiä kohonneesta kolesterolista, vaan myös lasten kolesterolitasot voivat olla korkeat. Lapsen korkea kolesteroli johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta, huonoista liikuntatottumuksista tai perinnöllisistä tekijöistä. Yleisin syy aloittaa lapsella kolesterolia alentavan lääkityksen käyttö on familiaalinen hyperkolesterolemia.

Sydän- ja verisuonitaudit lisääntyvät jatkuvasti ja samoin korkea kolesteroli on yleistynyt lapsilla. Espanjassa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa noin 20 % maan lapsista kärsii kohonneesta kolesterolista. Korkeat kolesteroliarvot eivät siis ole enää vain aikuisten vaiva, vaan ongelma koskettaa yhtä nuorempia. Korkea kolesteroli on suuressa osassa tapauksia ehkäistävissä terveillä elintavoilla.

Mitä korkea kolesteroli tarkoittaa?

Kolesteroli on rasvan kaltainen verenkierrossa liikkuva aine. Sen lisäksi, että kudokset ja etenkin maksa tuottavat kolesterolia, sitä saadaan myös ravinnosta. Kolesteroli on elimistölle välttämätön aine, jota tarvitaan esimerkiksi D-vitamiinin, sappihappojen ja hormonien tuotantoon. Se toimii myös muun muassa solukalvojen rakennusaineena, vaurioituneiden kudosten korjausaineena ja hermosoluja ympäröivän sähköä eristävän kudoksen rakennusaineena. Kolesteroli muuttuu kuitenkin haitalliseksi, kun sitä on verenkierrossa liikaa. Tällöin se kertyy valtimoiden seinämiin ja aiheuttaa niiden ahtautumista, mikä lisää sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä.

Lapsen korkea kolesteroli

Usein puhutaan hyvästä ja huonosta kolesterolista, joista ensimmäisellä tarkoitetaan HDL-kolesterolia ja jälkimmäisellä LDL-kolesterolia.

  • LDL-kolesteroli: LDL-lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia verestä kudoksiin. Jos LDL-kolesterolia on paljon, sitä siirtyy haitallisia määriä valtimoiden sisäkalvon alle. Jos LDL-kolesterolin määrä on suuri, riski valtimotautiin kasvaa.
  • HDL-kolesteroli: HDL-lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia pois kudoksista ja valtimoiden seinämistä takaisin verenkiertoon ja maksaan, joka hajottaa sen. Jos HDL-kolesterolin määrä on pieni, riski valtimotautiin kasvaa.

Kokonaiskolesterolilla tarkoitetaan hyvän ja huonon kolesterolin yhdistelmää. Lapsilla ihannearvo on alle 4,0 mmol/l ja päätösraja 5,5 mmol/l.

Korkealle kolesterolille altistavat tekijät

  • Ravinto: Niin perinnölliset tekijät, ravitsemus kuin liikuntatottumuksetkin vaikuttavat lapsen elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Lapsen korkea kolesteroli johtuu yleensä huonosta ruokavaliosta ja etenkin kovia rasvoja ja rasvaista lihaa sisältävästä ravinnosta.
  • Liikunta: Huonot liikuntatottumukset, istumiseen painottuva elämäntapa ja niistä seuraava ylipaino altistavat korkealle kolesterolille.
  • Perimä: Yleisin syy siihen, että lapsella joudutaan aloittamaan kolesterolia alentava lääkitys, on familiaalinen eli perinnöllinen hyperkolesterolemia.
Lapsen korkea kolesteroli on asia, johon tulee puuttua varhaisessa vaiheessa

Lapsen korkean kolesterolin oireet ja hoito

Lapsen korkea kolesteroli ei yleensä oireile millään tavalla. Vaikeissa rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä korkea kokonaiskolesterolitaso voi kuitenkin aiheuttaa jänteisiin kolesterolikovettumia, minkä lisäksi korkea triglyseridipitoisuus voi johtaa haiman ja maksan toimintahäiriöön ja vatsakipuihin.

Tärkeimmät tekijät lapsen korkean kolesterolin hoidossa ovat terveellisen ruokavalion omaksuminen ja liikunnan lisääminen arkeen. Lääkehoitoa käytetään ainoastaan erityisryhmillä tilanteissa, joissa elintapoihin tai ravitsemukseen vaikuttavilla hoidoilla ei saada ongelmaa ratkaistua.

Terveellinen ruokavalio, joka ei sisällä tyydyttynyttä rasvaa, on siis merkittävässä roolissa taistelussa korkeita kolesterolitasoja vastaan. Asiantuntijoiden mukaan erityisesti rasvaista lihaa ja maitotuotteita tulisi välttää, kun taas pehmeitä rasvoja tulisi suosia. Esimerkiksi kala, lähes kaikki kasviöljyt ja siemenet sisältävät hyviä rasvoja. Myös kasvikset, palkokasvit, viljat ja hedelmät ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Prosessoituja ja runsassokerisia ruokia ja juomia kannattaa välttää.

Passiivinen ja istumapainotteinen elämäntapa on pahaksi niin aikuisille kuin lapsillekin. Jo pelkkä päivittäinen hyötyliikunta tai rauhallinen kävely, pyöräily tai uinti auttavat taistelemaan korkeaa kolesterolia vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmad F., Leake DS., Lysosomal oxidation of LDL alters lysosomal pH, induce senescense, and increases secretion of pro inflammatory cytokines in human macrophages. J Lipid Res, 2019. 60 (1): 98-110.
  • Ahmad F., Leake DS., Antioxidants inhibit low density lipoprotein oxidation less at lysosomal pH: a possible explanation as to why the clinical trials of antioxidants might have failed. Chem Phys Lipids, 2018. 213: 13-24.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.