Lapsen dermoidikystat - Äitiyden Ihme
 

Lapsen dermoidikystat

Lapsen dermoidikystat

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2021

Dermoidikystat ovat hernemäisiä patteja, joita havaitaan muun muassa pään ja kaulan alueella. Kyseessä on synnynnäinen ja vaaraton tila, jossa pinnallista kudosta jää loukkuun ihon alle muodostaen kystan eli rakkulan.

Mitä ovat lapsen dermoidikystat?

Dermoidikystat ovat synnynnäisiä hyvänlaatuisia kystia eli rakkuloita, jotka johtuvat häiriöstä sikiönkehityksessä. Dermoidikysta syntyy, kun pinnallista kudosta jää loukkuun ihon alle luusaumojen sulkeutumiseen liittyvän kehityshäiriön johdosta. Dermoidikystat sisältävät muun muassa ihon pintasolukkoa, karvatuppia sekä hiki- ja rasvarauhasia.

Dermoidikystia voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta valtaosa niistä todetaan jo varhaislapsuudessa. Niitä tavataan etenkin munasarjoissa ja kiveksissä, mutta myös pään ja kaulan alueella ja harvinaisemmissa tapauksissa suussa, suuontelossa, kielessä, huulissa, posken limakalvoilla ja leukaluussa.

Lapsen dermoidikystat

Millaisia oireita dermoidikystat aiheuttavat?

Dermoidikystat ovat hernemäisiä patteja, joiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä jopa 10 senttimetriin. Ne ovat yleensä ihonvärisiä ja liikkuvat usein helposti ihon alla. Dermoidikystat eivät yleensä aiheuta erityisiä oireita, mutta voivat kasvaessaan haitata esimerkiksi munasarjojen toimintaa. Kasvojen ja pään alueella on runsaasti hermoja, ja kystat voivat joissain tapauksissa kasvaessaan aiheuttaa erilaisia komplikaatioita. Harvinaisissa tapauksissa kysta voi tulehtua. Näkyvälle paikalle kasvanut dermoidikysta voi myös nolostuttaa lasta, jolloin sillä saattaa olla vaikutusta hänen itsetuntoonsa.

Dermoidikystien diagnosointi ja hoito

Dermoidikystat havaitaan yleensä varhaislapsuudessa, usein jo lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Ne eivät siis yleensä aiheuta lapselle oireita, eivätkä tällöin vaadi erityisiä toimenpiteitä. Jos patti aiheuttaa ongelmia, kannattaa siitä keskustella lääkärin kanssa, joka varmistaa diagnoosin ultraäänitutkimuksella ja tarvittaessa magneettitutkimuksella. Tarvittaessa dermoidikysta poistetaan kirurgisesti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen

Koska luomet voivat olla myös pahanlaatuisia, on vanhempien hyvä tunnistaa eri tyyppiset luomet ja etenkin tietää, miltä epänormaali ihomuutos näyt...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.