Kuinka toimia punkin purressa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia punkin purressa?

Rentouttava mökkiviikonloppu tai metsäretki voi päättyä ikäviin tunnelmiin punkin kiinnittyessä ihoon. Jokaisen luonnossa liikkuvan kannattaa tietenkin pyrkiä välttymään puutiaisten puremilta, mutta jos punkki pääsee puremaan, on tärkeää tietää, kuinka toimia.
Kuinka toimia punkin purressa?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Elämme jälleen sitä aikaa vuodesta, jolloin ihmisiä varoitellaan – eikä syyttä – Suomen vaarallisimmaksi eläimeksi julistetusta puutiaisesta, eli tuttavallisemmin punkista. Suurimmassa osassa tapauksia punkin purema aiheuttaa vain ihon kutinaa, punoitusta ja kevyttä turvotusta, mutta puutiaiset voivat levittää myös vakavia sairauksia, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Seuraavaksi kerromme, kuinka kannattaa toimia punkin purressa, jos huono onni osuu omalle kohdalle.

Punkin pureman riskit

Kuten jo mainitsimme, kaikki punkit eivät suinkaan kanna tauteja, mutta riski on aina olemassa, kun liikutaan alueilla, joilla puutiaisia elää. Noin joka viides punkki kantaa borrelioosia aiheuttavaa borreliabakteeria. Jos tällainen punkki on pureutuneena ihoon yli vuorokauden ajan, bakteeri siirtyy ihmiseen noin 67 % todennäköisyydellä. Tartunnan saaneista 50-80 % saa oireita. Arvioiden mukaan Suomessa keskimäärin 2-6 % punkkien puremista aiheuttaa borrelioosi-infektion.

Borrelioosin lisäksi puutiaiset levittävät Suomessa lähinnä vain puutiaisaivokuumetta. Hyvin harvinaisia punkin levittämiä tauteja ovat jänisrutto, ehrlichioosi ja babesioosi.

Punkin pureman aiheuttamat oireet

Punkin puremat aiheuttavat eri ihmisille erilaisia oireita. Siinä missä joku ei oirehdi juuri lainkaan, toinen kärsii kaikista mahdollisista oireista.

Tavallisimman punkin pureman aiheuttamat oireet ovat seuraavat:

  • Puremakohdan ja ympäröivän ihon turpoaminen
  • Ihon punoitus
  • Päänsärky
  • Hengitysvaikeudet
  • Heikentynyt lihaskoordinaatio
  • Laajalle leviävä ihottuma
  • Kuume
  • Halvaantuminen

Kuinka toimia punkin purressa?

Kuinka toimia punkin purressa?

Jos punkki on imenyt ihmisestä tarpeeksi verta, se kasvaa turpeaksi ja saattaa pudota iholta itsestään ilman, että henkilö edes huomaa tulleensa purruksi. Tähän menee kuitenkin tyypillisesti vuorokausia. Jos punkin huomataan pureutuneen ihoon, se tulee poistaa välittömästi mekaanisesti joko pinseteillä tai tarkoitusta varten suunnitelluilla punkinpoimijoilla.

Parhaiten irrottaminen onnistuu apteekista saatavilla punkkipinseteillä, joilla punkista saa hyvän otteen. Punkkiin tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa, minkä jälkeen se irrotetaan iholta rauhallisesti kiertävällä tai vetävällä liikkeellä, välineestä riippuen.

Irrotettavaa punkkia tulee välttää puristamasta muualta kuin päästä, sillä puristaminen voi aiheuttaa puutiaisen nesteiden kulkeutumisen puremakohtaan. Suoritettiinpa irrottaminen miten varovasti tahansa, aina on riski, että punkki vahingoittuu ja osia siitä jää puremakohtaan, mikä voi aiheuttaa tulehduksen. Pistokohtaan jäävä punkin imukärsän väkänen ei kanna borreliabakteereita, mutta voi aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa. Jos ihotulehdus ei rauhoitu itsestään, sitä voidaan hoitaa antibioottivoiteella.

Vielä muutama vuosikymmen sitten puutiaisen iholta irrottamiseen suositeltiin käyttämään voita tai öljyä, mutta tänä päivänä tämän tiedetään olevan ehdottomasti väärä tapa toimia. Käytettävään aineeseen tukehtuva punkki nimittäin saattaa oksentaa borreliabakteereita ihoon, jolloin sairastumisen riski kasvaa.

Iholta poistetun punkin voi halutessaan ja tilanteen sen mahdollistaessa säilyttää siirtämällä sen tiiviiseen pussiin tai pakkaseen. Tällöin ötökkä voidaan ottaa mukaan lääkärikäynnille, ja lääkäri pystyy varmistamaan kyseessä todella olevan puutiainen.

Kun puutiainen on irrotettu iholta onnistuneesti, seurataan seuraavia ohjeita:

  • Pese kätesi hyvin vedellä ja saippualla ja käytä myös desinfiointiainetta, jos mahdollista.
  • Pese puremakohta vedellä ja saippualla. Levitä iholle antiseptistä puhdistusainetta.
  • Pidä puremakohta puhtaana ja vältä ihon raapimista.
  • Tarvittaessa paina puremakohtaa kylmällä kääreellä.

Pelkän puutiaisen pureman vuoksi antibioottikuuria ei suositella. Jos iho on kovin ärtynyt, lääkäri saattaa määrätä hoitoon antibioottisen voiteen.

Kuinka välttyä punkin puremalta?

Yleisestä uskomuksesta poiketen puutiaiset eivät pudottaudu ihmisten päälle puista ja pensaista, ja ne elävät havu- ja sekametsiä yleisemmin avoimilla alueilla, ku­ten nii­tyillä ja laitu­milla. Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan esikaupunki- ja kaupunkialueen puutiaiset kantavat erityisen runsaasti borrelioosia aiheuttavaa bakteeria.

Tehokkain tapa välttyä punkin puremalta, on käyttää pitkävartisia kenkiä, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa maastossa ja ruohikossa liikuttaessa. Sukat kannattaa varmuuden vuoksi vetää lahkeiden päälle, jotta punkit eivät löydä iholle housunpunttien kautta. Kannattaa myös pitää mielessä, että vaaleista vaatteista puutiaiset erottuvat paremmin kuin tummista.

Kuinka toimia punkin purressa?

Oikein pukeutuminen on paras tapa välttää puremia, mutta peittävien vaatteiden lisäksi voi halutessaan käyttää punkkikarkotteita. Yksin karkotteiden varaan ei kuitenkaan kannata jättäytyä. Vaikka olisi pukeutunut peittävästi ja käyttänyt karkotteita, kannattaa punkkitarkastus tehdä vähintään joka ilta, jos päivän aikana on vietetty aikaa luonnossa.

Jos kotona asuu lemmikki, täytyy myös se suojata punkkien varalta. Mikään nimittäin ei kerää puutiaisia yhtä hyvin kuin luonnossa liikkuva kissa tai koira. Ulkoileva lemmikki kannattaa varustaa punkkisuojalla, minkä lisäksi myös eläin tulee tarkastaa kerran päivässä punkkien varalta. Asiantuntijat suosittelevat, että tartuntojen ehkäisemiseksi lemmikkien ei anneta nukkua omistajan kanssa samassa huoneessa puutiaisten ollessa aktiivisimmillaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.