Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää?

Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää?

Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2020

Lapset ovat alttiita kihomatotartunnoille, minkä vuoksi vanhempien kannattaa suorittaa tiettyjä varotoimenpiteitä tartuntojen ehkäisemiseksi. Tässä artikkelissa jaamme kaiken tarvittavan tiedon siitä, miten lasten kihomatotartunnat voidaan estää.

Kihomato on sukkulamatoihin kuuluva noin sentin mittainen valkea mato, joka kiusaa ihmisiä ympäri maailman. Lievä kihomatoinfektio ei aiheuta oireita, mutta matojen runsas määrä aiheuttaa peräaukon kutinaa. Lapsi voi saada kihomatotartunnan lepoitiöitä tai munia nielemällä. Vaikka tartunta voikin olla epämiellyttävä kokemus, se ei ole terveydelle suureksi vaaraksi.

Kuinka lapsi saa kihomatotartunnan?

Lapsille on täysin normaalia kärsiä madoista jossakin kehitysvaiheessaan, sillä he ovat tartunnoille alttiimpia kuin aikuiset. Jos lapsi on niellyt tämän loiseläimen munia, ne siirtyvät ruoansulatuselimistöön. Siellä ne pysähtyvät ohutsuoleen, kun taas toukat jatkavat matkaansa paksusuoleen.

Muutaman viikon kuluessa naaraspuoliset madot siirtyvät ruoansulatuselimistön loppupäätä kohti ja poistuvat kehosta yön aikana muniakseen. Nämä loiset hyödyntävät eritettä, jonka avulla munat kiinnittyvät peräaukon reunamiin sekä sitä ympäröivään ihoon.

Tällä tavoin lapset jatkavat jaksoittaista itsensä tartuttamista raapimalla tätä aluetta, ja laittamalla sitten sormet suuhun. Tätä vaivaa podetaan yleensä kuukaudesta kahteen. Kihomatoja voidaan havaita selkeästi lapsen ulosteesta, sillä ne voivat kasvaa noin 10 millimetrin pituisiksi. Nämä madot ovat yleensä väriltään valkoisia ja ovat muodoltaan pitkulaisia.

Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää?

Lasten kihomatotartunnan oireet

Lastenlääkärit hyödyntävät Graham-testiä kihomatotartunnan selvittämiseksi lapsilla. Tämän vaivan pääasiallisia oireita ovat kipu ja kutina peräaukossa tai genitaalialueilla. Tämän tyyppistä haittaa esiintyy yleensä öisin, jolloin madot tulevat ulos peräaukosta.

Lapsella voi ilmetä loistartunnan aikana seuraavia oireita:

 • Ärtyisyyttä
 • Univaikeuksia
 • Hampaiden narskuttelua
 • Toistuvia painajaisia
 • Joissain tapauksissa unissakävelyä

Tartunnan saaneita ihmisiä neuvotaan kylpemään aamuisin. Tällä tavalla voidaan tuhota yön aikana peräaukon alueelle laskettuja munia.

Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää?

Kihomatotartunnat tapahtuvat hyvin helposti, joten vanhempien on tärkeää suorittaa tiettyjä varotoimia, jotka ehkäisevät näiden loisten leviämistä tehokkaasti.

Voit estää lastasi saamasta tartuntaa, kun noudatat näitä yksinkertaisia ohjeita:

 • Läpikotainen käsienpesu on tärkeää. Erityistä huolellisuutta tässä tarvitaan ennen ruokailua ja vessassakäynnin tai vaipan vaihdon jälkeen. Käsienpesusta tulisi muodostaa jokapäiväinen tapa.
 • Puhdista sormenkynnet harjaa käyttäen.
 • Lasten sormenkynnet tulisi pitää lyhyinä. Tämä estää heitä naarmuttamasta itseään raapimalla, ja ehkäisee myös munien kertymistä kynnenalusiin.
 • Kynsiä ei tule pureskella.
 • Vauvan vaippa-alueen huolellinen puhdistus on tärkeää.
 • Lasten alusvaatteet tulisi vaihtaa päivittäin.
 • Sen jälkeen, kun kihomatotartunta on todettu lastenlääkärillä, lasten vaatteet ja petivaatteet tulisi pestä kuumassa vedessä. Myös kodin wc-tilat tulisi desinfioida.
 • Älä anna vauvasi leikkiä puistossa tai leikkialueilla sellaisissa paikoissa, joissa on saattanut oleskella koiria.
Kuinka lasten kihomatotartunnat voidaan estää?

Millaisilla hoidoilla kihomadot hävitetään?

Näiden rasittavien matojen hävitystä varten on olemassa hyvin tehokkaita hoitoja. Vaikka kihomatoja ei olekaan vaikeaa karkottaa, niin jos hoitoa ei suoriteta asianmukaisella tavalla, tartunnat voivat uusiutua. Vauvaa hoitava lääkäri saattaa suositella antibiootteja, jotka voivat tappaa kihomadot yhdellä annoksella.

Jo laskettujen munien tuhoamiseksi ei kuitenkaan ole olemassa konstia. Tämän takia lapset voivat saada uuden tartunnan ja tartuttaa myös muita saman talouden ihmisiä. Lääkitys tulisi toistaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta tartunnan uusiutumisen estämiseksi. Kun lapsi on saanut tartunnan, talouden kaikki muutkin jäsenet tulisi hoitaa lapsen myötä.

Vauvojen vointia on syytä tarkkailla erityisen huolellisesti. Jos vauvalla on suolistotartunnan oireita, ota yhteyttä lääkäriin ja noudata sieltä saamiasi neuvoja vaivan hoitamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kang WH, Jee SC. Enterobius vermicularis (Pinworm) Infection. N Engl J Med. 2019 Jul 4;381(1):e1.
 • Wendt S, Trawinski H, Schubert S, Rodloff AC, Mössner J, Lübbert C. The Diagnosis and Treatment of Pinworm Infection. Dtsch Arztebl Int. 2019 Mar 29;116(13):213-219.
 • Iguchi S, Hirai Y, Ainoda Y, Isoda N, Miura H, Egawa H, Yamamoto M, Kikuchi K. Incidental diagnosis of oxyuriasis through a colonoscopy. IDCases. 2016 Mar 7;4:38-40.
 • Ondič O, Neubauer L, Sosna B. Extraintestinal oxyuriasis – report of three cases and review of literature. Cesk Patol. 2014 Jul;50(3):152-4.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.