Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta?

Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta?
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kiukku eli vihaisuus tai suuttumus on tunnetila, joka ilmenee useimmiten reaktiona tilanteessa, joka aiheuttaa ihmiselle turhautumista tai jossa hän kokee tulleensa loukatuksi tai kaltoin kohdelluksi. Vaikka kiukku onkin tavanomainen ja normaali tunne, jota me kaikki toisinaan tunnemme, on jokaisen hyvä osata kontrolloida omaa suuttumusta.

Viestinnän ammattilaisen María José Bosch kertoo, että mitä enemmän ajattelemme suuttumiseen johtavia syitä, sitä enemmän alamme ajatella kiukustumisen olevan perusteltua. Tämän vuoksi suuttumuksen ymmärtäminen ja kanavoiminen on tärkeää paremman elämänlaadun saavuttamiseksi.

Suuttumus on perustunne

Tunne voidaan määritellä monin eri tavoin:

  • Tahaton impulssi
  • Reaktio ympäristön ärsykkeeseen
  • Kognitiivinen ja neurokemiallinen prosessi

Tunne on jonkin tuntemuksen sävyttämä tietoinen elämys. Tunteet ohjaavat ihmisen toimintaa motiivien, tavoitteiden ja tiedonkäsittelyn ohella ja edistävät sopeutumista erilaisiin ympäristöihin. Universaaleja tunteita ovat esimerkiksi ilo, pelko ja tämän artikkelin aihe, eli suuttumus.

Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta?

Ihmisen ajatukset ja tunteet päästävät suuttumuksen valloilleen, ja se aiheuttaa fysiologisia ja neurokemiallisia muutoksia, jotka puolestaan saavat kehomme reagoimaan tietyllä tavalla. Kuitenkin myös tietyt ehdollistavat tekijät, kuten persoonallisuus ja sosiokulttuurinen konteksti, vaikuttavat suuttumuksen tunteeseen.

Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta?

Omien tunteiden tunnistaminen on paitsi tärkeää henkilön hyvinvoinnille, myös työkalu, jota tarvitaan jokapäiväisessä kanssakäymisestä. Kun henkilö huomaa välittömästi tietyn tilanteen herättävän hänessä suuttumuksen tunteita, hän pystyy käsittelemään tunteensa tehokkaammin.

Eri ihmiset kokevat tunteita hyvin eri tavoin. Kaikki riippuu henkilön luonteesta ja kokemuksista sekä vallitsevasta tilanteesta. Jotta henkilö pystyy tunnistamaan hänessä kiukkua aiheuttavat tilanteet, hänen täytyy ensin analysoida ja ymmärtää itseään ja selvittää, mitkä asiat turhauttavat tai häiritsevät häntä. Näin hän on valmistautunut kohdatessaan häntä potentiaalisesti häiritsevän tilanteen.

Ihminen saattaa tunnistaa kasvavan suuttumuksen myös tietyistä kehon lähettämistä fysiologisista signaaleista. Kun henkilö osaa tunnistaa nämä merkit, on hän jälleen yhden askeleen lähempänä suuttumuksensa hallitsemista.

  • Levoton hengittäminen
  • Pahoinvointi ja vatsanväänteet
  • Lihasjäykkyys, etenkin hartioissa
  • Hikoilu
  • Leukojen kiristyminen tai käsien nyrkkiin puristaminen

4 vinkkiä oman suuttumuksen hallitsemiseen

1. Hyväksy tunteesi

Ensimmäisenä on tärkeä hyväksyä suuttumuksen tunteen olemassaolo. Sille, että meillä on tiettyjä tunteita, on hyvä syy. Suuttumus tai kiukku nousee tyypillisesti esiin tilanteissa, joissa koemme tulleemme kohdelluksi epäreilusti. Se, että tukahdutamme tai estämme kyseisen tunteen, voi vaikuttaa itseluottamukseemme.

2. Tunnista tunteesi

Omien tunteiden tunnistaminen on ensimmäinen askel niiden kontrolloimiseen. Se, että tiedämme olevamme vihaisia ja käsitämme jonkin asian ärsyttävän meitä, auttaa meitä tunnistamaan suuttumuksen tunteen ja hallitsemaan päätöksentekoa.

Kuinka kontrolloida omaa suuttumusta?

3. Pyri rauhoittumaan

Vaikka tämä onkin itsestään selvää, suuttumuksen hetkellä rauhoittumiseen pyrkiminen on paras ase. Jos jatkamme kiukun lietsomista, alamme helposti kokea toimintamme oikeutetuksi.

Eri metodit toimivat eri ihmisillä. Siinä missä rauhoittumiseen riittää yhdellä syvään hengittäminen tai hiljaiseen paikkaan vetäytyminen, toinen tarvitsee rankan treenin.

4. Käy tapahtunut läpi

Tämä on erittäin tärkeä kohta, sillä tapahtuneen läpikäyminen auttaa oppimaan kokemuksesta ja helpottaa suuttumuksen kontrollointia tulevaisuudessa. Itseltä kannattaa kysyä esimerkiksi, miksi asia sai hermostumaan niin paljon kuin sai, miten asia on ratkaistavissa ja kannattaako asialle yrittää tehdä jotain vai onko se parempi vain unohtaa. Kaikki tämä auttaa analysoimaan tilannetta ja ymmärtämään omaa käytöstä paremmin.

Boschin mukaan suuttumus on surun tavoin itseään ruokkiva tunne. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän ihminen ajattelee asiaa, joka sai hänet suuttumaan, sitä vihaisemmaksi hän muuttuu. Tilanteen toistuva mielessä läpikäyminen ainoastaan lisää suuttumuksen tunnetta, jolloin henkilö löytää aina vain lisää syitä olla vihainen.

Suuttumus on tunne, joka aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia, joiden tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa tai tuhoa. Suuttumus on ihmisen perustunne, ja joissain tilanteissa sen tukahduttaminen voi olla vahingollista. On kuitenkin tärkeää oppia kontrolloimaan omaa suuttumustaan, jotta se ei vahingoita itseä ja ympärillä olevia ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bosch, M.J. (2009). La danza de las emociones. Edaf. España: Madrid.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.