Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti? - Äitiyden Ihme
 

Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti?

Moni kärsii korvien tukkoisuudesta ja toistuvista kuulo-ongelmista. Mikäli näin on myös omalla kohdallasi, aloita opettelemalla hoitamaan korvia paremmin.
Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti?

Viimeisin päivitys: 09 syyskuuta, 2019

Oletko joskus tuntenut epämääräistä epämukavuutta korvissasi? Vaikka tunne voi johtua monesta asiasta, yleisin syy lienee vaikun eli korvavahan liiallinen kertyminen korvakäytävään. Ongelman estämiseksi korvien hygienia ja siitä huolehtiminen kannattaa ottaa vakavasti.

Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti?

Korva jaetaan ulko-, väli- ja sisäkorvaan. Ulkokorvaan kuuluvat korvalehti ja korvakäytävä, välikorvaan tärykalvo ja kuuloluut ja sisäkorvaan simpukka, kaarikäytävät sekä soikea ja pyöreä rakkula.

Korvakäytävän korvavaharauhaset erittävät vaikkua eli korvavahaa, jonka tehtävänä on suojata korvakäytävää kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Ilman vaikkua korvakäytävän iho halkeilisi ja mikrobit pääsisivät tunkeutumaan ihoon, aiheuttaen tulehduksen.

Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti?

Korvavahaa siis tarvitaan korvakäytävässä, mutta sen liiallinen muodostuminen tai hidas poistuminen voi tukkia korvakäytävän. Näin syntyvä vahatulppa voi heikentää kuuloa ja saada aikaan paineen tunnetta, huminaa tai huimausta. Korvavaha poistuu normaalisti korvakäytävästä sen pintaepiteelin uusiutuessa, mutta aina näin ei tapahdu. Esimerkiksi vanupuikon työntäminen korvaan voi kiihdyttää vaikun tuotantoa ja kasata sen tulpaksi korvakäytävään. 

Korvien oikeaoppinen putsaaminen

Kuten jo yllä kerroimme, korva puhdistaa yleensä itse itsensä. Se, että korvaan pakkautuu vaikkua, liittyy yleensä korvan voimakkaaseen mekaaniseen puhdistukseen tai lämpimiin ilmoihin, jolloin korvakäytävän iho tulehtuu herkästi.

Korvaa ei siis missään nimessä suositella putsattavan esimerkiksi vanupuikolla tai hiuspinnillä. Sen lisäksi, että tällaisella esineellä saa helposti vaikun pakkaantumaan korvakäytävään, se voi pahimmillaan puhkaista tärykalvon.

Miksi korvien hygienia kannattaa ottaa vakavasti?

Jos korvakäytävään kuitenkin pääsee kertymään liikaa vaikkua – esimerkiksi nappikuulokkeiden käytön seurauksena – voidaan itsehoitona kokeilla apteekeissa myytävää korvavahaa liuottavaa liuosta tai suihketta. Jos nämä tuotteet eivät auta, on käännyttävä hoitajan tai lääkärin puoleen.

Korvakäytävä voi kutista myös sen ihon kuivumisen vuoksi. Korvia varten on olemassa erilaisia kostutustippoja, joita voi levittää varovasti korvakäytävän suulle.

Korvat on kannattaa kuivata hyvin suihkun ja uimisen jälkeen, jotta niihin ei jää ylimääräistä kosteutta, joka altistaa tulehduksille. Samalla korva puhdistuu liasta ja pölystä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.