Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan - Äitiyden Ihme
 

Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan

Rentoutumaan ja rauhoittumaan oppiminen voi vähentää lapsen stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Koeppen-tekniikka on yksinkertainen ja hauska tapa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aikuisten tavoin myös lapset voivat kärsiä jokapäiväisessä elämässään stressistä ja käydä läpi vaikeita tilanteita, jotka herättävät levottomuutta, ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita. Tänään esittelemämme niin sanottu koeppen-tekniikka on helppo tapa auttaa lasta rentoutumaan esimerkiksi pitkän päivän päätteeksi.

Metodi perustuu fyysisen ja henkisen stressin suhteeseen. Kun keho rentoutuu, myös mieli rentoutuu, mikä vähentää ahdistusta ja stressiä. Tekniikassa hyödynnetään hyvin yksinkertaisia visualisointiharjoituksia, joiden aikana lasta opastetaan jännittämään ja rentouttamaan eri lihasryhmiä. Jokainen harjoitus on tarkoitus toistaa kahdesta neljään kertaa.

Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan

1. Sitruuna: Käsivarsien ja kämmenien rentouttaminen

Kuvittele, että pitelet vasemmassa kädessäsi sitruunaa. Joudut puristamaan sitä kovaa saadaksesi siitä kaiken mehun ulos. Purista sitruunaa kovaa ja huomaat, kuinka kämmesi ja käsivartesi jännittyvät. Päästä irti sitruunasta ja anna sen pudota. Tunne, kuinka kätesi ja käsivartesi rentoutuvat.

Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan

2. Laiska kissa: Käsivarsien ja hartioiden rentouttaminen

Kuvittele olevasi laiska kissa, joka haluaa venytellä hyvin. Nosta kätesi eteen ja työnnä niitä eteenpäin. Nosta ne sitten pääsi yläpuolelle ja venytä niitä taaksepäin selkääsi kohden. Tunnet hartioidesi venyvän. Pudota kädet sivulle ja tunne, kuinka hartiasi ja käsivartesi rentoutuvat.

3. Kilpikonna: Hartioiden ja niskan rentouttaminen

Olet kilpikonna, joka istuu tyytyväisenä kivellää. Yhtäkkiä tunnet vaaran lähestyvän, joten sinun täytyy piiloutua. Vedä pääsi turvaan kilpesi sisään nostaen hartiat korviisi. Kun vaara on ohi, palaa rauhallisesti normaaliin asentoon, tuntien, kuinka hartiasi ja niskasi rentoutuvat.

4. Purukumi: Leukojen rentouttaminen

Suussasi on valtava purukumi. Pureskele ja jauha sitä hetken aikaa kaikkia leukalihaksiasi käyttäen. Kun lopetat pureskelun, tunnet kasvojesi lihasten rentoutuvan.

5. Kärpänen: Kasvojen, nenän ja otsan rentouttaminen

Nenällesi on laskeutunut ärsyttävä kärpänen. Haluat huitoa sen matkoihinsa, mutta kätesi ovat täynnä kantamuksia. Nyrpistä ja liikuta nenääsi mahdollisimman paljon. Tunnetko poskiesi ja huuliesi jännittyvän? Kun kärpänen on tiessään, voit rentouttaa kasvosi.

Koeppen-tekniikka auttaa lasta rentoutumaan

6. Norsu: Vatsan rentouttaminen

Makoilet rennosti nurmikolla, kun yhtäkkiä näet norsun juoksevan itseäsi kohti. Sinulla ei ole aikaa paeta, joten ainoa tapa selviytyä on jännittää vatsalihakset mahdollisimman koviksi. Kun norsu on jatkanut matkaansa, voit rentouttaa lihaksesi.

7. Aita: Vatsan ja selän rentouttaminen

Kävelet metsässä ja näet kauniin niityn, johon haluat mennä tutustumaan. Tätä varten sinun täytyy sujahtaa niittyä kiertävän aidan raosta. Vedä vatsasi sisään kuvitellen vetäväsi napaasi selkää kohti. Kun olet niityllä, voit jälleen rentouttaa vatsalihaksesi.

8. Savi: Jalkojen rentouttaminen

Olet kävelemässä viidakon läpi, kun näet mutalätäkön, johon päätät astua. Lätäkössä on paksua savea, ja joudut työntämään jalkojasi kovaa sen sisään. Lopuksi nosta jalkasi savesta ja rentoudu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González, A., & Amigo, I. (2000). Efectos inmediatos del entrenamiento en relajación muscular progresiva sobre índices cardiovasculares. Psicothema12(1), 26-32.
  • Varona Simón, L. (2018). Programa de intervención pragmática en niños con Disfemia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.