7 tehokasta harjoitusta kehittämään lapsen tasapainoa - Äitiyden Ihme
 

7 tehokasta harjoitusta kehittämään lapsen tasapainoa

7 tehokasta harjoitusta kehittämään lapsen tasapainoa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyvinkin yksinkertaisia aktiviteetteja ja harjoituksia voidaan käyttää kehittämään lapsen tasapainoa ja ryhtiä, joista molemmat vaativat motoristen taitojen hallitsemista. Jotta harjoituksista saadaan kaikki tehot irti, lapsen kannattaa suorittaa niitä sekä paikallaan seisten että liikkeessä. Lisähaastetta saadaan tekemällä harjoitukset silmät kiinni.

7 tehokasta harjoitusta kehittämään lapsen tasapainoa

1. Yhdellä jalalla seisominen

Pyydä lasta seisomaan yhdellä jalalla niin, että hänen toinen jalkansa on sopivan korkuisen penkin tai muun tason päällä. Tämä on yksinkertainen harjoitus, joka kehittää lapsen tasapainoa. Sitä voi muokata tarvittaessa vaikeammaksi esimerkiksi korvaamalla penkin pallolla.

2. Tasapainolaudan hyödyntäminen

Tasapainolauta on yleensä muovinen pyöreä tai suorakulmion muotoinen lauta, jonka toinen puoli on kupera. Opasta lasta asettamaan lauta lattialle kupera puoli alaspäin ja sijoittamaan jalkansa tasapainolaudan molemmin puolin. Harjoitus on hyvin yksinkertainen, sillä lapsen tarvitsee vain seistä laudan päällä ja kuin huomaamatta kehittää tasapainoaan ja vahvistaa lihaksiaan.

7 tehokasta harjoitusta kehittämään lapsen tasapainoa

3. Teippien välissä kävely

Teippaa lattiaan kaksi värikästä teippiä vierekkäin. Jätä teippien väliin aluksi noin 15 cm. Lapsen on tarkoitus kävellä teippien välissä. Jos lapsi koskee teippiin jalallaan, hänen tulee aloittaa alusta. Tee tasapainoilusta vaikeampaa jättämällä kahden teipin väliin seuraavaksi noin 10 cm. Kun lapsi on tottunut kävelemään teippien välissä, voit asettaa tasapainopuomin hieman lattiasta koholle. Jotta lapsi ei loukkaa itseään, laita puomin alle jotain pehmikettä, kuten tyynyjä tai jumppamaton.

4. Ruutuhyppely

Tämä perinteinen leikki on loistava harjoitus kehittämään lapsen tasapainoa ja lisäksi se on hauskaa ajanvietettä perheen kesken . Piirrä asfalttiin ruudut hyppimistä varten katuliiduilla ja pyydä lasta hyppimään ruutuja yhdellä jalalla. Leikkiä voi vaihdella niin, että joihinkin ruutuihin lapsi hyppää yhdellä jalalla ja joihinkin hän voi hypätä molemmilla jaloilla.

5. Trampoliinilla tasapainoilu

Pyydä lasta seisomaan turvallisen kokoisella trampoliinilla yhdellä jalalla. Jotta harjoitus on hieman haastavampi, voit itsekin kiivetä trampoliinille ja kävellä sen ulkokehällä lapsen tasapainoillessa. Sen lisäksi, että trampoliinilla leikkiminen on hauskaa, kyseessä on loistava harjoitus tukemaan lapsen fyysistä kehitystä.

Ruutuhyppely auttaa kehittämään lapsen tasapainoa

6. Jumppapallolla tasapainoilu

Yksi loistava tapa harjoittaa omaa tasapainoa, on istua jumppapallon päällä. Haasta lasta ja kiellä häntä laittamasta jalkojaan maahan istuessaan pallolla. Jos tämä harjoitus on liian helppo, anna lapselle jokin toinen harjoitus tehtäväksi samanaikaisesti. Voit esimerkiksi pelata lapsen kanssa korttia tai lautapeliä samalla kun lapsi istuu jumppapallon päällä.

7. Polkupyörällä ajaminen

Polkupyörällä ajaminen on ehdottomasti yksi parhaimmista harjoituksista kehittämään lapsen tasapainoa. Anna lapsen aloittaa helppokäyttöisellä pyörällä, jossa on apupyörät. Pienempi lapsi voi aloittaa potkupyörällä ennen kuin harjoittelee oikealla polkupyörällä ajamista. Kun lapsi on oppinut liikkumaan pyörän kanssa oikein ja sinusta tuntuu, että lapsi osaa jo tarpeeksi hyvin, on aika ottaa apupyörät pois. Aluksi sinun on tärkeää olla lapsen lähellä, jotta loukkaantumisia ei tapahdu ja jotta lapsi saa itseluottamusta. Pian lapsi osaa ajaa pyörää jo itsenäisesti.

Kaikki yllä esitellyt harjoitukset tukevat lapsen kehitykselle oleellisten motoristen taitojen kehitystä. Näitä harjoituksia voidaan muokata kehittämään lapsen dynaamista ja staattista tasapainoa ja parantamaan hänen avaruudellista hahmotuskykyään. Tämä onnistuu yksinkertaisesti pyytämällä häntä sulkemaan silmänsä harjoitusten aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.