5 lapsille vaarallista luontaistuotetta

20 toukokuu, 2020
Vuosien varrella on löydetty monenlaisia luontaishoitoja sairauksien ja vaivojen lievitykseen. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki näistä hoidoista ja tuotteista eivät sovi lapsille.

Se, että jokin tuote on luonnollinen, ei automaattisesti tarkoita sen olevan hyväksi ihmiselle. Vaikka erilaisilla kasveilla voikin olla lääkinnällisiä ja hyvinvointia parantavia vaikutuksia, ne eivät välttämättä ole kaikille turvallisia. Tänään listaammekin viisi lapsille vaarallista luontaistuotetta.

Nykyisin lukemattomia tuotteita markkinoidaan luonnollisina ja luomuina, luonnollisuuden ollessa suosittua niin ruoan, kosmetiikan kuin esimerkiksi kodinhoitotuotteidenkin saralla. On hienoa, että tuotteista kehitetään entistä luonnollisempia ja luontoa vähemmän kuormittavia versioita.

On kuitenkin muistettava, että luontaistuotteina markkinoitavia tuotteita myydään ilman reseptiä, eikä niitä ole tarkoitettu lääkkeeksi. Luontaistuote on termi, jota ei ole lainsäädännössä virallisesti määritelty.

Vaikka luontaistuotteilla onkin monia hyötyjä, niillä voi olla myös haittavaikutuksia, ja näiden tuotteiden antamista lapsille kannattaa harkita tarkoin.

Tulisiko lasta hoitaa luontaistuotteilla?

On tavallista käyttää kasvipohjaisia tuotteita lasten pienten terveysongelmien hoitoon. Esimerkiksi kramppeja, ripulia, flunssaa, vatsakipua ja jopa astmaa hoidetaan usein luontaistuotteilla.

Vaikka tällainen käyttö onkin yleistä, luontaistuotteet voivat olla lapsille vaarallisia. Ensinnäkin ne saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia, mutta lisäksi on muistettava, että lapsen vastustuskyky on hauras. Tietyt tutkimukset esittävät, että eräät lääkinnällisinä pidetyt kasvit voivat aiheuttaa lapsille haittareaktioita. Lapsen herkkä aineenvaihdunta ei ole vielä kypsynyt, ja luontaistuotteet voivat aiheuttaa lapselle jopa myrkytysoireita.

5 lapsille vaarallista luontaistuotetta

Rusotähtianis

Moni äiti antaa lapselleen rusotähtianista hoitaakseen ilmavaivoja, ja tätä tehdään etenkin pienten lasten kohdalla. Kyseisestä luontaistuotteesta valmistettua hauduketta laitetaan joskus pieni määrä vauvan tuttipulloon.

Tulisi ottaa huomioon, että rusotähtianis voi tuottaa haittavaikutuksia. Se voi esimerkiksi aiheuttaa lapsella närästystä, pahoinvointia ja oksentelua.

Sitruunasavikka

Tämä meksikolainen kasvi on aina ollut käytössä eräiden loiseliöiden poistamiseksi lapsilla. Sitä suositellaan joillakin maailman alueilla haudukkeessa otettavaksi ja tyhjään vatsaan.

Itse asiassa kuitenkin tämä kasvi on erittäin myrkyllinen, ja se voi vaarantaa alle 5-vuotiaan lapsen hengen. Pääoireisiin kuuluvat vatsakipu, huimaus ja oksentelu.

Kamomilla

Tätä kasvia käytetään paljon teen valmistuksessa, mutta kamomilla vaikuttaa haitallisesti lapsen suolistoon. Suurissa määrissä nautittuna se voi aiheuttaa oksentelua, vakavaa ripulia ja jopa nestehukkaa.

Niin tavalllisia kuin luontaistuotteet ovatkin, ne voivat joskus olla vaaraksi lapsille sivuvaikutustensa vuoksi.

Paju

Pajua suositellaan monenlaiseen vaivaan, mutta ennen kaikkea kuumeen ja kivun hoitoon. Se sisältää runsaasti salisiinia, minkä vuoksi se on kipua lievittävä.

Yleensä pajua käytetään haudukkeen valmistamiseksi, ja äidit antavat tätä nestettä lapsille joskus flunssaoireisiin.

Pajuhauduke ei kuitenkaan sovi 1-12-vuotiaalle lapselle, sillä salisylaatteja sisältävät kasvit ovat tällöin hyvin vaarallisia.

Salisylaatti on ainesosa, jota on aspiriinissa, ja se voi tuottaa vakavia seurauksia ihmisen makselle ja aivoille. Kyseinen aktiiviainesosa aiheuttaa joskus myös vatsan haavaumia ja mahakatarria.

Risiiniöljy

Suuri määrä lasten myrkyttymistapauksia luontaistuotteista johtuen liittyy eteerisiin öljyihin – ulkoisesti tai suun kautta käytettyinä. Eteeriset öljyt ovat täysin soveltumattomia perheen pienimmille.

Risiiniöljyä käytetään laksatiivina, ja sitä annetaan joskus kroonisesta ummetuksesta kärsiville lapsille. Tämä käytäntö voi olla vakavalla tavalla haitaksi, sillä tuloksena saattaa olla keuhkoputkien sairauksia, vakavaa ripulia, vatsakipua tai suolistotukkeumia.

On siis selvä, että jotkut luontaishoidot ovat lapsille vaarallisia. Tulisikin aina kysyä asiasta ensin lastenlääkäriltä, mikäli haluat antaa lapsellesi jotakin luontaista – tai muunlaista – lääkettä.

Muista, että suositusmäärät aikuiselle voivat olla haitaksi alle 5-vuotiaalle lapselle. Lääkinnällisten kasvien sivuvaikutukset saattavat itse asiassa pahentaa lapsen sairautta tai sen oireita.

  • Silva Lima SC., Oliveira de Arruda G., Dias Renovato R., Martins Alvarenga MR., Representaciones y usos de las plantas medicinales en mayores. Rev Latino-Am Enfermagem, 2012.
  • Aspirin. LactMed [Internet], 2006.