5 lapsille vaarallista luontaistuotetta - Äitiyden Ihme
 

5 lapsille vaarallista luontaistuotetta

Vuosien varrella on löydetty monenlaisia luontaishoitoja sairauksien ja vaivojen lievitykseen. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki näistä hoidoista ja tuotteista eivät sovi lapsille.
5 lapsille vaarallista luontaistuotetta

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2020

Se, että jokin tuote on luonnollinen, ei automaattisesti tarkoita sen olevan hyväksi ihmiselle. Vaikka erilaisilla kasveilla voikin olla lääkinnällisiä ja hyvinvointia parantavia vaikutuksia, ne eivät välttämättä ole kaikille turvallisia. Tänään listaammekin viisi lapsille vaarallista luontaistuotetta.

Nykyisin lukemattomia tuotteita markkinoidaan luonnollisina ja luomuina, luonnollisuuden ollessa suosittua niin ruoan, kosmetiikan kuin esimerkiksi kodinhoitotuotteidenkin saralla. On hienoa, että tuotteista kehitetään entistä luonnollisempia ja luontoa vähemmän kuormittavia versioita.

On kuitenkin muistettava, että luontaistuotteina markkinoitavia tuotteita myydään ilman reseptiä, eikä niitä ole tarkoitettu lääkkeeksi. Luontaistuote on termi, jota ei ole lainsäädännössä virallisesti määritelty.

Vaikka luontaistuotteilla onkin monia hyötyjä, niillä voi olla myös haittavaikutuksia, ja näiden tuotteiden antamista lapsille kannattaa harkita tarkoin.

Tulisiko lasta hoitaa luontaistuotteilla?

On tavallista käyttää kasvipohjaisia tuotteita lasten pienten terveysongelmien hoitoon. Esimerkiksi kramppeja, ripulia, flunssaa, vatsakipua ja jopa astmaa hoidetaan usein luontaistuotteilla.

Vaikka tällainen käyttö onkin yleistä, luontaistuotteet voivat olla lapsille vaarallisia. Ensinnäkin ne saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia, mutta lisäksi on muistettava, että lapsen vastustuskyky on hauras. Tietyt tutkimukset esittävät, että eräät lääkinnällisinä pidetyt kasvit voivat aiheuttaa lapsille haittareaktioita. Lapsen herkkä aineenvaihdunta ei ole vielä kypsynyt, ja luontaistuotteet voivat aiheuttaa lapselle jopa myrkytysoireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Silva Lima SC., Oliveira de Arruda G., Dias Renovato R., Martins Alvarenga MR., Representaciones y usos de las plantas medicinales en mayores. Rev Latino-Am Enfermagem, 2012.
  • Aspirin. LactMed [Internet], 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.