Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle - Äitiyden Ihme
 

Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle

Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2021

Odottava äiti on vastuussa paitsi omista, myös sikiön ravinnollisista tarpeista. Tänään jaamme muutamia suolaisia reseptejä, jotka sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, proteiinia, rautaa, kalsiumia sekä B-, E- ja D-vitamiinia, jotka ovat kaikki erittäin tärkeässä roolissa etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Esimerkiksi seuraavat ravinteikkaat raaka-aineet voivat olla suureksi avuksi tässä raskauden vaiheessa:

  • Pienet siniset kalat, kuten sardiini, lohi, makrilli, anjovis ja silli
  • Vähärasvainen liha tai kana tai palkokasvit
  • Oliiviöljy
  • Pähkinät
  • Vähärasvaiset maitotuotteet
  • Hedelmät, kuten kiivi, appelsiini ja mandariini
  • Hiilihydraatit, kuten peruna ja täysjyväpasta, -riisi, -viljat tai leipä
  • Terveellisiä kasviksia, kun parsakaalia ja kukkakaalia

Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle

Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle

Lohta kasviskermalla

Lohi on sininen kala, joka voi vaikuttaa suoraan vauvan aivojen kehitykseen ja toiminnallisuuteen. Lohi sisältää runsaasti omega-3 -rasvahappoja sekä auttaa alentamaan riskiä sydän- ja verisuonitaudeille. Lohi on lisäksi loistava proteiinin sekä mineraalien, kuten sinkin, raudan ja kalsiumin lähde. Lisäksi se on tärkeä B1-, D- ja E-vitamiinien lähde. Nämä ravintoaineet auttavat stimuloimaan limakalvojen kasvua sekä ehkäisemään keuhkojen tulehdustiloja, anemiaa ja nesteen kerääntymistä.

Ainekset:

  • 1 tuore lohifilee
  • Puolikas sipuli
  • Puolikas kesäkurpitsa
  • 1 purjosipuli
  • 1 pieni porkkana
  • Vähärasvaista tuorejuustoa
  • 2 dl rasvatonta maitoa
  • Suolaa maun mukaan
  • Oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Pilko kaikki kasvikset, paista niitä pannulla pienessä määrässä öljyä miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan.
  2. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää tuorejuusto, sekoita ja ota pois liedeltä. Soseuta sitten kasvikset ja lisää hiukan öljyä, suolaa ja rasvatonta maitoa.
  3. Paista sitten erikseen hiukan suolattu lohifilee pannulla pienessä määrässä öljyä. Kaada lohifileen päälle kasviskerma ja anna kypsyä viiden minuutin ajan.

Kananrinta riisillä ja kasviksilla

Kanan sisältämä rauta imeytyy helposti elimistöön. Kanan tarjoamat proteiini, rasva ja vitamiinit ovat merkittävässä roolissa sikiön elimien ja kudosten kehityksessä.

Ainekset:

  • 500 g kananrintaa
  • 300 g riisiä
  • 1 vihreä paprika
  • 1 tomaatti
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 100 g herneitä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Oliiviöljyä
  • 5 dl vettä
  • Suolaa
  • Persiljaa

Valmistus:

  1. Pese ja kuori sipuli, tomaatti, porkkana ja valkosipuli. Pilko sen jälkeen kaikki kasvikset sekä persilja ja paprika.
  2. Paista kasvikset pannulla, lisää vesi ja anna kiehua viiden minuutin ajan.
  3. Lisää riisi ja suolaa maun mukaan ja anna keittyä 15 minuutin ajan.
  4. Leikkaa lopuksi kananrinta pienemmiksi paloiksi ja ruskista pannulla. Sekoita lopuksi kaikki ainekset keskenään.
Suolaisia reseptejä raskauden viimeiselle kolmannekselle

Vasikkaa sitruunalla

Sisältämiensä ravintoaineiden (kuten B12-vitamiinin, raudan ja mineraalien) ansiosta vasikanliha on hyödyksi hormonien säätelyn kannalta. Vasikanliha voi auttaa myös aktivoimaan punasolujen tuotantoa. Tästä syystä tämä resepti on loistava raskauden viimeiselle kolmannekselle.

Ainekset:

  • 200 g vasikanlihaa
  • Sitruunaa
  • Oliiviöljyä
  • Laakerinlehti
  • Suolaa
  • Pippuria

Valmistus:

  1. Leikkaa vasikanliha pienemmiksi paloiksi, hauduta pienessä määrässä öljyä, sitruunamehua ja lisää laakerinlehdet.
  2. Keitä keskimäärin 45 minuutin ajan. Lisää lopuksi hyppysellinen suolaa ja pippuria.

Käytännön vinkkejä raskauden viimeisen kolmanneksen tueksi

  • On tärkeää pysyä aktiivisena ja harrastaa kevyttä liikuntaa lihasten joustavuuden parantamiseksi ja sikiön hapensaannin tehostamiseksi.
  • Odottavan äidin kannattaa juoda noin kahdeksan lasillista vettä vuorokaudessa pysyäkseen hyvin nesteytettynä.
  • Hedelmiä suositellaan syötävän päivittäin vähintään kolme annostaa.
  • Asiantuntijat suosittelevat syömään päivittäin banaanin, omenan tai päärynän.
  • Käsien, nilkkojen ja jalkojen turvotuksen ehkäisemiseksi syödyn suolan määrää on syytä vähentää.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Siblerud R., Mutter J., Moore E., Naumann J., et al., A hypothesis and evidence that mercury may be an etiological factor in alzheimer’s disease. Int J Environ Res Public Health, 2019.
  • Omega 3 reccomendations for pregnancy. Can J Diet Pract Res, 2017. 78 (2): 52.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.