Välilihan hieronta voi helpottaa synnytystä - Äitiyden Ihme
 

Välilihan hieronta voi helpottaa synnytystä

Välilihan hieronta voi helpottaa synnytystä

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2020

Välilihan hieronta on yksi tehokkaimmista tekniikoista synnytykseen liittyvien lihasten ja kudosten rentouttamiseksi. Sen lisäksi, että tällainen hieronta voi helpottaa synnyttämistä fyysisesti, se voi myös auttaa odottavaa äitiä tutustumaan omaan kehoonsa ja saamaan sitä kautta lisää itseluottamusta synnytykseen.

Tänään kerromme, kuinka välilihan hieronta suoritetaan turvallisesti ja missä tilanteissa hierontaa ei suositella.

Miksi välilihan hieronta kannattaa raskauden aikana?

Väliliha on lantionpohjassa sukupuolielinten ja peräaukon välissä sijaitseva alue. Naisilla väliliha on siis emättimen ja peräaukon väliin jäävä ohut lihaksesta ja sidekudoksesta muodostuva alue. Se, että väliliha ei jousta tarpeeksi, voi hankaloittaa alatiesynnytystä, ja välilihaan voi syntyä vaurioita synnytyksen aikana. Joissain tapauksissa synnytyksessä joudutaan suorittamaan episiotomia eli välilihan leikkaus, jossa emätintä laajennetaan synnytyksen helpottamiseksi.

Välilihan hieronta voi helpottaa synnytystä

Muutama viikko ennen synnytystä aloitetun välilihan hieronnan väitetään lisäävän välilihan joustavuutta. Lääkärit suosittelevat säännöllisen hieronnan aloittamista 32. raskausviikolla. Välilihaa hierotaan päivittäin öljyllä tai liukuvoiteella. Raskaana oleva nainen voi suorittaa hieronnan itse tai vaihtoehtoisesti sen voi tehdä hänen kumppaninsa naisen ohjeita seuraten.

Miten välilihan hieronta tapahtuu?

Käsien tulee aina olla puhtaat hierontaa suoritettaessa virtsateiden ja emättimen infektioiden välttämiseksi. Tämän lisäksi hajustettujen voiteiden tai öljyjen käyttöä ei suositella. Hieronnan apuna kannattaa käyttää liukuvoidetta tai luonnollista öljyä, kuten auringonkukka-, manteli- tai jojobaöljyä.

Jos odottava äiti suorittaa välilihan hieronnan itse, hän voi käyttää apunaan peiliä hallitakseen paremmin liikkeitään. Myös hyvä asento on tärkeä tekijä hieronnan kannalta. Moni kokee kyykkyasennon parhaaksi vaihtoehdoksi, mutta hieronnan voi suorittaa myös makuulla tai toinen jalka tuolille nostettuna. Tärkeintä on mukavuus, ja jokainen valitsee itselleen parhaan asennon. Paras aika hieronnalle on esimerkiksi suihkun tai kylvyn jälkeen, kun nainen on rentoutunut.

Välilihan hieronta voi helpottaa synnytystä

Hierontaliikkeiden on oltava jämäköitä, koska hieronnan tarkoituksena on lihasten rentouttaminen, mutta paine ei kuitenkaan saa olla niin kova, että hierominen sattuu. Hieronta suoritetaan asettamalla peukalot öljyn avulla varovasti emättimen sisään parin sentin syvyydelle. Tämän jälkeen emättimen suuta ja välilihan aluetta venytetään ja hierotaan. 5-10 minuutin pituinen hieronta suositellaan toistettavan päivittäin.

Missä tapauksissa välilihan hierontaa ei suositella?

Jos odottava äiti kärsii jonkin tyyppisestä emättimen vauriosta tai toistuvista tulehduksista, on välilihan hierominen syytä lopettaa. Hierontaa ei suositella myöskään, jos raskauden aikana esiintyy komplikaatioita tai naisella on suurentunut keskenmenon riski.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Creus M, Martínez C, Olivera G, Vela E. El masaje perineal. FAME. Federación de Asociaciones de Matronas de España. 2018. [En línea].
  • Soliva, I. Masaje perineal antenatal como medida de prevención del trauma perineal durante el parto vaginal: revisión sistemática. Trabajo de Fin de Grado. 2016. Universidat de Lleida, grau en Fisioterapia. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.