Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?
 

Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?

Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?

Viimeisin päivitys: 08 syyskuuta, 2021

Toisinaan synnytys käynnistyy sairaalan ulkopuolella ja etenee niin nopeasti, että sitä ei ole turvallista tai mahdollista lähteä saattamaan loppuun synnytyslaitokselle. Tänään listaamme muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona.

Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?

Muista, että synnytys ei ole fiktiota, vaan todellista elämää

Synnyttäminen on kaukana siitä, millaisena se esitetään televisiossa tai elokuvissa. Sarjoissa ja elokuvissa synnytys kuvataan usein ristiriitaisesti dramaattisena ja hyvin nopeana tapahtumana.

Pysy rauhallisena

Voi olla vaikea pysyä rauhallisena tietäessään joutuvansa synnyttämään ilman apua. Hätääntyminen kuitenkin vain vaikeuttaa tilannetta. On hyvä muistaa, että synnytys on luonnollinen prosessi, johon naisen keho on valmistautunut, ja nopeasti etenevät synnytykset aiheuttavat vain harvoin komplikaatioita.

Soita hätänumeroon

Kun synnytyksen huomataan alkavan ja etenevän nopeasti, kannattaa soittaa välittömästi hätänumeroon ja mahdollisuuksien mukaan myös synnytyssairaalaan. Ihanteellisessa tapauksessa esimerkiksi kätilö pystyy avustamaan synnytyksessä puhelimen välityksellä. Ulko-ovi kannattaa jättää auki ensihoitajien saapumista silmällä pitäen.

Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?

Etsi pyyhkeitä ja lakanoita

Lattian, sängyn tai muun alusta voi suojata pyyhkeillä tai lakanoilla, minkä lisäksi niillä puhdistetaan ja lämmitetään vastasyntynyttä.

Löydä sopiva asento

Synnytyksen käynnistyttyä äidin on tärkeää kuunnella kehoaan ja etsiä asento, jossa hän tuntee olonsa mahdollisimman mukavaksi. Monelle paras asento on kyykkyasento, jossa painovoima auttaa vauvaa laskeutumaan synnytyskanavaan. Liialliset ja etenkin kiristävät vaatteet kannattaa riisua, jos aikaa on. Tärkeintä on tehdä oma olo kaikin puolin mahdollisimman mukavaksi.

Tarkista, ettei napanuora ole kiertynyt vauvan kaulan ympärille

Kun vauva on syntymässä, synnytyksessä avustavan tulee pyrkiä varmistamaan, ettei napanuora ole kiertynyt vauvan ja eteenkään hänen kaulansa ympärille. Jos näin kuitenkin on tapahtunut, tulee napanuora yrittää irrottaa varovasti. Tähän saatetaan tarvita ensihoitajan tai lääkärin apua.

Mitä täytyy ottaa huomioon, jos synnytys käynnistyy kotona?

Älä leikkaa napanuoraa ennen ensiavun saapumista

Napanuoraa ei tule leikata tai sitoa itse, vaan tämä kannattaa jättää ensihoitajien tehtäväksi. Napanuora katkaistaan ainoastaan, jos hätäkeskus tai kätilö ohjeistaa näin tekemään.

Nosta vauva äidin rinnalle

Kun vauva on syntynyt, hänen nenänsä ja suunsa tulee puhdistaa varovasti, jotta hän pystyy hengittämään kunnolla. Kun lapsi hengittää hyvin, hänet kannattaa nostaa äidin paljaalle rinnalle ihokontaktiin.

Peittele äiti ja lapsi

Äiti saattaa olla uupunut ja peloissaan kotisynnytyksen jälkeen. Sekä hänet että vauva on tärkeää pitää lämpimänä, joten heidät kannattaa peitellä lakanalla tai peitolla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.