Kuinka äiti voi valmistautua synnytykseen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka äiti voi valmistautua synnytykseen?

Kuinka äiti voi valmistautua synnytykseen?

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2020

Et vieläkään voi uskoa sitä todeksi. Pitkän odotuksen jälkeen suuri päivä on melkein täällä. Aivan pian saat vauvasi syliisi, mutta sitä ennen sinun täytyy valmistautua synnytykseen. Tässä artikkelissa tarjoamme 12 vinkkiä, joiden avulla voit valmistautua suureen päivään.

Saattaa vaikuttaa erikoiselta, mutta sinun on hyvä pikkuhiljaa alkaa viimeistellä lapsesi tulevan syntymäpäivän yksityiskohtia. Kaiken odottelun jälkeen, raskautesi on vihdoin tulossa päätökseensä – enää muutama viikko, ja saat pidellä pienokaistasi sylissäsi.

Juuri tuona kyseisenä hetkenä vapaa-aikasi on mennyttä. Siksi sinun tulisikin käyttää raskausaika hyödyksesi ja järjestää kaikki tärkeät asiat valmiiksi, ennen kuin lapsesi saapuu maailmaan. Tärkeintä olisi pystyä minimoimaan odottamattomien asioiden tapahtuminen elämäsi tärkeimpänä päivänä.

Vauvan huone, pinnasänky ja sairaalalaukku ovat vain muutama yksityiskohta, jotka täytyy muistaa ottaa huomioon. Tee muistiinpanot seuraavista vinkeistä ollessasi 35. viikolla raskaana, jotta olet valmis lähtemään synnyttämään, kun sen hetki koittaa.

12 vinkkiä, joiden avulla valmistautua synnytykseen

Kuinka äiti voi valmistautua synnytykseen?

Sairaalalaukku

Seitsemännen raskauskuukauden jälkeen, sinulla olisi hyvä olla pakattuna laukku, joka sisältää kaikki olennaiset tarvikkeet sinulle ja lapsellesi. Hanki vauvalle vastasyntyneen vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja vauvaöljyä. Pakkaa lisäksi mukaan pari puuvillaista kietaisubodya, myssy ja sukat. Viltin ja töppösten pakkaamisestakaan ei ole haittaa. Voit ottaa mukaan myös voidetta napatyngän puhdistamista varten sekä raapimisjälkiin, joita vauva saattaa aiheuttaa kynsillään.

Äidin ei pidä unohtaa omaa yöpaitaansa, joka on mieluiten edestä aukeava, mikä helpottaa imettämistä. Ota mukaan myös aamutakki, tohvelit, korkeavyötäröiset mukavat housut, tukivyö, imetysliivit ja liivinsuojia. Lisäksi kehäkukkavoide, imukykyiset terveyssiteet ja henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet on hyvä muistaa pakata sairaalalaukkuun.

Myös isä voi valmistautua synnytykseen pakkaamalla oman laukkunsa, joka voi sisältää vaihtovaatteet, alushousut, sukat, pyjamat, tohvelit sekä henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet.

Synnytystä edeltävät kokeet

Tässä vaiheessa raskautta gynekologisi on jo määrännyt sinut erilaisiin kokeisiin – kuten verikokeisiin ja sydänfilmiin – jotka antavat tietoa siitä, oletko fyysisesti kykenevä synnyttämään. Muista pitää kokeiden tulokset aina käden ulottuvilla, jos niitä satutaan tarvitsemaan. Voit järjestää kaikki raskauden aikana kertyneet dokumentit omaan kansioonsa.

Tärkeät dokumentit ja puhelinnumerot

Jos haluat valmistautua synnytykseen hyvin, muista kantaa aina mukanasi tärkeitä dokumentteja. Tallenna myös puhelimeesi tärkeät puhelinnumerot, kuten gynekologisi, synnytyssairaalan ja sosiaalitoimiston puhelinnumerot.

Vauvan huone

On aika viimeistellä vauvan huone; muista pinnasänky, hoitopöytä ja jopa lelut. Lapsesi tarvitsee mukavan paikan, jossa nukkua ja leikkiä, joten nyt on oiva aika hankkia kaikki tarpeelliset välineet. Sisustusta suunnitellessa kannattaa käyttää lämpimiä värejä, hyödyntää luonnonvaloa, jos mahdollista, ja ylläpitää sopivaa huonelämpötilaa. Muista valmistella huoneeseen myös mukava paikka, jossa voit imettää vauvaasi.

Kehto tai pinnasänky

Ensimmäisten kuukausien aikana olisi suositeltavaa käyttää kehtoa, sillä se on pienempi, ja tekee pienen vauvan olon turvallisemmaksi. Voit lisäksi käyttää tyynyjä tai vilttejä luodaksesi pesämäisen unipaikan lapsellesi. Kohottamalla sängyn päätyä vauvan mahdolliset refluksioireet helpottavat.

Valmista ruokaa pakastimeen

Valmista pakastimeen ruokaa, jonka voit lämmittää nopeasti. Kun vauva saapuu maailmaan, hänestä tulee kaiken huomiosi keskipiste. Kun olet valmistanut ruokaa pakkaseen, säästyy sinulta aikaa, jonka voit käyttää esimerkiksi uudesta perheenjäsenestäsi nauttimiseen.

Kuinka äiti voi valmistautua synnytykseen?

Älä unohda vaippoja

Valmistautuessasi synnytykseen, muista hankkia vaippoja enemmän kuin vain muutama – tulet huomaamaan, että niitä kuluu paljon ja nopeasti. Vaippoja, vauvaöljyä ja kosteuspyyhkeitä on hyvä säilyttää runsaasti niin mukana kulkevassa laukussa kuin kotonakin.

Nuku

Jännitys ja kärsivällisyyden hiipuminen saattavat häiritä unta, mutta todellisuus on se, että sinun tulee levätä ja nukkua niin paljon kuin mahdollista ennen lapsesi syntymistä. Kun vauva on syntynyt, tulet huomaamaan, kuinka vaikeaa on saada itse nukuttua riittävästi lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Joten muista nukkua niin paljon kuin vain pystyt, sillä väsyneenä on haastavampaa totutella uuteen elämään tuoreena äitinä.

Harjoita lantionpohjan lihaksia

Valmistautuessa synnytykseen, muista harjoittaa lantionpohjan lihaksia, sillä harjoittelu lisää lihasten kimmoisuutta. Supista ja rentouta lantionpohjan lihaksia, samalla tavalla kuin pidättäisit ja päästäisit virtsaa. 

Harjoittele eri hengitystekniikoita

Tulet pian kohtaamaan hetken, jolloin sinun tulee olla valmistautunut. Jos osallistuit valmennuskursseihin, joilla käsiteltiin synnytystä ja äitiyttä, nyt on hyvä aika muistella kursseilla läpi käytyjä asioita. On tärkeää osata hengittää oikealla tavalla kussakin synnytyksen vaiheessa, kyetä helpottamaan kipua ja rentoutumaan tärkeinä hetkinä. 

Henkilökohtainen hygienia

Haluatko olla valmis, kun lapsesi syntyy? Muista, että sormien ja varpaiden kynsien tulee olla lyhyet ja putsattuna kynsilakasta, jotta et vahingoita vahingossa lastasi. Poista kaikki korut, kuten sormukset ja korvakorut. Ne eivät ainoastaan ole vaarallisia vauvalle, vaan myös aiheuttavat tulehdusvaaran synnytyssalissa, koska ne eivät ole steriilejä. Mahdollisesti karvanpoistosta saa nainen itse päättää henkilökohtaisesti.

Tiedota perheellesi

Synnytyksen lähestymisestä kertominen perheelle, sukulaisille ja ystäville on äidin oman harkinnan mukaista. Voi olla helpompaa kertoa vauvan maailmaan saapumisesta vasta synnytyksen jälkeen, jotta vältyttäisiin pitkiltä vierailijajonoilta synnytyssairaalan käytävillä synnytyksen ollessa käynnissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmed SH., Kharroubi W., Kaoubaa N., Zarrouk A., et al., Correlation of trans fatty acids with the severity of coronary artery disease lesions. Lipids Health Dis, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.