Eutokinen ja dystokinen synnytys - Äitiyden ihme
 

Eutokinen ja dystokinen synnytys

Eutokinen ja dystokinen synnytys

Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2020

Tiedätkö, mitä ovat eutokinen ja dystokinen synnytys? Olet saattanut törmätä näihin termeihin raskautta käsittelevissä kirjoissa tai artikkeleissa tai jopa kuullut niitä sivuttavan ystävien kanssa käydyissä keskusteluissa. Tässä artikkelissa kerromme, miten nämä kaksi synnytystapaa eroavat toisistaan, ja mitä erityispiirteitä niihin liittyy.

Eutokinen synnytys

Eutokinen ja dystokinen ovat kaksi teknistä synnytykseen liittyvää termiä, joita käytetään lähes yksinomaan lääketieteellisissä piireissä. Eutokinen synnytys on synnytys, joka etenee omalla painollaan ilman lääkärin väliintuloa. Tämä tunnetaan yleisemmin niin sanottuna luonnollisena synnytyksenä, jolla viitataan normaaliin alatiesynnytykseen.

Kun suunnitteilla on eutokinen synnytys, ei synnytyksen ajankohdasta ole koskaan täyttä varmuutta. Tällöin synnytys tapahtuu yleensä raskausviikkojen 37-41 välillä. Laskettu aika antaa äidille suuntaa antavan arvion vauvan tuloajankohdasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gordon: Obstetrics Gynecology & Infertility. 5th Edition. Scrub Hill Press Inc. 2001.
  • Rivlin: Manual of Clinical Problems in Gynecology and Obstetrics. 5th Edition. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 2000.
  • Lambrou: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 1999.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.