9. raskausviikko - Äitiyden Ihme
 

9. raskausviikko

9. raskausviikko

Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2021

Kun 9. raskausviikko koittaa, raskaus on kestänyt 8 viikosta ja 0 päivästä 8 viikkoon ja 6 päivään. Tässä vaiheessa noin 0,5 gramman painoista ja 15-22 millimetrin pituista alkiota aletaan kutsua sikiöksi.

Sikiön kehitys 9. raskausviikolla

9. raskausviikolla sikiö liikkuu jo paljon ja reagoi myös äidin kehon ulkopuolelta tuleviin ärsykkeisiin. Äiti ei kuitenkaan vielä moneen viikkoon tunne näitä liikkeitä. Tässä vaiheessa sikiön elimet eivät vielä ole niin kehittyneet, että sen sukupuoli pystyttäisiin ennustamaan. Sukupuoli on kuitenkin määräytynyt jo hedelmöittymisen hetkellä, ja 9. raskausviikolla sikiön kivekset tai munasarjat alkavat muodostua.

Tässä vaiheessa raskautta myös sikiön maksa, keuhkot, sappirakko, perna ja lisämunuainen kehittyvät. Samoin henki- ja ruokatorvi alkavat kehittyä ja suolisto kasvaa. 9. raskausviikon lopulla sydämen kammiot, sydämen puolikuuläpät sekä keuhko- ja päävaltimot kehittyvät. Vaikka sikiön pää on edelleen suuri suhteessa muuhun vartaloon, vartalo alkaa ottaa päätä kiinni kasvuvauhdissa. Tässä vaiheessa sekä sääret että käsivarret ovat kasvaneet pituutta ja varpaiden aiheet ovat alkaneet kehittyä. Samoin käsien rakenne alkaa hahmottua, ja sormet erottuvat jo selvästi.

9. raskausviikko

Sikiö on vasta noin mansikan kokoinen, mutta alkaa näyttää jo enemmän ihmiseltä. Se ei enää ole käpertyneenä, vaan alkaa suoristua, ja sen niska on erotettavissa. Sen silmäluomet kehittyvät, korvat ovat näkyvissä ja nenässä saattaa jo näkyä sieraimet. Myös suu on kehittynyt, ja sikiö availee ja sulkee suutaan.

9. raskausviikko äidin näkökulmasta

Odottavan äidin keho valmistautuu imetykseen, ja hänen rintansa alkavat tuntua suuremmilta, painavammilta ja usein myös herkemmiltä. Nännipihoihin voi ilmestyä pieniä koholla olevia paukamia, eli nännejä kosteuttavia öljyjä imetyksen aikana tuottavia Montgomeryn rauhasia.

Tässä vaiheessa raskautta kohdun koko lähes tuplaantuu, ja lihasten venyminen voi tuntua pistävänä kipuna vatsassa. Myös pahoinvointi ja mielialan vaihtelut ovat yleisiä sivuoireita. Moni raskauden läpikäynyt on kertonut pahoinvoinnin olleen rajuimmillaan nimenomaan 9. raskausviikolla, mikä johtuu pahoinvointia aiheuttavan hormonin erityksen lisääntymisestä. Väliaikainen verenpaineen lasku ja lisääntynyt virtaavan veren määrä voivat aiheuttaa äidille huimausta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García Mendoza, Isabel María. “Efecto del jengibre dietético como método alternativo para paliar náuseas y vómitos en el embarazo.” (2018).
  • Iñíguez, Camilo, and Sahba Sedaghat. “Enfrentamiento práctico a patologías otorrinolaringológicas frecuentes durante el embarazo, una revisión de la literatura.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 79.2 (2019): 221-228.
  • DE LA MADRE, TORRENTE SANGUÍNEO. “Prueba prenatal no invasiva.” (2015).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.