7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana

7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 20 heinäkuu, 2021

Raskausaika on yleensä monella tapaa ihana vaihe, mutta valitettavasti se tuo usein mukanaan myös tiettyjä epämukavia asioita ja oireita, kuten selkä- ja liitoskipuja. Näistä molempiin – ja moneen muuhunkin vaivaan – apu voi löytyä hyvästä tukivyöstä. Alla jaamme seitsemän hyvää syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana.

7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana

 1. Hyvä tukivyö lievittää ylä- ja alaselän kipuja. Selkäkipu on yksi yleisimmistä vaivoista raskauden aikana. Tukivyö on yksinkertainen ratkaisu, joka saa odottavan äidin tuntemaan olonsa paremmaksi. Tukivyöstä on usein apua myös liitoskipuihin.
 2. Tukivyö auttaa tukemaan selkäydintä ja parantaa selän asentoa. Hyvän asennon ylläpitäminen on usein vaikeaa raskauden aikana, ja tukivyön käyttö auttaa parantamaan ryhtiä ja pitämään selkärangan oikeassa asennossa kehon kokemista muutoksista huolimatta.
 3. Tukivyö vähentää kohdun ja lapsen lantion alueelle aiheuttamaa painetta. Kasvavan lapsen lantioon aiheuttama paine voi tuntua todella epämukavalta, mutta onneksi tukivyö voi auttaa vähentämään tätä painetta.
 4. Tukivyö mukautuu naisen muuttuvaan kehoon ja kasvavaan vatsaan. Tämä kuitenkin vaatii sen, että nainen hankkii juuri itselleen oikean kokoisen ja muotoisen vyön.
 5. Tukivyö tukee vatsaa ja selkää ja tekee näin odottavan äidin olon huomattavasti mukavammaksi.
 6. Hyvä tukivyö on helppo pukea ja riisua. Kannattaa valita esimerkiksi tukivyö, jossa on takana kunnollinen tarranauha, joka paitsi helpottaa vyön pukemista, myös antaa siihen säätövaraa vatsan kasvaessa.
 7. Hyvä tukivyö mukautuu kaikkiin naisen liikkeisiin. Vyötä knnattaa ehdottomasti kokeilla päälle ennen ostopäätöstä, jotta tulee valinneeksi juuri itselleen sopivan mallin ja koon.

“Lapsen saaminen on epäilemättä kaunein teko, jonka kaksi ihmistä voi tehdä.”

– Tuntematon

7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana

Suosituksia tukivyön käyttöön raskauden aikana

Tukivyötä käytettäessä raskauden aikana on syytä muistaa muutamia suosituksia:

 1. Tukivyön käyttö kannattaa aloittaa 25.-30. raskausviikon tienoilla. Tämä on vaihe, jossa suurin osa odottavista äideistä alkaa kokea epämukavuutta.
 2. Käytettävän tukivyön tulee olla oikean kokoinen. Vyö mukautuu naisen kehon muutoksiin, mutta vain, jos se on käyttäjälleen sopiva.
 3. Tukivyön tulee olla joustava, sillä odottavan äidin keho muuttuu jatkuvasti raskauden edetessä, minkä lisäksi hänen täytyy pystyä liikkumaan normaalisti myös käyttäessään vyötä.
 4. Tukivyö ei saa olla liian tiukka. Sen ei ole tarkoitus saada naista vaikuttamaan hoikemmalta, vaan tukea selkää ja kasvavaa vatsaa. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa, että tukivyön kanssa on helppo liikkua, istua ja hengittää.
 5. Tukivyö ei saa painaa vatsaa liikaa. Liika paine voi aiheuttaa verenkiertohäiriöitä, pahoinvointia, huimausta ja äärimmäisissä tapauksissa jopa pyörtymisen.
 6. Tukivyö tulee olla helppo pukea ja riisua.
Tukivyön käyttö raskauden aikana

Tukivyön käyttö raskauden jälkeen

Tukivyön käyttöä ei välttämättä tarvitse lopettaa lapsen synnyttyä, sillä siitä on erilaisia hyötyjä myös raskauden jälkeen:

 1. Iho venyy ja löystyy raskauden aikana, ja tukivyö voi auttaa palauttamaan sen kiinteyden.
 2. Raskauden aikana tietyt sisäelimet liikkuvat normaaleilta paikoiltaan tehdäkseen tilaa kasvavalle kohdulle. Tukivyön käyttö raskauden jälkeen nopeuttaa näiden elinten palaamista paikoilleen.
 3. Tukivyö tukee selkää ja parantaa näin ryhtiä. Vastasyntyneen kanssa äiti joutuu jatkuvasti kumartelemaan ja nostelemaan, ja tukivyö antaa tällöin hyvän tuen keholle.
 4. Tukivyö voi auttaa vatsaa palautumaan entiseen muotoonsa ja kokoonsa.
 5. Moni tuore äiti tuntee epävarmuutta tai epämukavuutta omassa kehossaan synnytyksen jälkeen. Vaatteet istuvat paremmin tukivyötä käytettäessä.
 6. Tukivyö saa takapuolen näyttämään paremmalta.
 7. Tukivyön käyttö synnytyksen jälkeen auttaa vähentämään selkäkipuja ja pitämään selän suorassa.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 vinkkiä parempaan raskauden aikaiseen uneen
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
6 vinkkiä parempaan raskauden aikaiseen uneen

Raskauden aikaiset uniongelmat ovat tavallisia. Tämän vuoksi jaamme tänään muutamia vinkkejä parempaan raskauden aikaiseen uneen. • Guía de cuidados en el embarazo. Consejos de su matrona. Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. [Documento en línea].
 • Higiene postural en el embarazo. PRIM S.A. [Documento en línea].