Nämä asiat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta - Äitiyden Ihme
 

Nämä asiat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

Nämä asiat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2021

Lapset oppivat tavallisesti ryömimään ja konttaamaan 8-10 kuukauden iässä, minkä jälkeen alkaa kävelemisen harjoittelu. Lapselle avautuu uusi maailma, kun hän pystyy vihdoin liikkumaan ja tutkimaan maailmaa itsenäisesti. Kaikki uusi ja ihmeellinen kiinnostaa lasta, ja valitettavasti tällaisiin asioihin lukeutuu myös vaaratilanteita aiheuttavia paikkoja ja asioita. Jokaisessa kodissa on esineitä ja asioita, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta, ja vanhempien onkin tärkeää alkaa kiinnittää erityistä huomiota kodin turvallisuuteen viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa liikkua itsenäisesti.

Nämä asiat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

  • Lääkkeet. Vaikka hyvin varusteltu lääkekaappi onkin tarpeellinen jokaisessa lapsiperheessä, lääkkeet on tärkeä säilyttää niin, että lapsi ei pääse niihin missään tapauksessa käsiksi. Lääkkeisiin liittyvillä vahingoilla on pahimmillaan hengenvaarallisia seurauksia.
  • Myrkylliset aineet. Jokaisessa kodissa säilytetään monia myrkyllisiä aineita. Siivouskaappi sisältää erilaisia kodin puhdistusaineita, ja jos perheellä on piha, kotona saatetaan säilyttää esimerkiksi lannoitteita, rikkaruohojen kitkemiseen tarkoitettuja tuotteita ja torjunta-aineita. Tällaiset aineet voivat olla lapselle jopa lääkkeitä vaarallisempia, sillä niiden aiheuttamaan myrkytystilaan ei välttämättä ole tehokasta hoitokeinoa. Sen vuoksi tämän tyyppisen tuotteet kannattaa aina säilyttää lukitussa kaapissa tai vähintään kaapin ylähyllyllä.
  • Terävät esineet ja työkalut. Veitset ja muut terävät esineet tulee aina säilyttää poissa lasten ulottuvilta, sillä lapsi, jonka motoriset kyvyt eivät vielä ole täysin kehittyneet, vahingottaa niillä helposti itseään. Sama pätee työkaluihin ja jopa moniin askarteluvälineisiin, kuten kuumaliimapistooliin ja neuloihin. Vaikka lapsi ei satuttaisikaan itseään, esimerkiksi vasaralla on helppo tehdä vahinkoa kodin irtaimistolle.
  • Tukehtumisvaaran aiheuttavat esineet. Tietyssä iässä lapsi laittaa kaiken löytämänsä suuhunsa. Tämä on lasten tapa tutustua ja aistia maailmaa. Lelusta tai muusta esineestä irronneet pienet osat voivat suuhun joutuessaan tukkia ilmatiet ja aiheuttaa tukehtumisen. Kaikki pienet esineet sekä tavarat, joista voi irrota pieniä osia, täytyy siis pitää poissa lasten ulottuvilta.
  • Pistorasiat. Pistorasiat ovat yksi kodin vaaranpaikoista, sillä ne houkuttelevat lasta työntämään niihin sormensa tai pieniä esineitä, mikä voi johtaa kevyeen sähköiskuun tai pahimmillaan vielä huonomapan lopputulokseen. Kaikki pistorasiat kannattaa siis peittää niille tarkoitetuilla suojilla. Myöskään sähköjohtoja ei kannata jättää risteilemään lattioille.
  • Paristot. Vaikka raskasmetallien käyttö nappiparistoissa väheneekin, paristokäyttöiset esineet on syytä pitää poissa lasten ulottuvilta. Sen lisäksi, että pariston nieleminen aiheuttaa tukehtumisvaaran, pariston sähkövirta voi polttaa reiän ruokatorveen tai suolistoon.
  • Lasi. Pieni lapsi ei vielä osaa toimia varovaisesti lasiesineiden lähellä ja rikkoo helposti esimerkiksi pöydänreunalle jätetyn vesilasin. Pahimmillaan lasinsirpaleet aiheuttavat lapselle tai toiselle perheenjäsenelle tikkejä vaativan haavan.
  • Tupakansavu. Kaikki tietävät, että tupakointi on vaarallista kaiken ikäisille. Jo tupakansavulle altistuminen vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.
  • Puhelimet. Vaikka puhelin ei aiheuttaisi varsinaista vaaraa lapselle, se kannattaa pitää poissa lapsen ulottuvilta, jos sen halutaan pysyvän ehjänä ja poissa vääristä paikoista. Yksikään vanhempi tuskin haluaa älypuhelimensa päätyvän esimerkiksi vessanpönttöön.
Nämä asiat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

Turvallinen koti lapsille

Sen lisäksi, että yllä mainitut esineet pidetään poissa lasten ulottuvilta, vanhempien kannattaa alkaa miettiä muutakin kodin turvallisuutta jo lapsen ollessa pieni. Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa ryömiä ja kontata, hän pystyy liikkumaan yllättävänkin nopeasti ja on kiinnostunut tutkimaan kaikki kodin nurkat.

  • Terävien kulmien peittäminen. Sen lisäksi, että pistorasiat suojataan oikeaoppisesti, pöytien ja muiden huonekalujen terävät kulmat kannattaa peittää.
  • Pääsyn estäminen vaarallisiin paikkoihin. Uuniin sekä kaappeihin ja laatikoihin, joissa säilytetään potentiaalisesti vaarallisia aineita tai tavaroita, kannattaa asentaa lapsilukko. Lapsen ei ole hyvä viettää aikaa yksin esimerkiksi keittiössä, autotallissa tai kellarissa.
  • Johtojen piilottaminen. Sen lisäksi, että vioittuneessa johdossa voi piillä sähköiskuvaara, mikä tahansa johdollinen laite voi olla vaarallinen, jos lapsi kietoutuu johtoon.
  • Huonekalujen kiinnittäminen. Painavat ja suuret huonekalut on syytä kiinnittää huolellisesti paikoilleen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa opetella seisomista, hän alkaa ottaa tukea ympärillään olevista esineistä ja huonekaluista. Siksi on tärkeää, että kaikki esineet, jotka ovat vaarassa kaatua tai pudota, kiinnitetään seinään tai nostetaan pois lapsen ulottuvilta.
  • Liukuesteen mattojen alle. Mikäli lattioilla halutaan pitää mattoja, niiden alle kannattaa asettaa liukuesteet, mikä ehkäisee kaatumisia ja liukasteluja lapsen ottaessa ensiaskeleitaan.
  • Portaiden suojaaminen. Sekä portaiden ylä- että alapää kannattaa suojata turvaportilla, jotta lapsi ei vahingossa pääse kulkemaan portaissa ennen kuin hänet on opetettu kävelemään niissä turvallisesti.
  • Ikkunoiden luokse pääsyn estäminen. Ikkunoiden alla ei kannata säilyttää huonekaluja tai esineitä, joiden päälle lapsi voi kiivetä ja päästä näin ikkunalle. Mikäli ikkunat on helppo avata, niihin kannattaa asentaa erilliset lapsilukot. Edes tuuletusikkunoita ei saa jättää raolleen niin, että lapsi pääsee kiipeämään niistä ulos.
  • Vaarallisten esineiden piilossa pitäminen. Muovipussit, paristot, tupakansytyttimet, tulitikut, kolikot ja kaikki muut mahdollisesti vaaralliset esineet on aina pidettävä poissa lasten ulottuvilta.
  • Lääkkeiden ottaminen piilossa. Vanhempien kannattaa ottaa omat lääkkeensä niin, että lapsi ei ole todistamassa tätä. Tämä perustuu siihen, että lapsilla on tarve matkia aikuisten tekemisiä. Se, että lapsi näkee vanhempansa laittavan pillerin suuhunsa, voi houkutella häntä toimimaan samoin.
  • Sähkölaitteiden vahtiminen. Lasta ei saa jättää yksin päällä olevan uunin, hellan, pesukoneen tai minkään muunkaan sähkölaitteen kanssa. Erityisesti hella on ruoanlaiton aikaan vaaran paikka.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.