Miksi lapsi pureskelee kynsiään?
Onykofagia, tai arkisemmin kynsien pureskelu, on hyvin yleinen tapa etenkin lapsilla. Monien aikuistenkin on vaikea jättää kyntensä rauhaan, mutta miksi juuri niin moni lapsi pureskelee kynsiään?
Kyseinen tapa voi alkaa niinkin varhain kuin kolmevuotiaana, ja siitä on usein hyvin vaikea päästä eroon. Siksi ei olekaan epätavallista, että henkilö pureskelee kynsiään vielä aikuisenakin.
Vaikka tämä voikin olla hankalaa, meidän tulee vanhempina pyrkiä estämään se, että kynsien pureskelu muodostuu lapselle tavaksi. Vaikka kyseessä onkin hyvin yleinen tapa, kynsien pureskelemisella voi olla haitallisia seurauksia. Se voi nimittäin jopa vaikuttaa lapsen kehitykseen, suun terveyteen ja myös hänen itsevarmuuteensa.
Seuraavaksi selitämme, miksi niin moni lapsi pureskelee kynsiään, ja jaamme muutamia tavan lopettamista helpottavia vinkkejä vanhemmille.
Kynsien pureminen on lapselle tapa käsitellä hänen kokemansa voimakkaat tunteet.
Miksi lapsi pureskelee kynsiään ja mitä riskejä tavassa on?
Kynsien pureskelu ei ole sairaus, vaan tapa ja pakkomielteinen teko. Sitä ei yleensä tehdä tietoisesti, eikä sen takana ole tiettyä tavoitetta, kuten vanhemmilta huomion saamista . Sen perimmäinen syy voi olla siinä, että lapsi ei ole täysin oppinut pois peukalon imemisestä.
Kynsien pureskeluun on kuitenkin muitakin mahdollisia syitä. Lapsi voi kehittää tämän tavan uteliaisuudesta, tylsistymisestä tai matkimisesta johtuen, tai esimerkiksi stressin lievittämiseksi tai vain tottumuksen muodostaakseen.
Kynsien pureskelu on tapa käsitellä niitä voimakkaita tunteita, joita lapsuudessa koetaan. Jos lapsen huomataan pureskelevan kynsiään silloin tällöin niin, että hän ei vahingoita itseään, todennäköisesti ei ole mitään syytä huoleen.
Useimmiten pureskelemisen tapa katoaa iän lisääntyessä, mutta on tärkeää, että lapsi ei saa tätä tapaa ollenkaan, sillä se tuo mukanaan eräät riskit.
Ensimmäisenä vaarana on se, että lapsi vahingoittaa itseään. Puremat voivat aiheuttaa tulehtumista ikenissä, ja ne voivat vaikuttaa hampaiden kehittymiseen ja kasvuun, ja lisäksi ne voivat edistää syylien kehittymistä.
Pureskelu voi myös johtaa lapsen itsetunnon heikentymiseen, sillä se tekee kynsistä epämiellyttävän näköiset.
Kuinka estää lasta pureskelemasta kynsiään?
Usein lapsi saa tämän tavan ihan omillaan, mutta jos kynsien pureskelu ei lopu tai mikäli se on hyvin häiritsevää, ota avuksesi nyt esittelemämme toimivat vinkit estääksesi sen jatkumista.
Tavan poistaminen ei onnistu yhdessä päivässä. Siihen tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä.
Ensinnäkin meidän tulee vanhempina olla kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä lastemme kanssa, muta hyviä taktiikoita kynsien pureskelun saamiseksi katoamaan ovat seuraavat:
Älä laita lastasi arestiin tai rankaise häntä muuten. Ellei tässä ole kyse tietoinen teko, on vaikeaa estää lasta pureskelemasta kynsiään. Se, että rankaiset häntä jostakin sellaisesta asiasta, jota hän ei tee tietoisesti, ei ole hyvä valinta.
- Yritä saada selville tottumuksen syyt. Riippumatta käyttämästäsi korjauskeinosta, mikäli et tiedä syytä lapsesi kynsien pureskelemiseen, et tule pystymään saamaan tätä tapaa katoamaan. Puhu lapselle, selitä hänelle tilanne ja selvittäkää yhdessä, kuinka voisitte muuttaa tätä hankittua tapaa. Lisäksi sinun tulee kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka saavat selvästi aikaan kynsien pureskelua.
- Anna lapsellesi vaihtoehtoja. Voit ehdottaa muita asioita tai rentoutumisen tekniikoita niinä hetkinä, kun hän tuntee halua purra kynsiään. Sen lisäksi, että tämä saa hänen huomionsa suuntautumaan muualle ja auttaa sivuuttamaan kyseisen halun, nämä keinot auttavat vähentämään jännitettä ja hermostuneisuutta, joita lapsi kokee.
- Yritä saada hänet harrastamaan liikuntaa. Sillä kynsien pureskelu on yleensä stressistä johtuva tapa, fyysinen aktiivisuus voi auttaa pitämään tämän huonon ilmiön loitolla. Lisäksi liikunnan harrastaminen lapsuudessa on tärkeää lapsen kehityksen kannalta.
- Ole hyvin kärsivällinen. Huonosta tavasta eroon pääseminen vie kauemmin kuin päivän tai muutaman. Tämä on pitkä ja hidas prosessi, johon vaaditaan paljon sinnikkyyttä ja yrittämistä. Rohkaise lastasi löytämään parempia sopeutumiskeinoja ongelmiin, jotta hän voisi hallita kynsien pureskelun impulssejaan, ja osoita hänelle, että tuet häntä kaikin tavoin.
Milloin kynsien pureskelusta täytyy huolestua?
Jos kynsien pureskelun lisäksi lapsellasi ilmenee muuta hermostuneisuudesta kertovaa käytöstä, älä sivuuta asiaa – vie hänet tässä tapauksessa lääkäriin.
On helppoa mieltää kynsien pureskelu vain pikkupulmaksi, sillä onhan se hyvin yleistä. Joskus lapsen kynsien pureskelu voi olla merkki voimakkaasta ahdistuksesta. Jos lapsesi sormet ovat haavaiset tai veriset, tai jos hänellä on syyliä tai tulehduksia, sinun tulisi viedä hänet lääkäriin.
Huomioi, että on aina suositeltua ottaa yhteyttä lastenlääkäriin silloin, jos tähän tapaan yhdistyy muita hermostuneisuudesta kertovia ilmiöitä tai käytöstä. Jos esimerkiksi huomaat, että hän nipistelee ihoaan, nyppii silmäripsiään tai hiuksiaan, tai jos hänen unirytminsä muuttuu, käy lääkärissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Leung, A. K., & Robson, L. M. (1990). Nailbiting. Clinical pediatrics, 29(12), 690-692. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000992289002901201
- Malone, A. J., & Massler, M. (1952). Index of nailbiting in children. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 47(2), 193. https://psycnet.apa.org/record/1953-02841-001
- Tanaka, O. M., Vitral, R. W. F., Tanaka, G. Y., Guerrero, A. P., & Camargo, E. S. (2008). Nailbiting, or onychophagia: a special habit. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, 134(2), 305-308. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889540608000048