Ovatko lasten pyörälliset kengät hyvä vai huono keksintö? - Äitiyden Ihme
 

Ovatko lasten pyörälliset kengät hyvä vai huono keksintö?

Pyörälliset kengät ovat lapsilla nykyisin melko suositut, mutta ne tulisi nähdä enemmänkin leikkivälineinä kuin normaaleina jalkineina. Runsaasti käytettynä pyörällisten kenkien haitat voivat nimittäin olla niiden tuomia hyötyjä suuremmat.
Ovatko lasten pyörälliset kengät hyvä vai huono keksintö?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten pyörälliset kengät ovat nykyään melko tavallinen näky katukuvassa. Tällaiset kengät ovat monissa maissa hyvinkin suosittuja, mutta vanhemmat eivät tule aina miettineeksi, voiko tämän tyyppisillä jalkineilla olla vakaviakin haittoja lapsen terveydelle.

Vastaus siihen, ovatko pyörälliset kengät hyvä vai huono asia lapsen kannalta, riippuu kuitenkin siitä, miten niitä käytetään. Tällaiset jalkineet tulisi nähdä enemmänkin leikkivälineinä kuin normaaleina jalkineina. Runsaasti käytettynä pyörällisten kenkien haitat voivat nimittäin olla niiden tuomia hyötyjä suuremmat.

Pyörät kengissä – miksi ihmeessä?

Kyseessä ovat siis kengät tai tossut, joissa on pienet pyörät kannoissa. Lapsi pystyy siis kenkien avulla muun muassa liukumaan eteenpäin. Sen jälkeen, kun pyörälliset kengät saapuivat kauppoihin muutamia vuosia sitten, niistä on tullut hyvin suosittuja 3-12-vuotiaiden lasten keskuudessa. Yleisin kysymys niitä koskien on kuitenkin se, ovatko ne oikeasti hyödyksi ja mitä haittaa niistä voi olla.

Pyörälliset kengät ovat ehdottomasti enemmän lelu kuin arjessa jatkuvasti käytettävät kengät. Lasten tulisi siis käyttää niitä vain silloin tällöin, eikä joka päivä ja kaiken aikaa. Koska pyörälliset kengät muistuttavat ulkonäöllisesti tavallisia kenkiä, moni vanhempi saattaa ajatella, että ne sopivat aivan hyvin samanlaiseen käyttöön kuin tavalliset kengät.

Vaikka pyörällisissä kengissä on omat hyvät tai hauskat puolensakin, ne eivät ole lapselle terveelliset, mikäli hän käyttää niitä joka päivä ja hyvin runsaasti.

Ovatko lasten pyörälliset kengät hyvä vai huono keksintö?

Lasten mielestä – kuten voit arvata – tällaiset pyörillä varustetut kengät ovat tietysti hyvin hauskat. Hehän pystyvät näin liikkumaan paljon nopeammin ja etenemään liukuen tavallisen kävelemisen sijaan!

Siitä huolimatta, että kenkien ulkonäkö hämää tavallisia lenkkareita muistuttavalla mallillaan, näiden kenkien suurin tarkoitus on tarjota lapselle hauskaa ajanvietettä. Toisin sanoen pyörälliset kengät ovat lapselle leikin ja viihteen mahdollistavia tuotteita.

Pyörällisten kenkien haitat

Kuten sanottu, pyörät kengissä voivat aiheuttaa paljon enemmän haittoja kuin hyötyjä etenkin, jos lapsi käyttää niitä joka päivä. Ensinnäkin ne voivat olla lapselle vaaralliset, mikä on melko selvää ottaen huomioon, että hän liikkuu tällöin paljon liukuen, eikä kävellen.

Lapsi ei nimittäin usein pysty hallitsemaan sitä, kuinka nopeasti hän pyörillä liukuu. Hän saattaa siis kopastua tai kaatua. Kun hän kaatuu odottamatta, seurauksena voi olla luunmurtumia ja muita ikäviä vammoja. Jotta voisit estää tällaisia onnettomuuksia, pyörällisten kenkien kanssa on syytä käyttää suojavarusteita.

Yksi tärkeimmistä haitoista näiden kenkien kohdalla on kuitenkin se, että ne eivät ole kovin hyväksi lapsen kehon terveydelle. Mistä tämä sitten johtuu? Siitä, että sen lisäksi, että lapsi saattaa kärsiä kaatumisen aiheuttamista vammoista, liian runsas pyörällisten kenkien käyttö voi aiheuttaa selkäkipua.

Asiassa on oleellista se, että tämän tyyppinen epätavallinen kenkä ei mahdollista sitä, että jalka olisi täydessä kontaktissa lattian kanssa. Kun lapsi siis käyttää pyörällisiä kenkiä, hänen jalkansa saa hyvin vähän tukea, ja tämä voi sitten aiheuttaa kipuja ja särkyjä. Pidemmän ajan kuluessa seurauksena voi myös olla vakavampia ongelmia lapsen terveydelle.

Kannattaako siis lapsen antaa käyttää pyörällisiä kenkiä?

Ovatko lasten pyörälliset kengät hyvä vai huono keksintö?

Voidaan sanoa tiivistäen, että mikäli näitä kenkiä ajatellaan leikkikaluna – jota käytetään vain tietyn verran -, eikä tavallisina kenkinä, ne eivät ole mitenkään liian vaaralliset lapselle. Ne voivat olla hänelle hyvin innostava väline, joka mahdollistaa yhden tavan viettää aikaa hauskalla tavalla.

Usein kuitenkin käy niin, että lapsi käyttää näitä kenkiä paljon, ja tällöin olisi otettava huomioon mahdolliset haitat terveydelle. Ei siis koskaan tulisi sallia lapsen käyttää pyörällisiä kenkiä joka päivä ja runsaasti.

Mikä on paras kenkätyyppi lapselle jokapäiväiseen käyttöön?

Voidaan sanoa, että hyvä kenkä päivittäiseen arjen käyttöön lapselle on sellainen, jossa on riittävän leveä etuosa, jotta varpaat eivät joudu olemaan purustettuina. Niissä tulisi myös olla keskiosassa joustavuutta sekä sellainen kanta, joka tarjoaa jalkaterälle riittävästi vakautta.

Kaiken kaikkiaan, vastauksena alun kysymykseen, voidaan sanoa että on ihan OK sallia lapselle pyörällisten kenkien käyttö, mutta vain rajoitetuksi ajaksi. Niitä voidaan siis käyttää huoletta, mikäli niihin suhtaudutaan kuin yhtenä leluna muiden joukossa, mutta ne eivät sovi arjen kengiksi tai jokapäiväiseen käyttöön, sillä tällöin ne voivat aiheuttaa haittaa terveydelle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.