7 parasta lastensatuklassikkoa - Äitiyden Ihme
 

7 parasta lastensatuklassikkoa

7 parasta lastensatuklassikkoa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2019

Lapset rakastavat sitä, että heille luetaan tai kerrotaan satuja. Tarinat herättävät lapsen mielikuvituksen ja saavat tämän kuvittelemaan itsensä erilaisiin olosuhteisiin ja ymmärtämään paremmin ympäröivää mailmaa.

Sadut voivat myös auttaa lasta järkeistämään sen, mitä hän kokee omassa elämässään. Ne myös edistävät lapsen moraalin ja arvojen kehittymistä ja antavat tietoa siitä, miten erilaisissa tilanteissa tulee käyttäytyä.

Monet kirjailijat ovat tienneet tämän jo pitkän aikaa, ja jotkut heistä ovat pystyneet luomaan tarinoita, jotka ovat kasvattaneet lukuisia sukupolvia ja jotka eivät tule koskaan menemään pois muodista. Alla listaamme seitsemän lastensatuklassikkoa, joita kerrotaan yhä uudelleen perheen pienimmille lukemattomissa kodeissa ympäri maailmaa.

7 parasta lastensatuklassikkoa

1. Ruma ankanpoikanen

Ruma ankanpoikanen on H. C. Andersenin kirjoittama satu. Tämä kaunis tarina kertoo tovereidensa torjumaksi tulevan ankanpoikasen epäonnisista seikkailuista. Kasvettuaan ankanpoikanen ymmärtää olevansa tosiasiassa joutsen, ja että toiset näkivät sen rumana vain siksi, että se oli erilainen. Joutsenten keskellä ja ihmisten parissa sitä pidetäänkin kauniina.

Tämä tarina kertoo yksinkertaisella ja nokkelalla tavalla lapsille siitä, miten tärkeää on kunnioittaa toisia, vaikka he olisivat erilaisia kuin itse on. Satu viittaa myös muutokseen, jonka ihminen voi kokea elämänsä aikana.

7 parasta lastensatuklassikkoa

2. Kolme pientä porsasta 

Kolme pientä porsasta -tarinassa seikkailee sadun nimen mukaisesti kolme pientä porsasta, jotka yrittävät paeta pahalta sudelta. Ne kokeilevat erilaisia strategioita suojan rakentamiseksi, mutta kaikki niiden yritykset epäonnistuvat. Lopussa porsaat kuitenkin löytävät ratkaisun ja pääsevät suojaan isolta, pahalta sudelta.

Tämän tarinan juju on siinä, että kolme heikkoa yksilöä joutuvat kohtaamaan voimakkaamman ja väkivaltaisen yksilön. Satu korostaa järkevän ratkaisun löytämistä myös vaaran uhatessa. Tarina osoittaa, että on mahdollista välttää konflikteja ja jopa neutralisoida ulkoinen uhka. Eikä myöskään tiimityöskentelyn tärkeyttä sovi unohtaa.

3. Onnellinen prinssi

Onnellinen prinssi on Oscar Wilden teos, joka kertoo ainutlaatuisella tavalla riippumattomuudesta ja solidaarisuudesta. Tarina kertoo Onnellisen Prinssin patsaasta, joka suree kaupunkilaisten kokemaa kipua ja vääryyttä. Onnellinen Prinssi uskoi aina maailman olevan onnellinen paikka, kunnes hän todisti tavallisten puolustuskyvyttömien kansalaisten elämää. Oman elämänsä uhraten hän päättää auttaa kaupungin asukkaita tarjoamalla näille opetuksia arvoista, periaatteista ja hyvyydestä.

4. Hannu ja Kerttu

Hannu ja Kerttu -satu kertoo ovat saman nimisistä sisaruksista, joiden vanhemmat hylkäävät lapsensa metsään köyhyyden vuoksi. Lapset kehittävät järjestelmän löytääkseen reitin takaisin kotiin, mutta suunnitelma epäonnistuu, ja lapset eksyvät ja tulevat noidan vangitsemiksi.

Lopulta lapset ovat noitaa älykkäämpiä ja onnistuvat pakenemaan. He palaavat kotiin tarpeeksi rikkaina niin, että voivat jälleen elää vanhempiensa kanssa. Tässä tarinassa lapsilla on hyvin aktiivinen rooli. He eivät ole olosuhteiden armoilla, vaan heidän omat tekonsa auttavat parantamaan tilanteen.

7 parasta lastensatuklassikkoa

5. Pinokkio

Pinokkion seikkailut on italialaisen Carlo Collodin kirjoittama saturomaani, joka kuvaa erästä lasten suurimmista unelmista – nimittäin sitä, että lelu herää henkiin. Tarina kertoo omaa lasta toivovasta vanhasta puunveistäjästä, Geppettosta, joka valmistaa puunuken.

Keiju herättää nuken eloon, ja nukke muuttuu ilkikuriseksi ja tottelemattomaksi pojaksi, joka saa nimen Pinokkio. Pinokkion nenä on yleensä lyhyt, mutta se kasvaa tämän valehdellessa tai ollessa stressaantunut. Poika oppii pikkuhiljaa tottelemaan ja käyttäytymään hyvin. Tarina osoittaa, että elämä on prosessi, joissa on aina mahdollisuus muuttua paremmaksi ihmiseksi.

6. Keisarin uudet vaatteet

Keisarin uudet vaatteet on myös H. C. Andersenin kirjoittama tarina, ja se osoittaa häpeän voiman. Tarinassa huijarit saavat suuresti uusista vaatteista pitävän keisarin uskomaan, että he voivat valmistaa tälle asun, joka näkyy vain älymystölle, eivätkä tyhmät ja virkaansa pätemättömät näkisi vaatteita lainkaan. Keisari päättelee saavansa uusien vaatteidensa avulla selville, ketkä hänen virkamiehistään ovat kykenemättömiä tehtäväänsä.

Vaatturit pyytävät vaatteiden valmistamisesta suuren määrän kultaa ja silkkiä ja toimittavat myöhemmin keisarille tämän uuden vaatekerran – jota ei todellisuudessa ole olemassakaan. Keisari huomaa, ettei hän itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla puhumatta asiasta, koska pelkää muiden toteavan hänet kyvyttömäksi tehtäväänsä. Samoin käyttäytyy useampi keisarin virkamiehistä.

Lopulta keisari pukee vaatteet päälleen ja lähtee kulkueen mukana kaupunkiin, missä vaatteiden ihailu jatkuu, kunnes pieni lapsi huutaa, ettei keisarilla ole vaatteita päällään.

Tämä loistava tarina opettaa lapsia siitä, kuinka paljon vaikutusta valheella voi lopulta olla. Sekä keisari että hänen alaisensa näkevät sen, mitä ihmiset sanovat, että heidän tulisi nähdä. He tekevät tämän siksi, että pelkäävät typerältä näyttämistä, kun tosiasiassa pelko ja nolostus ovat ne asiat, jotka saavat heidät näyttämään typeriltä.

7. Punahilkka

Punahilkka on yksi tunnetuimmista länsimaisista lastensaduista, ja siitä on tehty loputon määrä erilaisia versioita. Tänä päivänä tunnetuin versio on Grimmin veljesten 1800-luvulla kirjoittama tarina.

Satu kertoo pienestä tytöstä, joka lähtee viemään vanhalle isoäidilleen ruokaa ja joutuu kulkemaan metsän halki. Metsässä tyttö kohtaa suden, joka saa tietää tytön määränpään. Susi kulkee oikopolkua isoäidin talolle, syö tämän ja pukeutuu tämän vaatteisiin.

Kun tyttö saapuu perille isoäidin talolle, susi toivottaa hänet tervetulleeksi. Punahilkka kummastelee isoäidin muuttunutta ulkonäköä, mutta ei ymmärrä pelätä. Lopulta susi syö tytön suihinsa. Paikalle osuu puunhakkaaja, joka surmaa suden ja pelastaa sekä Punahilkan että isoäidin.

Yllä mainitut ovat mielestämme seitsemän parasta lastensatuklassikkoa – mitkä ovat omat suosikkisi?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.