Vanhempi, älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta - Äitiyden Ihme
 

Vanhempi, älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta

Vanhempi, älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Erot äityvät toisinaan riitaisiksi, ja kun välit entiseen kumppaniin ovat huonot, saatetaan ex-kumppanista puhua hyvinkin negatiiviseen sävyyn. Erityisen haitallista tämä on, jos pariskunnalla on yhteisiä lapsia, jotka joutuvat kuulemaan ikäviä asioita toisesta vanhemmastaan. Aina negatiivissävytteinen puhe ei vaadi eroa, vaan vanhemmat voivat käyttää myrkyllistä kieltä toisiaan kohtaan myös eläessään saman katon alla. Olivatpa aikuisten omat tunteet mitä tahansa, lapsen ei pitäisi koskaan joutua kuulemaan, kuinka hänen vanhempansa puhuu pahaa toisesta vanhemmasta.

Rakasta ja tule rakastetuksi

Lapsille perhe on koko maailman keskipiste. Äiti ja isä ovat heille ne ihmiset joiden luokse voi mennä tilanteessa kuin tilanteessa, vanhemmat ovat heidän turvaverkkonsa. Rakkauden ja luottamuksen kautta lapset muodostavat oman persoonallisuutensa ja avautuvat maailmalle.

Lasten on saatava rakastaa tuntematta siitä syyllisyyttä. Lisäksi heidän vanhempiensa täytyy rakastaa heitä ehdoitta, jotta lapset voisivat kehittyä emotionaalisesti. Perhe on heidän turvallinen ja onnellinen paikkansa maailmassa, joka antaa heille itseluottamusta ja rohkaisee heitä tutkimaan uusia paikkoja. Perhe ja koti ovat lapselle vakaa paikka latautua, paikka johon he voivat kasvattaa vahvat juuret joiden avulla he voivat kasvaa ilman pelkoja. Perhe on niin tärkeä, että meidän on tehtävä kaikkemme tehdäksemme siitä harmonisen ja onnellisen.

Vanhempi, älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta

Anna lapsesi rakastaa molempia vanhempiaan

Olosuhteet eivät aina ole täydellisiä. Ehkä lasten toinen vanhempi ei koskaan ollutkaan mukana kuvassa tai ehkä erositte kumppanisi kanssa. Tai vaikka olisittekin edelleen yhdessä, välillenne voi syntyä konflikteja ja riitoja, jotka voivat vaikuttaa teidän väliseen suhteeseenne. Kaikki nämä olosuhteet ovat kuitenkin vain osa elämää. Aikuisena, ja etenkin vanhempina, meidän on kohdattava vastoinkäymiset parhaalla mahdollisella tavalla. On siis sanomattakin selvää, että sinun ja kumppanisi välisten välienselvittelyjen ei pitäisi koskaan vaikuttaa lastesi hyvinvointiin.

Yritä välttää sotkemasta lapsia riitojenne välille, jos pystyt. Tilanteella on joka tapauksessa aina vaikutus lasten elämään, mutta vaikutukset voivat olla erilaisia riippuen myös siitä, kuinka heidän ympärillään olevat aikuiset käyttäytyvät tilanteessa. Ehkä lapsesi toinen vanhempi ei ole käyttäytynyt hyvin tai ehkä hän on loukannut sinua tai pettänyt sinut jollakin tavalla. Ehkä sinäkin olet tehnyt virheitä myös vanhempana. On täysin normaalia, että tämä saa sinut tuntemaan vihaa tai katkeruutta.

Sinun täytyy kuitenkin käydä läpi oma tunneprosessisi voidaksesi antaa anteeksi. Epäilemättä, vanhempana sinun ensisijaisena tavoitteena tulisi kuitenkin aina olla lastesi suojeleminen. Tähän sisältyy myös toisen vanhemman näkökulmien kunnioittaminen, sekä hänen tunnesiteidensä suojaaminen lastensa kanssa. Lasten täytyy saada rakastaa molempia vanhempiaan ja tuntea itsensä rakastetuksi.

Vanhempi, älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta

Älä puhu pahaa lapsesi toisesta vanhemmasta

Puhuessasi pahaa lastesi toisesta vanhemmasta, varastat heiltä tärkeän osan heidän kehittymisestään ihmisenä. Jos sanot asioita, kuten “isäsi on poissa, koska häntä ei kiinnosta” tai “äitinne ei ole täällä, koska hän ei halua viettää aikaa kanssanne”, lapset eivät ymmärrä, että vika ei ole heidän. Lapset luulevat tuollaisista kommenteista, että syy on heissä. Lapsesi alkavat tuntea itsensä riittämättömiksi omien vanhempiensa silmissä, että heitä ei arvosteta, ja mikä pahinta, että he eivät ansaitse rakkautta.

Kun sanot lapsellesi, että “olet aivan kuin isäsi” tai “äitisi on yhtä vastuuntunnoton ja itsekäs kuin sinäkin”, asetat hänet hyvin vaikeaan tilanteeseen. Lapsesi tuntee pakotteen valita jompi kumpi puoli vanhemmistaan, ja hän tulee tuntemaan sanomisistesi johdosta syyllisyyttä siitä, että hän rakastaa molempia vanhempiaan.” Itse asiassa, lapsille tulee suuri aukko elämään. Heiltä puuttuu se vakaus ja harmonia elämästä, ja se korvautuu vihan ja hämmennyksen tunteilla.

Saatat ajatella, että lasten tulee tietää, millainen ihminen heidän toinen vanhempansa on, ja että sinun ei pitäisi valehdella heille. Saatat ajatella, että lapsilla on ikään kuin oikeus kuulla totuus. Todellisuudessa heillä on oikeus olla lapsia. Ja lapsilla on oikeus tuntea olonsa rakastetuksi ja turvalliseksi, eikä heidän tulisi joutua vielä kohtaamaan aikuisten ongelmia. Kun he kasvavat, he tietävät kyllä paremmin, ja ymmärtävät ja uudelleen järjestelevät lapsena läpi käymänsä tilanteet uudesta näkökulmasta. Mutta toistaiseksi, anna lastesi kasvaa rauhassa, äläkä kuormita heitä sinun ja kumppanisi välisillä ongelmilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez-Queija, I., & Oliva, A. (2003). Vínculos de apego con los padres y relaciones con los iguales durante la adolescencia. Revista de Psicología Social18(1), 71-86.
  • Nuñez Mederos, C. S., Pérez Cernuda, C., & Castro Peraza, M. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.