Onko Instagramin käyttö turvallista lapsille? - Äitiyden Ihme
 

Onko Instagramin käyttö turvallista lapsille?

Onko Instagramin käyttö turvallista lapsille?
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Instagram on suosittu kuvienjakopalvelu ja sosiaalinen verkosto, joka on sekä lasten että aikuisten ahkerassa käytössä. Kuten mihin tahansa sosiaalisen median palveluun, myös Instagramin käyttöön liittyy tiettyjä riskejä – etenkin, kun käyttäjänä on lapsi. Onko siis Instagramin käyttö turvallista vai tulisiko vanhempien ohjeistaa lapsiaan olemaan käyttämättä kyseistä palvelua?

Syitä, miksi Instagramin käyttö ei ole turvallista lapsille

Muut näkevät lapsen sijainnin

Sosiaalisen median kanavissa on mahdollista jakaa arkaluontoista sisältöä, jonka kaikille esitteleminen ei välttämättä kannata. On erityisen tärkeää, että alaikäiset eivät jaa tällaista sisältöä.

Käyttäjä voi merkitä Instagramissa julkaisemansa kuvan yhteyteen sijainnin, jossa kuva on otettu tai johon se liittyy. Vaikka tämä tieto saattaa vaikuttaa harmittomalta, sitä on mahdollista väärinkäyttää.

Onko Instagramin käyttö turvallista lapsille?

Joku voi esimerkiksi luoda kaavan käyttäjän käytöksestä ja aktiviteeteista seuraamalla hänen merkitsemiään sijainteja. Yksikään vanhempi ei halua, että joku saa selville hänen lapsensa tarkan olinpaikan Instagramin välityksellä. Tämän vuoksi lasta on hyvä ohjeistaa olemaan merkitsemässä sijaintiaan julkaisemiensa kuvien yhteyteen.

Tiettyjen kuvien julkaiseminen voi alkaa kaduttaa

Monet käyttäjät katuvat osaa Instagramissa julkaisemistaan kuvista. Se, että käyttäjä poistaa kuvan tililtään, ei tarkoita, etteikö joku jo olisi ottanut siitä kuvakaappausta tai jakanut julkaisua eteenpäin. Tässä vaiheessa käyttäjä ei voi enää tehdä paljoakaan estääkseen kuvan leviämistä.

Kuten sanotaan, kaikki internetiin kerran julkaistu pysyy internetissä ikuisesti.

Nettikiusaaminen

Nettikiusaamista, eli verkossa tapahtuvaa tarkoituksellista ja toistuvaa pahan mielen aiheuttamista, kuten pilkkaamista, nöyryyttämistä ja uhkailua, on esiintynyt jo vuosien ajan. Kyseessä on uusi kiusaamisen muoto, johon alentuvat niin lapset kuin aikuisetkin.

Ilmiö on tuttu erilaisilta internetin foorumeilta ja esimerkiksi Facebookista, ja valitettavasti sitä tavataan myös Instagramissa. Vanhempien on tärkeä pitää mielessä, että muut käyttäjät voivat kiusata lasta anonyymisti. Lasta tulee ohjeistaa kertomaan tällaisesta käytöksestä välittömästi vanhemmille.

Seksuaalissävytteiset ja väkivaltaiset kuvat

Vaikka Instagram ei hyväksykään seksuaalissävytteisten tai väkivaltaisten kuvien julkaisemista, kaikki eivät noudata sääntöjä, eikä palveluntarjoaja pysty poistamaan kaikkia sääntöjen vastaisia julkaisuja – ainakaan välittömästi.

Onko Instagramin käyttö turvallista lapsille?

Näin ollen myös Instagramissa on nähtävillä lukematon määrä lapsille sopimattomia kuvia. Tällaiset kuvat voivat aueta lapsen silmien eteen, vaikkei tämä niitä erityisesti etsisikään. Arkaluontoisissa kuvissa käytetään usein yleisiä ja harmittomalta kuulostavia aihetunnisteita, jolloin kuka tahansa voi törmätä näihin julkaisuihin.

Kuinka pitää Instagram turvallisena lapsille?

Paras tapa toimia, on kunnioittaa Instagramin 13 vuoden ikärajaa. Tämän lisäksi vanhempien kannattaa rohkaista lapsia pitämään tilinsä yksityisenä ja jakamaan kuvia ainoastaan luotetuille käyttäjille.

On vanhempien tehtävä keskustella lasten kanssa yleisesti sosiaalisen median käytöstä ja siihen liittyvistä riskeistä sekä asettaa Instagramia ja muita palveluita koskevat kodin säännöt. Heidän kannattaa myös seurata lapsen toimintaa erilaisissa sosiaalisissa verkostoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gross, Doug. Social networks and kids: How young is too young? CNN Tech (2009).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.