Älä koskaan lähde ilman hyvästelyä - Äitiyden Ihme
 

Älä koskaan lähde ilman hyvästelyä

Älä koskaan lähde ilman hyvästelyä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äiti usein välttelee tilanteita, jotka voivat tuottaa hänen lapselleen pahan mielen, koska hän ei halua nähdä lapsensa itkevän, kiukustuvan tai kyselevän, mihin äiti on menossa. Vaikka se voikin olla vaikeaa, sinun on toisinaan oltava poissa lapsesi luota, mutta älä kuitenkaan koskaan lähde ilman hyvästelyä.

Roolissasi äitinä olet saattanut esittää karkuria hipsimällä varpaillasi, harhauttamalla ja katoamalla ilman hyvästelyä, jotta lapsi ei näkisi sinun lähtevän tai pahoittaisi mieltään.

Mutta se, että omaksut vakoojan roolin ja yrität suorittaa mahdottomia vain päästäksesi töihin, käydäksesi kaupassa tai hoitaaksesi muita asioita, on paitsi uuvuttavaa, voi myös muuttua noidankehäksi, joka on terveellistä katkaista koko perheen hyvinvoinnin takia.

Älä huijaa lasta tai lähde ilman hyvästelyä

Siinä vaiheessa, kun lapsi huomaa sinun lähteneen, hän saattaa kokea olonsa huijatuksi, turvattomaksi ja lohduttomaksi, vaikka halusitkin päinvastaista. Hiljaiset lähdöt voivat olla turhauttavia ja monimutkaisia, mikä taas johtaa viivästyksiin, huoliin ja murheisiin ja lisää lapsen sopimatonta käytöstä.

Se, että hyvästelet lapsen luonnollisesti ja annat lapsen ,muistuttaa sinua tulemaan takaisin on terveellistä teille molemmille ja tekee tapahtumasta vähemmän traumaattisen niin lapselle kuin muullekin perheellesi.

Ajan myötä voit jättää taakse alitajuiset varoitusviestit ja negatiiviset tunteesi katoamisesta ilman hyvästelyä. Hyvästien myötä kommunikoit lapsen kanssa tavoin, joka hyödyttää teitä kumpaakin, vaikka pienokaisesi ei sitä täysin ymmärtäisikään ensimmäisillä kerroilla.

Ota hyvästelyn tapa osaksi lapsesi kasvatusta, niin hän tottuu siihen asteittain.

Sen, että selität lähtemisesi, tulisi olla osa päivittäistä kommunikointiasi äitinä siihen asti, kunnes lapsi pitää tapahtumaa täysin luonnollisena asiana. Lopulta voit jättää menneisyyteen kaikki ne tuhannet temput, joita olet tähän asti joutunut käyttämään päästäksesi livahtamaan ulos ovesta.

Älä koskaan lähde ilman hyvästelyä

Välitä lapselle positiivinen viesti

Äidit osoittavat usein elein tai sanoin sen kivun, jonka lapsen taakse jättäminen saa aikaan. Jos vältät tämän negatiivisen viestin eteenpäin välittämistä tai naamioimista, lapsi kokee olonsa mukavammaksi ja turvallisemmaksi, mikä taas tekee lähdöstä huomattavasti sujuvampaa.

Painota lapselle sitä, että hän tulee olemaan täysin turvassa. Muistuta hänelle, kuka pitää hänelle seuraa poissaolosi aikana, ja muistuta häntä siitä, milloin tulet takaisin. Nämä ovat avaimia, joiden avulla lapsi kokee olonsa turvalliseksi poissaollessasi.

Pois lähtemisen ilman hyvästejä ei tulisi koskaan olla vaihtoehto, kun mietitään, kuinka lapset ottavat usein mallia rakkaidensa käyttäytymisestä. Tällainen tapa on huonoksi lapsen kehitykselle.

Se, että jätät lapselle lämpimiä sanoja tai annat hänelle esineen tai lelun, josta hän pitää, tukee häntä ja vie hänen huomionsa terveellisellä tavalla muualle sillä välin, kun olet poissa.

Vahvista positiivista viestiä

Kun tulet takaisin, kysy, kuinka hän käyttäytyi tai mitä hän teki päivän aikana. Kuvaile mitä teit tai näytä lapsellesi tavara, jonka ostit, jos mahdollista. Tämä ehkäisee kaikkea negatiivista käyttäytymistä. Lapsesi ymmärtää, että puhuit totta siitä, että palaisit, ja tämä lujittaa turvan ja luottamuksen tunnetta välillänne.

Tunnista omat tunteesi

Se, että selvität lapselle, että on normaalia kokea pelkoa, levottomuutta ja kiintymystä, auttaa sinua kokemaan tulleesi ymmärretyksi. Selitä, että tämä pieni erossa olo on teille kummallekin hyväksi tietyissä asioissa, mutta että tulet kuitenkin aina takaisin antamaan rakkauttasi ja ymmärrystäsi.

Lapsen tunteiden väheksyminen tai emotionaalinen kiristys vain pitkittää hänen vihan tunnettaan tai kärsimystään. Muista, että meillä voi aikuisina olla kontrolli tästä tilanteesta ja meillä on äiteinä velvollisuus auttaa lapsiamme aina, kun he tarvitsevat tukeamme.

Neuvoja, jotka tekevät lähdön hetkestä vähemmän traumaattisen

Löydät alapuolelta joitakin neuvoja, jotta sinun ei tarvitse lähteä ilman hyvästien sanomista, ja jotta voit tehdä lähdön hetkestä luonnollisen tapahtuman:

  • Pysy rauhallisena
  • Pidä sanottavasi mahdollisen lyhyenä
  • Osoita rakkautta
  • Muistuta lasta, että tulet takaisin
  • Kerro lapselle, kuka jää hänen luoksensa
  • Ehdota asioita, joita hän voi tehdä poissaolosi aikana, kuten piirroksen tekoa tai askartelua sinulle ja lelujen keräämistä
  • Muistuta lapselle, kuinka paljon hyötyä hyvästä käytöksestä on
  • Palkitse lapsi hyvästä asennoitumisesta
  • Kuuntele, mikä lasta vaivaa
  • Vastaa lapsen huoliin ja hälvennä hänen epäilyksensä

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.