7 vinkkiä onnellisuuden opettamiseen lapselle - Äitiyden Ihme
 

7 vinkkiä onnellisuuden opettamiseen lapselle

7 vinkkiä onnellisuuden opettamiseen lapselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ehkäpä syvin vanhemman tunteista on toive siitä, että hänen lapsensa löytää elämässään onnen ja oppii pärjäämään minkä tahansa elämän eteen heittämän haasteen edessä. Näiden toiveiden lisäksi on tärkeää olla tietoisia niistä asioista, joita voimme tehdä auttaaksemme lapsiamme näkemään asioiden positiiviset puolet. Asiaa auttaaksemme jaamme tänään seitsemän vinkkiä onnellisuuden opettamiseen.

Onnellisuuden opettaminen lapselle onnistuu käyttämällä positiivisen psykologian tekniikoita. Voit opettaa lapsen aivoille, keholle ja sydämelle asioita siten, että hän oppii keskittymään omiin ja ympärillä olevien vahvuuksiin. Positiivinen psykologia voi auttaa opettamaan lapselle, kuinka tuntea olonsa vahvaksi ja arvostetuksi. Se voi myös auttaa lasta ymmärtämään, että hän voi jatkaa matkaa elämässään eteenpäin turvallisesti ja aina uutta oppien.

7 vinkkiä onnellisuuden opettamiseen lapselle

7 vinkkiä onnellisuuden opettamiseen lapselle

Onnellisuuden opettaminen tarkoittaa muutamien yksinkertaisten harjoitusten toteuttamista käytännössä, jotta voimme keskittyä positiivisiin tunteisiimme, joilla puolestaan on positiivinen vaikutus lastemme.

Positiivisen psykologian lähtökohta on, että se keskittää meidät olemaan optimisteja, ja täten auttamaan meitä kasvattamaan onnellisia lapsia.

1. Kannusta positiivisia tunteita

Aivomme, kehomme ja tietoisuutemme ruokkivat myös tunteitamme. Negatiivisilla kokemuksilla ja tunneilla näyttää kuitenkin olevan vielä vahvempi vaikutus, kuin positiivisilla.

Joskus voi vaikuttaa siltä, että meidän on helpompaa mennä vain huonojen ajatusten ja negatiivisten tunteiden vietävinä, joten on tärkeää tasapainottaa negatiiviset tunteet todella voimakkaalla annoksella positiivisia tunteita.

Aina kun lapsesi kokee jotakin negatiivista tunnetta, yritä tasapainottaa tätä jollakin toisella annoksella positiivisia tunteita. Alkuun tämä voi vaikuttaa kuin joltakin peliltä, mutta totuus on se, että positiivinen psykologia on osoittanut monia hyötyjä.

Erityisesti lapsille positiiviset psykologiset harjoitteet voivat auttaa heitä oppimaan tunnistamaan ja hallitsemaan omia tunteitaan; hallitsemaan tunteitaan, hyväksymään ne, nauttimaan niistä, elämään tunteidensa kanssa nykyhetkessä, sekä muistamaan ne vahvistaakseen omia positiivia hermoratojaan.

Tällainen positiivisten tunteiden vaikutus ihmiskehoon on niin voimakas, että tutkijat tutkivatkin positiivisten tunneiden, kuten ilon, huumorintajun, rakkauden sekä innostumisen vaikutuksia fyysiseen ja psykologiseen terveyteen, jopa kognitiivisella tasolla.

Siksi on niin tärkeää auttaa lapsiamme oppimaan jokaisen tilanteen positiiviset puolet.

2. Elä hetkessä

”Elää hetkessä” ja “olla täällä ja nyt” ovat nykyään melko usein toistuvia ilmauksia, kun itäiset filosofiat ovat levinneet ympäri maailman. Meidän on varmistettava, että emme  kyseenalaista niitä, vaan sen sijaan käytämme niitä ja koemme kaiken positiivisesti keskittymällä todella tähän hetkeen, tässä ja nyt.

Lapsesi kiittää sinua siitä, koska kun kuuntelet heitä, keskittyen nykyhetkeen, kuulet todella mitä he haluavat kertoa sinulle. Sama pätee myös silloin, kun kylvetät lastasi, tai ruokit heitä jne.

Harjoittaaksesi hetkessä elämistä, sinun tulee kysyä itseltäsi mielessäsi “Missä ajatukseni ovat tällä hetkellä?” “Mitä minä oikein luen?” “Mitä musiikkia minä kuuntelen nyt?” “Missä Facebookin chätissä olen nyt mukana?”

Lapsesi oppii hyödyt huomion keskittämisestä yhteen asiaan kerrallaan, sinun esimerkistäsi, onnistuessasi jokaisesta vastaanottamastasi haasteesta.

3. Kuuntele syyttämättä

Yritä kuunnella lapsiasi aktiivisesti, kiistämättä tai vähättelemättä sitä, mitä he tuntevat, tai syyttämättä lasta siitä. Yritä sen sijaan, että tämä kokemus auttaa heitä näkemään ongelmat toisesta näkökulmasta ja auttaa lasta löytämään ratkaisuja.

Olet varmasti jo nyt ymmärtänyt, että lapsen kasvatusprosessiin sisältyy myös toinen prosessi, jossa myös meidät vanhemmat uudelleenkoulutetaan siten, että pystymme toimimaan parhaina mahdollisina roolimalleina lapsillemme.

Tästä mallista voidaan saada useita vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua opettamaan onnellisuutta lapsellesi:

4. Auta lasta kehittymään ja saavuttamaan tavoitteensa

Kun esittelet lapsellesi jo varhaisessa iässä siihen, mitä tarkoittaa tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen, tulee luomaan lapsellesi kokemusta elämään josta hän saa vielä paljon tyydytystä. Tämä auttaa lastasi myös selviytymään turhautumisen tunteista, sekä suunnittelemaan omatoimisesti tavoitteensa uudelleen, ylipäästäkseen epäonnistumisistaan itsenäisesti.

5. Rohkaise lasta leikkimään vapaasti

Yritä pyrkiä olemaan keskeyttämättä lastasi silloin, kun tämä tekee jotain hyvin keskittyneesti. Silloin, lapset saavat leikkiä ja pelata vapaasti. Tuo itsensä ilmaisemisen tunne saa heidät tuntemaan olonsa täydeksi, auttaa heitä kehittämään taitojaan, auttaa heitä oppimaan keskittymistä, pitämään mielikuvituksen vilkkaana sekä ylipäätään olemaan onnellisempia elämässä.

6. Auta lasta ymmärtämään, että kuuluu joukkoon

Se, että jaatte ja teette asioita perheen kesken, saa lapsen tuntemaan olonsa turvallisemmaksi ja ymmärtämään olevansa osa isompaa kokonaisuutta – perhettä. Tämän avulla lapsi oppii vähitellen sisäistämään, että hän on osa myös yhteiskuntaa, kaupunkia ja maailmaa. Hän alkaa käsittää, että hän ei ole yksin, vaan hänen lisäkseen maailmassa elää paljon muitakin ihmisiä, joista osa on samanlaisia ja osa erilaisia kuin hän itse.

7. Asioiden jakaminen yhdessä perheenä

Asioiden jakaminen yhdessä perheenä voi opettaa lapselle monia asioita. Yllä mainitun yhteenkuuluvuuden tunteen lisäksi se muun muassa kehittää hänen tunnemaailmaansa ja opettaa samaistumaan erilaisiin ihmisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bermeo Córdova, F. M. (2004). Autoestima, factor esencial de éxito en el área escolar en niños de 10 a 11 años (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/2758
  • Campbell, K. (2018). Niños Seguros de Sí Mismos. Babelcube Inc.
  • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.
  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.
  • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii.
  • Greenspan, S. I. (2009). Great kids. Niños felices: cómo enseñar a tu hijo las diez cualidades esenciales para alcanzar una vida feliz (No. Sirsi) i9788449321931).
  • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.