Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun?

Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2021

Kaikki tuntevat filosofi Ludwig Feuerbachin lausahduksen siitä, että olet mitä syöt. Tämän lisäksi myös tuoksut siltä, mitä syöt. Australian Sydneyssa sijaitsevan Macquarie University -yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun.

Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun?

Iho on ihmisen suurin elin, jonka ensisijainen tehtävä on suojata kehoa ulkopuolisilta uhkatekijöiltä, kuten säteilyltä, kemikaaleilta ja mikrobeilta. Se myös toimii vesieristeenä ja lämmönsäätelijänä. Iho suojaa ihmistä myös tuntoaistin avulla.

Ihossa on pieniä ja suuria hikirauhasia, joista ensin mainitut osallistuvat lämmönsäätelyyn erittämällä hikeä, minkä yhteydessä elimistöstä erittyy myös kuona-aineita.  Jälkimmäiset erittävät voimakkaan hajuista eritettä, joka on tärkeässä roolissa yksilön ominaishajun syntymisessä. Ihminen tuottaa monia tuoksuvia kemiallisia yhdisteitä, ja jokaisella ihmisellä on oma ominaistuoksunsa.

Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun?

Epämiellyttävää hajua aiheuttavat ruoat

Punainen liha

Vuonna 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan lihansyöjien keho haisee monien mielestä pahemmalle kuin kasvissyöjien.

Huonot hiilihydraatit

Huonojen hiilihydraattien runsaan nauttimisen ja pahan kehon hajun välillä on selkeä yhteys.

Mausteet

Tietyt mausteet, kuten curry, kumina ja sarviapila, muuttavat kehon tuoksua. Vaikka aihetta ei ole tutkittu kattavasti, on saatu viitteitä siitä, että paljon näillä mausteilla maustettuja ruokia syövien kehon ominaishaju muuttuu.

Kuinka syöty ruoka vaikuttaa ihmisen hajuun?

Sipuli ja valkosipuli

Sipulit sisältävät niin paljon rikkiyhdisteitä, että niiden syöminen voi muuttaa koko kehon ominaistuoksua. Vaikutus on voimakkaimmillaan raa’an sipulin nauttimisen jälkeen, ja haju voi pahimmillaan viipyä kehossa jopa pari vuorokautta.

Kala

Trimetyyliamiiniuria on harvinainen perinnöllinen sairaus, jossa ihmisen elimistö ei pysty muuttamaan trimetyyliamiinia hajuttomaksi hapettumistuotteeksi. Tämän johdosta trimetyyliamiini erittyy kehosta hien ja virtsan mukana ja aiheuttaa niihin kalamaisen hajun.

Vihannesten syönti kannattaa

Oregonin valtionyliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kasveille niiden vihreän värin antava lehtivihreä toimii sisäisesti nautittuna deodorantin tavoin. Tutkimuksen mukaan vihreiden vihannesten nauttiminen vähentää joidenkin ihmisten kehon hajuja. Myös ananaksen ja appelsiinin syömisen sanotaan parantavan ihmisen ominaishajua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.