Äitiyden haasteet - 7 asiaa, jotka tekevät meidät hulluksi - Äitiyden Ihme
 

Äitiyden haasteet - 7 asiaa, jotka tekevät meidät hulluksi

Äitiyden haasteet - 7 asiaa, jotka tekevät meidät hulluksi

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äitiys on kaunis vaihe naisen elämässä. Vaikka äitinä oleminen koetaankin usein elämän ihmeenä ja siunauksena, tietyt äitiyden haasteet tekevät meidät hulluksi. Äitiys on vaihe, jota varten emme ole opiskelleet, ja joka on täynnä uusia kokemuksia ja haasteita. Äitiys on tie, jolle astumme täynnä haaveita, odotuksia ja pelkoja.

Tässä artikkelissa kerromme seitsemästä äitiyteen läheisesti liittyvästä asiasta, jotka tekevät meidät hulluksi. Tämä lista voisi olla pidempikin, mutta päätimme jättää sen tällä kertaa vain seitsemän kohdan pituiseksi.

On hyvä pitää mielessä, että myöhemmässä vaiheessa tulemme nauttimaan myös näiden täyden hulluuden ja järjettömyyden hetkien muistelemisesta.

Äitiyden haasteet – 7 asiaa, jotka tekevät meidät hulluksi

1. Vähemmän aikaa

Lapsen saamisen jälkeen elämää säätelee kello. Arki on jatkuvaa menemistä ja tulemista, ja ajanpuute on yhtäkkiä normaalia. Tämä on yksi ensimmäisistä äitiyttä varjostavista asioista.

Äitiyden haasteet

Vauvasta, kodista, töistä ja muista jokapäiväiseen elämään kuuluvista asioista huolehtimisen lomaan jää hyvin vähän aikaa niille pienille asioille, joista saamme nautintoa. Tämän lisäksi kaikki tuntuu tapahtuvan pikakelauksella. Tänään edessämme on kuukauden ikäinen vauva, ja silmänräpäyksessä lapsi jo juoksentelee pitkin taloa. 

2. Aikaiset herätykset, myös viikonloppuna

Biologinen kello nollautuu äidiksi tultaessa ja virittää naisen heräämään pieniinkin ääniin. Äidin silmät avautuvat myös viikonloppuisin muita perheenjäseniä aikaisemmin. Äiti pitää vauvaa ja hänen tarpeitaan jatkuvasti silmällä.

Äiti ei enää koskaan nuku kuten ennen. Syy tähän on se, että lapsen syntymän hetkellä äidin sydän löysi uuden kodin oman rintansa ulkopuolelta.

3. Vähäinen uni

Ensimmäisen muutaman kuukauden aikana vauvan käänteinen unirytmi väsyttää jokaisen vanhemman. Tummat silmänaluset ja myöhäiset illat käyvät vanhemmille hyvin tutuiksi. Nämä kuukaudet ovat kauniita, mutta rankkoja.

Vauva syö muutaman tunnin välein ja herää jopa keskellä yötä itkemään nälkäänsä. Tätä jatkuu, kunnes vauva on tarpeeksi vanha nukkumaan pidempiä pätkiä kerrallaan. Siihen asti vanhempien on vain keksittävä keinoja jaksaa vähiin jääneitä yöunia kadottamatta hyvää tuultaan.

4. Ei-toivotut neuvot

Ei-toivotut neuvot ovat tuttuja etenkin uusille äideille, jotka ovat tiiviin perheen ympäröimiä. Jokainen tuttu ja tuntematon haluaa kertoa uudelle äidille mielipiteensä oikeasta tavasta hoitaa vauvaa. He pureutuvat jokaiseen yksityiskohtaan ja voivat olla jopa röyhkeitä.

Aseista itsesi kärsivällisyydellä ja pitkällä pinnalla ja vedä perheen sisällä selkeät rajat toisten kunnioituksen suhteen.

7 asiaa, jotka saavat meidät äitiydessä hulluiksi

5. Avun puute

Äiti voi kokea itsensä avuttomaksi kaikkien velvollisuuksiensa keskellä, vaikka hänellä olisikin kokonainen armeija apunaan huolehtimassa vauvasta. Äidistä voi välillä tuntua siltä, että apulaiset eivät suorita tehtäviään kuten kuuluisi – tai pahempaa, äiti alkaa tuntea olonsa yksinäiseksi.

6. Mielialan vaihtelut

Hormonit hyrräävät niin raskauden aikana kuin sen jälkeenkin. Jos paljon puhuttu synnytyksen jälkeinen masennus tai baby blues nostaa päätään, emmekä tee ajoissa työtä ongelmasta selviämisen eteen, siitä voi koitua vaivaa pitkän aikaa.

Rentoutumisharjoitukset auttavat joitain äitejä, ja vakavammassa tilanteessa kannattaa hakea ammattiapua, jotta elämään saadaan palautettua tasapaino.

7. Oman tilan puute

Äiti ei tule enää olemaan yksin tai kahdestaan kumppaninsa kanssa. Tämä on suuri muutos, johon sopeutuminen vie aikaa.

Vauvan lämpö ja häneltä saatava pyyteetön rakkaus saavat äidin haluamaan viettää mahdollisimman paljon aikaa lapsen kanssa. Tämä on uusi perhedynamiikka, johon pariskunnan molempien osapuolten on totuteltava.

Äidin kannattaa nauttia kaikesta, mitä  uusi elämänvaihe tuo mukanaan – myös niistä asioista, jotka saavat meidät hulluuden partaalle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.