Kuinka toimia, kun vauva herää keskellä yötä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vauva herää keskellä yötä?

Kuinka toimia, kun vauva herää keskellä yötä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

“Vauva herää keskellä yötä”, alkaa monen äidin käytetyin lause. Tummat silmänaluset kertovat siitä, että vauvan unirytmi vaikuttaa koko perheeseen. Uusi perheenjäsen tuo kotiin muutoksia, joista osa voi olla vanhemmille haastavia. 

On tavallista, että vauva herää keskellä yötä – jopa 5-7 kertaa yössä – saadakseen tarpeensa täytetyiksi, ja kyseessä on täysin normaali käytös. Unirytmi kuitenkin häiriintyy joka kerta lapsen herätessä. Suurin ongelma on se, että heräämisen jälkeen lapsi voi olla vaikea saada takaisin nukkumaan.

“He, jotka sanovat nukkuvansa kuin vauvat, eivät luultavasti asu vauvan kanssa.”

– Tuntematon

Kuinka toimia, kun vauva herää keskellä yötä?

Kuinka toimia, kun vauva herää keskellä yötä?

Vauva herää keskellä yötä. Tarkistat hänen vaippansa ja lämpötilansa, imetät häntä ja laulat hänelle – teet kaikkesi saadaksesi lapsen nukkumaan. Vauva ei kuitenkaan nukahda. Turhaudut, etkä ymmärrä, mitä teet väärin, ja saatat jopa ajatella olevasi huono äiti.

Tämä ei pidä paikkaansa. Yleensä syy siihen, että vauva ei nuku, liittyy siihen, että hän ei herää samaan tilanteeseen, johon nukahti. Vauvan näkökulmasta olosuhteet muuttuivat silmänräpäyksessä.

Jos vauva nukahti esimerkiksi imettäessäsi häntä, hän kaipaa jälleen ruokaa herätessään. Jos huone oli pimeä lapsen nukahtaessa, kirkas valo pelottaa vauvaa heräämisen hetkellä. Nämä ovat pieniä, mutta lapselle merkityksellisiä, asioita.

On olemassa muitakin vinkkejä niitä hetkiä varten, jolloin vauva herää yöllä, ja hänen takaisin uneen saamisensa tuntuu mahdottomalta. Muista, että vauvan hyvää unta parhaiten edistävä asia on turvallisuuden tunne.

Vauvan hoitaminen, rakkauden osoittaminen, hemmottelu, halaukset, silitykset ja suukot ovat erittäin tarpeellisia päivällä. Samoin laulaminen, tarinoiden kertominen ja jopa katsekontaktin saaminen ovat oleellisia asioita hyvien nukkumistottumusten kehittämisessä.

Kuinka vauvalle luodaan unirutiini?

Vauva herää keskellä yötä

Herääkö vauvasi yöllä, ja eikö hänellä ole vielä vakiintunutta nukkumisrutiinia? Jos unirutiinia ei vielä ole yritetty ottaa käyttöön, nyt on oikea hetki aloittaa!

Käytä siirtymäesinettä tulosten parantamiseksi, eli anna lapselle nalle tai peitto, joka lohduttaa ja antaa turvallisuuden tunnetta, kun äiti ei ole lähellä.

Varmista, että sekä lapset että vanhemmat yhdistävät makuuhuoneen nukkumiseen ja uneen rangaistuksen sijaan.

Ota käyttöön nukkumaanmenoa edeltävä rutiini, jota noudatetaan joka ilta. Tavallisin ja tehokkain rutiini pitää sisällään kylvyn, iltasadun ja sänkyyn menon. Rutiini tuo lapselle turvaa, joka on tärkein asia nukahtamisen kannalta. Jokailtainen rituaali myös vahvistaa vanhempien ja lapsen välistä sidettä.

Jos kuitenkin käy niin, että pienokainen ei nukahda nopeasti, pysy hänen lähellään ja puhu pehmeällä ja rennolla äänellä rauhoittaaksesi häntä. On tärkeää, että rauhoittelet lasta ilman, että nostat hänet pois sängystä. Näin lapsi ymmärtää voivansa luottaa äitiinsä, mutta joutuvansa nukkumaan yksin.

“Ei ole olemassa niin ihanaa lasta, ettei äiti haluaisi hänen nukahtavan.”

– Tuntematon

Älä unohda, että itkeminen ei aina liity tunteisiin ja kiintymykseen liittyviin tarpeisiin. Joskus lapsi itkee siksi, että jokin on vialla. Esimerkiksi suolistoon liittyvät vaivat ovat hyvin tavallisia, ja voivat tehdä vauvan olosta epämukavan. Seuraa siis intuitiotasi ja luota äidinvaistoosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.