11 tavallista uuden äidin virhettä - Äitiyden Ihme
 

11 tavallista uuden äidin virhettä

11 tavallista uuden äidin virhettä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On normaalia, että lasten kasvatuksessa tehdään virheitä, ja tämä on totta etenkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevilla. Kukaan ei ole täydelllinen, mutta tieto kuitenkin auttaa. Jos olet tietoinen seuraavista yleisistä virheistä jo etukäteen, pystyt paremmin välttämään niitä omassa uudessa äitiydessäsi.

Jos olet nyt ensi kertaa äiti, olet todennäköisesti jo tehnyt monen tämän listan virheistä. Älä huoli, sillä kaikilla on tässä asiassa toivoa.

Tämä lista voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin, mitä itse asiassa tapahtui, ja se voi myös estää sinua tekemästä tulevaisuudessa lapsesi kanssa näitä yleisiä erheitä.

Kaikkein yleisimmät virheet uusilla äideillä

Panikointi aivan jokaisesta pikkuasiasta

Moni äiti reagoi ylivoimakkaasti siihen, että lapsi oksentaa tai pulauttaa ruokaansa. Vauva yleensä huomaa äitinsä tunteet ja mielialat, ja äidin ahdistus ja hermostuneisuus voivat saada lapsen tuntemaan olonsa hermostuneemmaksi ja ahdistuneemmaksi. Yritä tehdä kaikki rauhallisesti ja pehmeästi.

Kaikkien vauvan välineiden sterilisointi koko ensimmäisen vuoden ajan

Hygienia on vauvalle äärimmäisen tärkeää elämän ensimmäisten viikkojen ajan, mutta tässä ei kannata olla pakkomielteinen. Yritä siis pitää välineet puhtaina, jotta voisit estää sen, että vauva saa jonkin tartunnan, mutta ei kuitenkaan niin suurissa määrin, että hän ei pysty olemaan kontaktissa tarpeelliseen määrään bakteereja oman vastustuskykynsä kehittämiseksi.

Lapsen herättäminen syömään

Vauvat heräävät, kun ne ovat nälkäisiä, ja vanhempien ei yleensä tarvitse keskeyttää vauvan unta. Jos vauvasi ei herää omillaan, jätä hänet nukkumaan. Asiantuntijat suosittelevat, että vauva söisi joka kolmas tunti ensimmäisten viikkojen ajan, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänet tulisi herättää rauhallisesta unesta ruokkimisen vuoksi.

Vauvan pukeminen liian paksusti

vauvan liika pukeminen

Vauvat viilentyvät nopeasti ensimmäisten viikkojen aikana, ja jos niitä puetaan liian lämpimästi, ne hikoilevat paljon.

Avainasia on se, että vauvan ruumiinlämpö pidetään säädeltynä. Voit päätellä, onko vauvallasi kylmä, tarkastamalla lämpötilan käsistä ja jaloista, tai siitä ovatko raajat hiukan violetit. Jos vauva hikoilee pään ja kaulan alueella, tämä saattaa johtua siitä, että hänellä on hyvin kuuma.

Vaatiminen, että asunto on aivan hiirenhiljainen vauvan nukkuessa

Kun vauva on 1,5 kuukautta vanha, hänen unirytminsä alkaa noudattaa valon ja pimeyden syklejä, ja hän pystyy nukkumaan yöllä pidempään. Siten vauvan tulisi tottua siihen, että hän kuulee melua kotona nokosten aikana, jotta hän tietäisi, että nyt on päivä.

Toisaalta taas on niin, että jos on aina täysin hiljaista vauvan nukkuessa, mikä tahansa ääni tulee pelästyttämään ja herättämään hänet.

Vauvan vertaaminen toisiin vauvoihin

Ei kannattaisi verrata yhtä lasta toiseen. Jokainen lapsi kehittyy omalla tahdillaan, ja tämä on täysin OK, kunhan hän on sellaisen vaihtelun puitteissa, jota pidetään normaalina. Tällöin ei tarvitse olla ollenkaan huolissaan.

Lääkärissäkäyntien aikana lastenlääkäri hoitaa sen, että tarkistetaan kehittyykö vauva normaaliin tapaan. Älä siis vertaile omillasi vauvaasi muiden äitien lapsiin. Jokainen äiti tulee kokemaan vauvan kasvun ainutlaatuisella tavalla.

Vauvan kylvettäminen joka päivä

Lastenlääkärit sanovat, että vauvan kylvettäminen kaksi tai kolme kertaa viikossa on tarpeeksi. Jos puhdistat vauvan pyyhkeillä ja peset kätesi jokaisen vaipanvaihdon jälkeen, ei ole tarpeellista käyttää kylpyammetta ihan joka päivä. Lisäksi saippuaa ei ole hyvä käyttää iholla näin usein, vaikka se olisikin hellävaraista.

yhdessä nukkuminen

Se, ettei vauvan uniaikaa käytetä omien nokosten ottamiseen

Tämä on hyvin tavallinen virhe ensi kertaa äideiksi tulevien keskuudessa. Yleensä halutaan mieluummin tehdä kotitöitä tai muita vastaavia asioita, kun vauva nukkuu, mutta muutaman viikon päästä useimmat naiset huomaavat, että tämä johtaa hyvin suureen väsymykseen. Arvioidaan, että ensi kertaa äidiksi tulevat naiset menettävät noin 400-750 tuntia unta vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Se, ettei kenenkään anneta koskea tai pidellä vauvaa

Tämä on hyvin tavallista sekä ensi kertaa äiteinä olevilla että kokeneilla: se, että pelätään että joku tartuttaa vauvan pussatessaan tai pidellessään tätä. On kuitenkin maalaisjärjen mukaista, että jos joku on sairas, hänen ei tulisi olla vauvan lähellä, jotta voitaisiin välttää mahdollisen sairauden leviäminen.

Vauvan hiusten leikkaaminen, jotta ne kasvaisivat nopeammin

Suositellaan, että vauvan hiukset leikataan ensimmäisen vuoden jälkeen. Se uskomus, että hiukset kasvavat paksummiksi leikkaamalla, on myytti, sillä uusi tukka tulee olemaan ihan samaan kuin aiemmin kasvanut. Ja lisäksi on niin, että jos vauva on hyvin pieni, se voi tukkaa ilman menettää lämpöä päänsä ympäriltä.

Vauvan varsinainen hiusten koostumus, tyyppi ja väri eivät tule selviksi ennen kuin hän on vuoden vanha, ja tämän määrittää pääasiassa perinnöllisyys.

Kumppanin jättäminen vähälle huomiolle

On normaalia, että uudet äidit kokevat että heidän tulisi käyttää jokaikinen minuutti vauvan kanssa. On kuitenkin myös tarpeen omistaa aikaa kumppanille aina kun tämä on mahdollista. Niin usein kuin sinulla on varaa, palkkaa siis hoitaja tai pyydä apuun perheenjäsen – vaikka joko kerran viikossa tai kahden viikon välein, jotta voisitte tehdä hauskoja juttuja yhdessä ja viettää myös intiimiä aikaa pariskuntana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.