Aina valppaana: äiti nukkuu toinen silmä auki - Äitiyden Ihme
 

Aina valppaana: äiti nukkuu toinen silmä auki

Aina valppaana: äiti nukkuu toinen silmä auki
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Voidaan sanoa, että äiti nukkuu huonosti, sillä heti synnytyksen jälkeen valppaus alkaa olla hyvin suuressa roolissa naisen tietoisuudessa – jopa äärimmäisen tarpeellista untakin enemmän.

Hermoston kognitiiviset toiminnot ovat äidiksi tulleilla naisilla käynnissä täysillä koko ajan, jopa silloin kun silmät ovat kiinni ja nainen lepää unessaan.

Tämä valppauden tila on aineenvaihdunnallinen kysymys, ja sitä on vain naisilla. Voidaan todeta, että äidiksi tulleilla naisilla on aivan vailla vertaa oleva rohkeus, sydän ja kestävyys.

Miksi sanotaan, ettei äiti koskaan nuku?

Kun näin sanotaan, kyseessä ei ole täysi liiottelu, vaan tietyllä tavalla totuus. Tässä tulee muistaa, että uni on fysiologinen tila, jota organismit tarvitsevat tuntien verran pystyäkseen täysin toipumaan.

Haluamme nyt kuvata, kuinka on mahdollista että näin käy äidiksi tulleille naisille (vaikka kyseessä onkin siis osittain vain kielikuva).

Kun nainen synnyttää lapsen, hän kehittää välittömästi kyvyn, joka mahdollistaa lepäämisen ilman tarvetta olla täysin irti siitä maailmasta, joka häntä ympäröi.

Tämä maailma keskittyy tietysti synnytyksen jälkeen siihen kehtoon, joka sijaitsee naisen sängyn vieressä yö toisen jälkeen.

Ei ole mitään sellaista liikettä, valitusta tai hengitystä lapsen suunnalta, jota nainen ei havaitsisi. Tämä voi saada hänet heräämään, vaikka olisi juuri mennyt nykkymaan.

Äideillä on se lahja, että he kuulevat ja ymmärtävät lapsiaan paremmin kuin kukaan muu, ja ilman että edes katsoisivat näitä. Jopa pimeässä huoneessa ja silmät suljettuina nainen on tällöin valppaana.

Ovatko äidit ihan oikeasti aina valppaina?

Ihmiset sanovat usein, että äidit eivät koskaan lepää, ja tämä on totta. Äidit ovat jopa valmiita kohtaamaan hyvin yllättävät tilanteet seuraavien päivittäisten asioiden lisäksi:

  • Vauva vaatii rintaruokintaa.
  • Vauva itkee, sillä se heräsi ja se täytyy laittaa takaisin nukkumaan.
  • Vastasyntynyt haluaa pois kehdosta ja tulla äitinsä pitelemäksi.
  • Vauva itkee, sillä sen vatsaan sattuu.
  • Vauva tarvitsee vaipanvaihtoa.
  • Vauva tuntee olonsa huonoksi rokotuksen jälkeen.

Äiti on aina lähellä, kun vauva tarvitsee häntä. Äiti tietää, kuinka hänen vauvansa tarvitsee tulla hoidetuksi, ja siksi vauva tuntee olonsa mukavaksi ja varmaksi äitinsä seurassa.

Äideille ei ole mitään sellaista hetkeä, joka olisi näiden rajojen ulkopuolella. Aina kun lapsi tarvitsee huomiota, vaikka kello olisi kaksi aamulla, äiti on valmiina auttamaan.

Äidit eivät nuku – he ovat aina valppauden tilassa

Äidit ovat valppaina jatkuvasti siksi, että tämä on heille luonnollinen tila. Tämä voima tulee naisen sisältä, vaikka äiti saattaa olla niin uupunut, että hän lähes pyörtyy, tai niin stressaantunut, että hän ei lähes tulkoon pysty ajattelemaan.

Tämä paine voi myös tehdä äidistä surullisen. Kenties päivät ovat muuttuneet paljon ja nykyinen elämä on hyvin erilaista verrattuna siihen, jota nainen aikaisemmin vietti. Siksi olo onkin joskus surullinen ja itku tulee helposti.

Olet äiti, ja tiedät mitä tällä tarkoitan. Mielialat vaihtelevat lähes niin paljon kuin ne tekivät raskauden aikanakin. Kun surullisuus yrittää saada sinusta otetta, sinä kuitenkin sanot itsellesi “Piristy!”, kuivaat kyyneleesi ja toivut.

Hymyilet ja toivut niin paljon, että pääset alamaissa olosta ja saavut kaikkein täysimpään ilon tunteeseen, jonka voit kokea.

Tämä on naisille mahdollinen lahja, joka on olemassa äidinrakkauden ansiosta – sen rakkauden, jonka tunnet kuullessasi lapsesi itkun, valituksen tai naurun.

Äidit voivat myös masentua ja joutua äärimmäiseen uupumukseen, mutta yleensä kuitenkin nainen pysyy jaloillaan ja tuntee kiitollisuutta siitä, että on tuonut maailmaan ihmisen, joka on “hänen omansa”. Naisella on tärkeäksi koettu rooli: uudesta ihmisestä huolehtiminen.

Äidit ovat erityisiä olentoja, joille on annettu äärettömän suuret voimat. He voivat viettää vuoden, kaksi tai kolmekin elämästään niin, että eivät oikestaan nuku, mutta ovat silti rakastavia.

Äiti, muista siis, että elämä kiittää sinua hyvyydestäsi, järkkymättömyydestäsi, kärsivällisyydestäsi ja kaikista niistä uhrauksista, joita teet päivittäin. Päivin ja öin asetat pikkuisesi elämän omien halujesi ja elintärkeiden tarpeittesi edelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.