Äidinrakkaus on kantava voima - Äitiyden Ihme
 

Äidinrakkaus on kantava voima

Äidinrakkaus on kantava voima
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tällä kertaa otamme aiheeksi äidinrakkauden, eli sen rakkauden, joka pitää äidin liikkeessä eteenpäin ja muuttaa häntä loppuiäksi.

Kun sinusta tulee äiti, saat tietoosi monia siihen asti piilossa olleita asioita. Tämän uuden tehtävän ottaminen tarkoittaa usein myös sitä, että tajuat seuraavan: entinen käsityksesi äitiydestä oli jokseenkin romanttinen.

Siltikin, kun vauvasi on sylissäsi, tulet huomaamaan – sellaisella selkeydellä, jota et odottanut – että ei ole mitään yhtä suurta eteenpäin vievää voimaa kuin oma lapsi. Äidinrakkaus on se voima, joka työntää äitiä elämään.

Äidinrakkaus pitää sinut liikkeessä

Kuten joskus kuulemme niistä tarinoista, jotka koskettavat miljoonien ihmisten sydämiä, äidinrakkaus voi niin sanotusti siirtää vuoria – se voi olla voima mitä odottamattomien ihmeiden takana.

Sillä ei ole väliä, kuinka väsynyt olet tai kuinka vaikea kohtaamasi tilanne on. Unettomat yöt, sotku, rikkinäiset tavarat tai keskeneräidet askareet eivät enää merkitse.

Näin käy myös niille suunnitelmille, jotka eivät koskaan toteutuneet. Olet ottanut itsellesi uusia prioriteetteja, ja tulevaisuudennäkymät ovat muuttuneet mielessäsi.

Kun äidinrakkaus liikuttaa sinua, pystyt käyttämään sellaisia voimia, joiden olemassaolosta et aiemmin edes tiennyt.

Ruokit kärsivällisyyttäsi päivittäin, ja ravitset toivoasi niin kauan, että asiat toteutuvat. Se omistautuminen, jota tunnet lastasi kohtaan, muuttaa sinua niin, että millään muulla kuin tulevaisuudella ei enää ole väliä.

Äitiys muokkaa sinua, ja se saa sinusta uuden puolen esiin – sinusta tulee esille ehdoton rakkaus. Se muuttaa sinut, uuden äidin, suojelijaksi ja huolenpitäjäksi.

Sinusta tulee loistava majakka, joka tuo valoa perheelle ja lämpöä kotiin.

Äidinrakkaus ei vain muokkaa lapsen persoonallisuutta ja itsetuntoa. Se antaa hänelle myös turvallisuudentunnetta ja itsenäisyyttä tulevaisuuteen.

Jaat tietosi ja viisautesi lapsesi kanssa. Autat häntä voimistamaan siipiään, jotta hetken koittaessa hän pystyy lentämään niin korkealle kuin mahdollista.

Äidinrakkaus antaa mitä ihanimman palkkion

Kenties ollessasi pikkutyttö halusit kovasti tulla äidiksi. Leikit kotia ja leikeissäsi kaikki oli ruusunpunaista. Nyt sitten tosielämä on laittanut sinut kasvotusten sen tilanteen kanssa, jota pienenä  niin halusit.

Alat arvostaa kaikkea sitä vaivannäköä, omistautumista ja uhrausta, minkä oma äitisi koki sinua kasvattaessaan, vaikka kritisoitkin häntä aikoinaan.

Tämä on sinun tilaisuutesi ymmärtää ihan käytännön kautta, kuinka väsymys ja sen ainainen seuralainen ärtyisyys voivat saada sinut uupumaan. Saat nähdä, kuinka ne voivat moukaroida sinua jatkuvassa taistelussa vuosien ajan.

Tulet ymmärtämään, kuinka “Rakastan sinua, aurinkoni” ei ole se ainoa äidin lause, vaan “Nyt lopeta, en enää jaksa sinua!” saattaa myös tulla suustasi.

Kun kuulet itsesi sanomassa nuo kamalat sanat, sinusta saattaa tuntua, että maailmasi alkaa hajota. Saatat kokea olevasi todella huono äiti.

Turhautuneisuus muuttuu ahdingon kyyneleiksi, ja itket ne yksinäsi. Mutta sitten lapsesi jotenkin onnistuu löytämään luoksesi ja rauhoittaa kipuasi. Hänen hymynsä ei salli hänen kantaa kaunaa.

Älä huoli, jos äidillinen rakkaus ei aina näytä sitä ihanaa puoltaan, ja jos temperamenttisi joskus nostaa päätään. Lapsesi tulee hyväksymään sinut, vaikka olisitkin joskus määräilevä ja huonolla tuulella.

Hänen kiitollisuutensa ja rakkautensa sinua kohtaan on ehdotonta, mittaamatonta ja täysin puhdasta.

Älä tunne syyllisyyttä. Halaa lastasi, katso häntä silmiin ja sano, että olet pahoillasi. Hymyile takaisin ja anna hänelle hiukan aikaasi.

Laula hänen lempinlaulunsa ja leiki sillä vanhalla lelulla, jonka luulit hänen jo heittäneen pois. Tanssi hänen kanssaan ja seuraa hänen epäröiviä askeliaan.

Äidinrakkaus on elämää ja tulevaisuutta

Äitinä olo on aito lahja – se on se kaikkein mahtavin lahja, jonka elämä voi meille tarjota. Ja se on ehdottomasti myös monimutkaista aina ajoittain.

Tämä työ, josta ei makseta palkkaa, antaa kuitenkin kaikkein suurimman mahdollisen palkkion sydämellesi ja sielullesi: kaikki ne pienet, lohduttavat arjen yksityiskohdat.

Ne jokapäiväiset kokemukset, joihin sisältyy se ainutlaatuinen ja erityinen yhteys, joka on sanoin kuvaamaton ja joskus mahdoton ymmärtää, ja joka vahvistaa äidin tuntemaa rakkautta.

Tämä on jatkuva oppimisen prosessi,jossa kitkerä elämän pikkuongelmien ja vastoinkäymisten maku tulee syrjäytetyksi halausten ja leikkien herttaisuudella.

Äidinrakkaus on pysäyttämätön voima – kaikkein intensiivisin, hurjin, vilpittömin ja anteliain kaikista voimista. Ja sen muovaavat kaikki ne kokemukset, jotka määrittävät päiviäsi äitinä.

Siksi onkin niin, että äidiksi tulo tarkoittaa sitä, että järkytyt omasta kyvystäsi rakastaa sokeasti.

Se tarkoittaa, että löydät tarkoitusta jokaisesta päivästä siinä pienessä ihmisessä, joka työntää sinua jatkuvasti pääsemään yli elämän vaikeuksista, olivatpa ne kuinka pieniä tai isoja tahansa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.